kulthírek

  • .
  • 2009. szeptember 17.

Trafik

HOZZÁFÉRHETÕ HANGTÁR A British Library az interneten keresztül ingyenesen elérhetővé tette hatalmas hangtárát: kb. 28 ezer felvételről, kétezer óra körüli anyagról van szó, a hangrögzítés kezdeteitől a mai napig.
A gyűjtemény zömét 2000-2001 során, egy lottóbevételekből finanszírozott projekt keretében vásárolta meg az intézmény. A legrégebbi felvételeket egy brit antropológus rögzítette ausztrál őslakosok között, viaszhengerre, 1898-ban. Irány a sounds.bl.uk.

GYÁSZ 60 éves korában szívroham következtében meghalt Jim Carroll: a New York-i punkszíntér poétája első kötetével (Organic Trains) 1967-ben jelentkezett, s Ginsberg és Kerouac elismerését is élvezvén találta meg útját a művészvilágba. Dialógusokat írt Warhol-filmekhez, Larry Rivers festőművész asszisztense volt, együtt lakott Patti Smith-szel és Robert Mapplethorpe-pal - e korszak krónikája a Forced Entries: The Downtown Diaries, 1971- 1973. Színpadi karrierjét Patti Smith indította el, amikor saját zenekara elé állította, hogy velük adja elő verseit. Aztán összeállt a Jim Carroll Band is: 1980-as Catholic Boy című bemutatkozó albumán hallhatók legismertebb számai (a People Who Died és a címadó szerzemény), de ezenkívül is több zenés és spoken word lemezt készített. Középiskolás éveinek kosárlabdás és drogos korszakát felidéző 1978-as könyvét (The Basketball Diaries) 1995-ben Leonardo Di Caprio főszereplésével vitte vászonra Scott Kalvert.

SARKOZYÉK SPANYOL SZÍNPADON Escándalo en Palacio címmel mutatta be Pedro Ruiz vígjátékát a madridi Teatro Reina Victoria, melynek főhőseit egyértelműen a francia elnöki párról mintázta a férfi főszerepet is alakító szerző-rendező: egy meg nem nevezett ország elnökéről és csodaszép feleségéről van szó (a női főszerepet Lidia San José játssza), akiknek legintimebb pillanatait is árgus szemekkel figyeli a média.

DÍJNYERTES FILMEK MAGYAR SZÍNÉSZNÕKKEL Nem volt még ilyen a Velencei Filmfesztivál 66 éves történetében: szombaton két olyan alkotás is kiemelkedő elismerést aratott, melyben magyar színésznők is fontos szerepet alakítottak: a legjobb rendező Ezüst Oroszlán-díját elnyert iráni-amerikai Shirin Neshat Zanan Bedone Mardan (Asszonyok férfiak nélkül) című filmje sikerének jelentős alkotórésze volt Tóth Orsi játéka, a zsűri különdíját kiérdemlő török-német Fatih Akin Soul Kitchen című vígjátékában pedig a gyógytornászt alakító Gryllus Dorkáé. (Képeinken Tóth Orsi az 1953-as iráni államcsíny idején játszódó történet egyik jelenetében, Gryllus Dorka pedig a velencei vörös szőnyegen; mindkét filmet bemutatják a szeptember 19-ig tartó Torontói Filmfesztiválon, akárcsak Pálfi György Nem leszek a barátod című alkotását.) Az Arany Oroszlán-fődíjat Samuel Maoz izraeli-francia-német produkciója, az 1982-es libanoni háború idején játszódó Lebanon kapta. A legjobb alakításokat Colin Firth (Tom Ford: A Single Man) és Ksenia Rappoport (Giuseppe Capotondi: La doppa ora) nyújtotta, a legjobb fiatal színésznek járó Mastroianni-díjat pedig Jasmin Trinca vehette át (Michele Placido: Il grande sogno). Díjat kapott a francia Jaco Van Dormael rendezte Mr. Nobody látványtervezője, Sylvie Olivé, a Life during Wartime forgatókönyvéért pedig az amerikai Todd Solondz. Két elismeréssel gazdagodott a Fülöp-szigetekre való Pepe Diokno: az Orrizonti-szekció díját és a legjobb első film De Laurentiis-díját érdemelte ki műve, az Engkwentro. A legjobb doku a kínai Du Haibin 1428 című munkája, a legjobb rövidfilm Etienne Kallos dél-afrikai-amerikai produkciója, az Eersgeborene (Elsőszülött) lett. A Velencei Filmfesztivál az izraeli Meni Philip alkotását jelölte az idei Európai Filmdíjra: Sinner.

ELLOPTÁK WARHOL SPORTOLÓIT Ellopták Andy Warhol híres sportolókról készült festményeit: a tíz képet Richard Weisman üzletember rendelte meg Warholtól 1977-ben, s az ő Los Angeles-i házának étkezőszobájából vitték el a teljes sorozatot, szeptember elején. A nyomra vezető információért egymillió dollárt ajánlottak fel - ez legalább az ellopott érték tíz százalékának felel meg. Richard Weisman műgyűjteményéről From Picasso to Pop címmel jelentetett meg könyvet. Illusztrációnkon a 101 x 101 cm-es Athlete Series darabjai közül a kosárlabdás Kareem Abdul Jabbar, a teniszező Chris Evert, az ökölvívó Muhammad Ali és a focista Pelé portréja.

RÉGI SZÉP IDÕK A második világháborúból hazavágyó brit katonák kedvence, a most 92 éves Vera Lynn került az e heti brit albumlista élére We'll Meet Again - The Very Best Of Vera Lynn című, 24 számos válogatáslemezével, épp 70 évvel azután, hogy hazája hadat üzent a náci Németországnak. A Pink Floyd-féle The Wall egyik dalában (Vera - Bring The Boys Back Home) is megidézett énekesnő az eddigi legidősebb listavezető. Mellette, pontosabban mögötte a Beatles szállta meg a listát: az első száz között található a zenekar tizennégy albuma, melyeket szeptember elején digitálisan restaurált változatban dobtak piacra (zárójelben a helyezések): Sgt Pepper's (5.), Abbey Road (6.), Revolver (9.), Rubber Soul (10.), The Beatles (21.), Help (29.), Past Masters (eredetileg albumon ki nem adott dalok gyűjteménye, 31.), Magical Mystery Tour (33.), A Hard Day's Night (37.), Please Please Me (38.), Let It Be (49.), With The Beatles (51.), Beatles For Sale (56.), The Beatles In Mono (57.), Yellow Submarine (89.).

Figyelmébe ajánljuk