Tartalom

Narancs XXI. évf. 38. szám (2009-09-17)

Egotrip

K. történetei

Egotrip

16 óra Veres Péterrel

"Lángelmét temetünk", mondta Illyés Gyula Veres Péter sírjánál néhány hónap híján negyven évvel ezelőtt. Veres Péterről Budapesten utat, az országban két iskolát neveztek el, de aligha van negyvenévesnél fiatalabb ember Magyarországon, aki Veres Péter műveit olvasta volna, hacsak nem irodalomtörténeti vagy még inkább eszmetörténeti érdeklődésből. K. még gimnazista korában elolvasta A Balogh család történetének köteteit, megpróbálta megtanulni belőlük, hogyan kell kukoricát kapálni, de a gyakorlatban nem tudta felhasználni a tudását. Tisztelettel vette tudomásul, hogy János az esküvőig nem ment túl Julcsával a csókolózáson, de ezt az erkölcsi tanítást sem bírta követni. Mégis hajlott arra, hogy igazat adjon Illyésnek. De még inkább Fodor Andrásnak, aki a naplójában egyszerűbben szólt: "...nem győzöm leírni, mit tanultam ettől az embertől az elmúlt 12 órában."

Hozzáadott érték

Egotrip

Csak a jóakaróinktól ments meg, Uramisten!

A bankok kifejezetten népszerűtlenek mifelénk, s a válságban megszorult adósok gondjai csak fokozzák a velük szemben táplált negatív érzelmeket. Így aztán aki az üzleti érdekeik érvényesítéséért nyomuló bankokkal szemben az állampolgárok alkotmányos jogait védelmezi, az a széles közvélemény szinte osztatlan támogatására számíthat.

Kapirgáló

Egotrip

Fordította Karinthy Frigyes

Lopott-e, és kitől lopott Karinthy Frigyes, amikor 1918-ban "lefordította" az Egy komisz kölök naplóját? - innen folytatjuk könyvészeti-filológiai és fordításetikai kapirgálásunkat. Tudjuk, hogy a könyvnek meglett az eredetije: az A Bad Boy's Diary (1880), Metta V. Victor (1831-1885) munkája. Azt is tudjuk, hogy Karinthy nem az eredetiből dolgozott, hanem J. Botstiber német fordításából, a Tagebuch eines bösen Buben-ből (Lipcse, 1893).

Publicisztika

Publicisztika

Zseborvoslás - Miért marad a hálapénz?

"Annak a szegény doktornak olyan kevés a fizetése, hát adtam neki egy húszezrest!" "Olyan jól sikerült a műtét, kedves is volt a főorvos úr, úgy gondoltam, hatvanezret megérdemel." Mély emberi érzésekről tanúskodó kijelentések ezek - a valósághoz viszont kevés közük van.

Publicisztika

Mutasd a szalagod!

Érdekes társadalompszichológiai kísérletbe fogott köztársaságunk kormánya, az alanyok körébe beletartozik nagyjából mindenki, aki fizetett már közért pénztáránál, és legalább közelítő pontossággal tud válaszolni arra a kérdésre, hogy az ezer és a millió közt hány nulla különbség van. Egy augusztusi kormányrendelet szerint az önkormányzati és a többségi állami tulajdonú vállalatoknak nyilvánosságra kell hozniuk vezető beosztású munkavállalóik juttatásait, az alapbértől a prémiumokon és az ebédjegyen át a végkielégítésig. Pár cég már eleget is tett e kötelezettségének, és a nagyközönség értesülhetett arról, hogy - például - a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. üzemeltetési és lebonyolítási osztályvezetője, Sz.-né K. Gyöngyi 839 ezer Ft bruttó fizetést kap (és mellé a megengedett maximális cafeteria juttatásokat). E rendelkezés hivatkozási pontja a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992/LXIII. törvény. Ha egy köztulajdonú vállalat kiadásairól és bevételeiről a köznek értesülve kell lennie, mint ahogy e törvény szerint értesülve kell, és a fizetési lista a kiadások része, akkor nincs mese.

Publicisztika

Kétszeres gyorshajtás

Bodnár Laci - "a nemzet kiemelkedő sportolója" - kihagyni kényszerült két meccset (a Nyíregyháza és a svédek ellen), de a portugálok ellen már a pályára lépett, s a jók között említették a nevét. A Liverpool ellen már harcra kész. Különben is, igazoltan volt távol, gázolás miatt. A debreceni focicsapat tulajdonosa szerint a sajtó fújta fel az ügyet: "Az a meghurcoltatás, amelyben Bodnár Lászlónak része volt a sajtó részéről, a labdarúgónak, a DVSC-TEVA kiváló válogatott játékosának nem járt volna ki." Adtak volna inkább egy signum laudist neki. Gázolásért ez ugyan még szokatlan, de mindenképpen örvendetes lenne, tekintettel arra, hogy a sportoló nyugodt körülmények között készülhessen fel a sorsdöntő nemzetközi találkozókra, amelyek előtt a debreceni csapat áll. Ne felejtsük el, tizennégy év óta nem jutott ilyen magasra magyar futballcsapat a "legrangosabb nemzetközi tornán". Most az egész Európa Debrecenre, Magyarországra figyel. Bodnár Laci pedig Magyarországot képviseli. Most mit szórakozunk, Bodnár Laci maga Magyarország.

Olvasói levelek
Külpol

Külpol

Leprakórház Nigériában - Mintha fájna

Zuhog az eső, vastag függönyként borul a tájra. Egy hausza férfi ül a barakk előtt. Mellélépek és bemutatkozom. Kezét nyújtja, az ujjai helyén csonkok. Csodálkozik, amikor megszorítom. Az elmúlt négy évben - mióta diagnosztizálták, hogy leprás - nem túl gyakran történt vele ilyesmi.

Belpol

Belpol

Új elnök a Magyar Energia Hivatalban - Átellenben

Szeptember elsejével nevezték ki a Magyar Energia Hivatal (MEH) élére Matos Zoltánt, akiről máris különféle találgatások kaptak szárnyra, hogy hát akkor kinek is az embere: a miniszterelnöké vagy inkább korábbi munkáltatójáé, az energetikai piac egyik nagyágyújáé, az E.Oné.

Belpol

Villámtüntetések az esztergomi Szent István Gimnáziumért - Lenullázva

Egykor az ország legjobb középiskolái közé tartozott, az utóbbi években a botrányairól híres. Az elmúlt két évben egymást érik a tüntetések, és volt itt diáklázadás, tojásdobálás, tanítási időben diákparlament, eltűnt érettségi dolgozatok, diáköngyilkosság. A polgármester a tanárokat vádolja a kialakult helyzetért, a tanárok és a tanulók az önkormányzatot. A tanárok jó részét elküldték vagy maguk mentek el.

Belpol

"A pénz annyi, amennyi" - Antali Károly, a helyközi közösségi közlekedés átalakításának miniszteri biztosa

A távolsági vonat- és buszközlekedés átalakításával a kormány kényszerpályán mozog, mivel mostanra a MÁV bedőlésének megakadályozása a legégetőbb feladat. Ezért több helyen át kell térni a buszközlekedésre, és a közösségi közlekedés régiószintű megszervezése is elkezdődik, de a munka dandárja a következő kabinetre marad. Mostanra a kormány azt is belátta, hogy hiba volt a független vasúti felügyelet megszüntetése.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Kéményseprőt látok

A múlt alkalommal a desszertnél hagytuk el a szót, s most menükártyánkon a sajtot és a giardinettót átugorva rögtön a bor- és pezsgőszakaszra térünk. Erre a madeirás butéliákat és Pommery-ütegeket megéneklő, s az ajánlórovatból egészségben eltávozott Csontzenész szívének oly kedves témára, hiszen nyakunkon a 18.

Trafik

rés a présen - Csak fröccsöntött karikás ostort - Victora Zsolt galerista, képzőművész

rap: No gulyás, no puszta, just art - valami ilyesmi galériád, a Boulevardésbrezsnyev ars poeticája. Ez mit jelent? VZS: A nogoulasch projektet alapítványunk rossz gazdasági helyzete hívta életre, valamint az a tény, hogy csak fröccsöntött karikásostort vagy matrjoskababát (!) lehet a turistaboltokban kapni, tehát a hazánkba látogatók olyan "magyarságképekkel" térnek haza, melyek teljesen rosszul írják le a kultúránkat.

Trafik

tévésmaci - A sül attribútum

Õróla is azt hinné a mából gyanútlanul visszarévedő, hogy különösebb előképzettség nélkül lökte vászonra a proletárdiktatúra, mert külleme, kiállása (pontosabban jellegzetesen "nyegle" testtartása), pimasz képe, örökös, letörölhetetlen vigyora arra predesztinálta, hogy a fiatal közellenség, a huligán, a munkakerülő vagy épp az üzemi szarka stabil szerepét játssza, mígnem eljönnek a nyugdíjasszínész-otthonok villanyrezsóval fűthető évei. De nem, 1944-ben végzett a színiakadémián; 49-ig kabarétruppokkal haknizgatott mint táncos-komikus.

Trafik

étel, hordó - FÜLEMÜLE

Ritka dolog, hogy egy rendszerváltás előtti, nem különösebben felkapott étterem ma is ugyanazzal a névvel és ugyanott működjön. A Fülemüle lehetne a szabályt erősítő kivétel, de nem az, mivel az egykori és mostani között akkora különbség van, hogy az ezredforduló táján átépített éttermet elnevezhették volna akár Rétisasnak.

Trafik

kulthírek

HOZZÁFÉRHETÕ HANGTÁR A British Library az interneten keresztül ingyenesen elérhetővé tette hatalmas hangtárát: kb. 28 ezer felvételről, kétezer óra körüli anyagról van szó, a hangrögzítés kezdeteitől a mai napig.

Zene

Zene

könyv - WOLF HAAS: CSONTDARÁLÓ

Na, most figyelj! Itt van ez a Wolf, osztrák pasi, a Haasék fia, meg az ő Brenner nyomozós történetei. Hogy kicsoda ez a Brenner? Tudnod kell, hogy nemrég még a rendőrség kötelékeiben szolgált, de az már a múlté, a zelli síliftes ügyet is már magánzóként oldotta meg, gyakorlatilag.

Zene

esemény - HALUSKAFESZTIVÁL

A nógrádi és hevesi szlovákoknak Vanyarc a regionális kulturális központjuk, és ez (meg a rendezők szemmel látható lelkesedése) bőséges ok arra, hogy itt rendezzék meg minden év második szeptemberi szombatján a Haluskafesztivált. A haluska az, amit a szlovák dolgokban járatlan ember sztrapacskának gondol, aztán hülyén néz, ha brindza helyett párolt káposztát kevernek az enyhén szürkés színű krumplis nokedlijéhez a selmecbányai Matejban.

Zene

Színház - Fortissimo - A három nővér Zsámbékon

Visszatérő program Zsámbékon a Vidnyánszky Attila rendezte A három nővér a beregszásziak előadásában. Itt mutatták be 2003-ban, időről időre újra felbukkant a zsámbéki nyári programban, most pedig a nagy hangárban játszották az eredetileg szabadtéri produkciót, a róla készült fölvétellel együtt. Jó nagy a rendetlenség a hosszúkás játéktérben: pókhálószerű kötelek húzódnak széltében-hosszában, deszkadobogók itt meg ott, vödrök és farönkök szanaszét. A felfordulás indokolt: a dráma harmadik felvonásával, a tűzvésszel kezdődik az előadás. Miért is ne?

Zene

lemez - MASTERS OF REALITY: PINE/ CROSS DOVER

Példátlan az a tisztelet, ami az amerikai Masters of Realityt, illetve a zenekar vezérét, Chris Gosst körülveszi. Teljesen megérdemelten egyébként, hiszen a saját életmű összegitározása mellett Goss olyan, ma már meghatározó zenekarok indulásánál bábáskodott, mint például a stoner rock atyaúristene, a Kyuss, valamint az abból kinőtt Queens of the Stone Age.

Zene

kiállítás - GAÁL FRANCISKA ÚTJA HOLLYWOODBA

Kabos Gyula vagy Jávor Pál amerikai balsikerei jobban ismertek, mint Gaál Franciska rövid hollywoodi virágzása. Három filmre elegendő kint tartózkodása során úgy hordozták körbe Hollywoodban a mi Francinkat, a húszas-harmincas évek pesti (és berlini) üdvöskéjét, mint akivel komoly tervei vannak a sztáriparnak.

Zene

Kiállítás - Ott lehettek szabadok - Bauhaus-kiállítás Szentendrén

A 2010-es pécsi kulturális év egyik valószínűsíthető értelme az a kiállítás lesz, amely a Bauhausban működő magyar művészek tevékenységét mutatja be. Nem feltétlenül hangsúlyozza az irodalom (kivéve talán az utóbbi egy-két évben megjelent, erre a tényre alapozott monográfiasorozatot), de Weimarban fokozatosan bővülő kis pécsi kolónia működött, amely csak az iskola 1933-as bezárása után hullott szét végérvényesen.

Zene

web - SZIMPATIKUS MAGYAROK

Megint szándékosan rosszul adott vissza a csapos a kocsmában, aztán megpróbálta ránk húzni azt is, hogy hamis ötezressel fizettünk; a tapló pénztáros a közértben nemhogy nem köszön, de még belénk is köt. A mindennapi töprengés azon, hogy ki keseríti meg jobban a városban közlekedők életét: az idegbeteg autósok, a szabálytalan bringások, a legjobb esetben is közönyös gyalogosok, akik szemrebbenés nélkül lépik át a földre kerülteket, vagy őket mind simán kenterbe verik a BKV-ellenőrök.

Zene

film - PÁNIKFALVA

Manapság már ott tart a technika, hogy ha a lónak zeneórát van kedve venni, mert tetszik neki a zenetanárnő (szintén paci), akkor nem az idomárokat hívják, hanem a rendszergazdát. Olyan élethű lovat, amilyet a gép tud, tán még a természetnek is nehezére esne összehozni, egy másik animációs iskola viszont kifejezetten a régi vágású lovakra hajt; nekik az a paci szép, aminek anilin a lelke, kócból a bokrétája, s hogy ne csak a falat támassza, lelkes bábosok tologatják a stop-motion technika mind nagyobb dicsőségére.

Zene

DVD - Let's get a taco! - James Cotten: Határvonal

Persze mindennek van határa, de a moziban legtöbbször az USA-nak és Mexikónak. Most is Tijuanában járunk, a B mozik hőseinek hazájában. Mondhatom, kellemes a társaság, a kábítószerkartell omnipotens, ám megviseltnek látszó főnöke (ah, a drogbáró) Andy Garcia, a ki mással, mint önnön démonaival hadakozó gringó bérgyilkos (ah 2.) Ray Liotta és a sunyi pap, Armand Assante. 'k és a túlzásba vitt fizikai erőszakra mindig könnyen kapható Danny Trejo osztja itt a lapokat. Közelebb gurítva a valósághoz a szót: teszik a dolgukat - járják elődeik kitaposott, jelzőtáblákkal precízen kitűzött útját. Korunk igényeihez, hovatovább sorskérdéseihez (sefteljünk-e arab terroristákkal?) igazított hangulatjelentést kapunk a környék (úgy játékfilmes, mint tv-híradós) húzóágazatából, a kábítószerpiacról - ugyancsak illedelmesen: idézetekkel finoman meghintve.

Zene

lemez - TIGA: CIAO!

Voltaképpen dicséretes, hogy alig három évvel az előző után itt az újabb Tiga-album - lustább embernek ismertük mi a léha neo-elektropop kanadai császárát. Amúgy Tiga sosem tartozott az otthoni magányban bütykölő szociopata zsenik közé: lehetőség szerint minden számát más-más zenebrigáddal rögzíti lemezre, hogy még véletlenül se váljék a dolog unalmassá.

Zene

DVD - Csőre töltve elandalodni - Michael Keaton: A csendes bérgyilkos

Az volt ám szép világ, amikor Miskolcon még a munkavédelmi filmek fesztiválját rendezték... Belegondolni is hátborzongató, mi lenne akkor, ha felújítanák ezt a szép régi hagyományt, hiszen napjaink munka világába kalauzoló mozgóképei immár két - homlokegyenest szemben álló - iskolába sorolhatók. Az első a hiányszakmák népszerűsítésére (és veszélyes voltának hű bemutatására) tesz folyvást kísérleteket, szebben fogalmazva a tűzoltók (rendőrök, biztonsági őrök stb.) minden vásznak és ekránok meghódítása után már a pornópiacra is betörtek (értelemszerűen egy kisbaltával).

Színház

Interjú

Színház

"Elég jól sodort a szél"

Mucsi Zoltán színész

Játszott Szomjas György és Jancsó Miklós filmjeiben, illetve a Bárka Színházban és a Krétakör társulatában - nem sztár, inkább afféle "kultszínész". Sade márki és Richard Harkin a Bárkában, amely szerepeiért most nyerte el a Fővárosi Önkormányzat díját.

Könyv

Könyv

Ortutay, az újonc - Minimum tizenegyes - a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - magyar irodalom

1. Tóth Krisztina: Magas labda (Magvető) - 131 pont 2. Darvasi László: Virágzabálók (Magvető) - 125 pont 3. Kemény István: Kedves Ismeretlen (Magvető) - 116 pont 4. Csaplár Vilmos: Hitler lánya (Kalligram) - 65 pont 5. Horváth Viktor: Török tükör (Jelenkor) - 59 pont 6. Kukorelly Endre: Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív (Kalligram) - 58 pont 7. Kántor Péter: Megtanulni élni (Magvető) - 53 pont 8. Kovács András Ferenc: Sötét tus, néma tinta (Magvető) - 45 pont 9. Krusovszky Dénes: Elromlani milyen (Kalligram) - 40 pont 10. Gerevich András: Barátok (Kalligram) - 31 pont 11. Ortutay Gyula: Napló I. 1938-54 (Alexandra) - 25 pont Szavazóink: Ambrus Judit, Bárány Tibor, Báthori Csaba, Bedecs László, Benedek Anna, Bodor Béla, Bojtár Endre, Csáki Márton, Elek Tibor, Faragó Kornélia, Gács Anna, Halmai Tamás, Horváth Györgyi, Jenei László, Kálmán C.

Képzőművészet

Képzőművészet

A hosszú élet átka - Knut Hamsun (1859-1952)

"Soha méltóbbnak nem jutott ez a dicsőség" - kommentálta 1920-ban Hamsun Nobel-díját Thomas Mann, és jó ideig úgy tűnt, Norvégia élő klasszikusa zökkenő nélkül vonulhat majd be az irodalomtörténeti panteonba. Ám közbejött a második világháború, s a matuzsálem sokak szemében nácibarát hazaárulóvá vált. A budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtárban szeptember 23-ig látogatható az író születésének 150. évfordulójára megnyílt plakát- és könyvkiállítás - cikkünkben ennek ürügyén körvonalazzuk Knut Hamsun pályaképét.

Kiállítás

Képzőművészet

Szépfalvi Ágnes: Préda

A tömegkultúra klasszikussá váló (vagy vált?) ikonjait ragadja meg Szépfalvi Ágnes. Festményein olyan jeleneteket ábrázol, amik a média hálójában pihenő emberiség majd' összes tagjának ismerősek lehetnek.

Film

Film

"Lírával és misztikummal" - Mohammad Motamedi énekes

Szombaton lép fel Budapesten, a Trafóban egy olyan rendezvénysorozat keretében, amely autentikus hagyományokon alapuló szakrális, illetve transzzenéket mutat be. A klasszikus iráni zenének évezredes múltja van, az iszlám terjedését követően azonban visszaszorult. Talán ezzel is összefügg, hogy Európában kevéssé ismerik a perzsák zenei világát. Az iráni fővárosban élő, 31 éves énekest tolmács közvetítésével, e-mail útján értük el. Első kérdésünk rövid zenészmúltjára vonatkozott.

Film

"Essünk túl rajta, és szabad vagy" - Slawomir Idziak operatőr

Dolgozott Zanussival és Wajdával, de a világhírt Krzysztof Kieslowski filmjei, a Rövidfilm a gyilkolásról, a Veronika kettős élete és a Három szín: kék hozták meg neki. A Sólyom végveszélyben című Ridley Scott-film fényképezéséért Oscar-díjra jelölték, és ő volt az operatőre a Harry Potter és a Főnix Rendjének is. A miskolci Cinefest filmfesztiválon beszélgettünk, közvetlenül azután, hogy átvette az életműdíjat.

Tudomány

Tudomány

Klímabarát települések - "Nehéz indulás" - Antal Z. László, az MTA Szociológiai Kutatóintézet Éghajlatváltozás Kutatóműhely vezetője

A globális megállapodások eredményeit és a kormányok erőfeszítéseit kevesellve világszerte számos település próbál "alulról" indított kezdeményezésekkel példát mutatni, és kivenni a részét az éghajlatváltozás elleni munkából. Az utóbbi két évben nálunk egy tucat, szövetségbe tömörült klímabarát önkormányzat készített helyi stratégiát a megelőzésre és az alkalmazkodásra. Az ötletgazdát kérdeztük, mit sikerült elérni.

Tudomány

Világpolitika és klímaváltozás - Verejtékes munkák

Idén decemberben Koppenhágában ülnek össze az ENSZ-tagállamok képviselői, hogy az éghajlatváltozás megelőzéséről tárgyalva felállítsák a klímavédelem 2020-ig érvényes kereteit. Már közel két évtizede folynak tárgyalások az ENSZ égisze alatt, de a mostani konferencia jelentősége kimagasló. Ezernyi, sokszor ellentétes állam- és magánérdek harmonizálására lenne szükség, az idő pedig sürget.

Tudomány

cyberhírek

Névbitorlás Újságírók nevében blogolnak a kéretlen reklámüzenetek terjesztői - derítette ki egy amerikai újságíró, miután rájött, hogy egy spamszoftver lenyúlta az identitását, és egy idegen blogon a neve alatt ad ki reklámszövegeket. A spamblogokat ismert szerzők nevével népszerűsítik. Hangerő Veszélyesen halkan járnak a hibrid és az elektromos üzemű autók, ezért mesterséges hangforrással kell őket felszerelni a japán kormány szerint.

Sport

Sport

Kuttyogatás a Tiszán - Bottal üthetik

Ha a folyó mellett jellegzetes pukkanó hangot hallunk, nem azt jelenti, hogy pezsgőt bontanak: a horgász kuttyogat. Magányosan, barátok közt vagy akár versenyszerűen, miként a közelmúltban Szegeden, a háromnapos nemzetközi tiszai halfesztivál egyik érdekes epizódjaként történt.

Lélek
Gasztro

Gasztro

Női szexturizmus - Színjáték, de isteni!

A tengerparti bárban ötven körüli nő, partnere alig több huszonötnél. Izmos testén hamis Gucci póló feszül, órák óta teszi a szépet. Végül a számlát kéri, de akad egy kis bökkenő, nem találja a pénztárcáját. Az alakítás kissé patetikus, a nő mégis elbűvölten mosolyog, majd fizet. A törökországi Alanya szórakozóhelyein ez mindennapi jelenség. És nem csak ott.

Szex

Miss Poledance Hungary

Szex

"Ha kurvás lesz, hazajövünk"

"Ez nem vetkőzés. Ez nem a füstös kocsma. Ez Las Vegas." A sajtóközlemény e mondatánál érezte úgy szerkesztőségünk, hogy nem hagyhatjuk ki az "első és egyetlen" magyar verseny idei ünnepét, hogy muszáj mindent megtudjunk az "új, nőies látványsportról", amely már olimpiai rangra pályázik.