étel, hordó - GYORSÉTTEREM

  • .
  • 2009. október 22.

Trafik

Ne ijedjenek meg, szó sincs lexikoncikkről! De mit tegyünk, a Móricz Zsigmond körtéren található létesítményhez más név nem tapad, a tulajdonosi kreativitás kimerült a harsány cégtábla elkészítésében, melyen szikrázó villanykörték veszik körbe a vörösben pompázó "Gyorsétterem" feliratot. Aki nem ért a szóból, inkább kaszinónak vagy night clubnak gondolná, de az utcára zúduló illatok nem hagynak kétséget afelől, mivel állunk szemben.
Kissé zavarba ejtő ez a fölényeskedés.

Főleg azután, hogy az ajtón belépve döbbenten tapasztaljuk: a gyorsétterem szóval kapcsolatos összes negatív kisugárzást sikerült egy pontba sűríteni. Az egészen kis teremben alig néhány asztal, a gyros/hamburger- és a tálcás önkiszolgáló pult több helyet foglal el, mint a vendégek számára fenntartott részleg. Természetesen az összes asztalnál ülnek, főleg diákok, de inkább csak melegednek a borzalmas klímában, előttük az asztalon szalvétában ázó salátamaradék, üres műanyag flakon. A pult mögött állók egy hajléktalannal szórakoznak: "Kávé csak elvitelre van, kétszáz lesz." Egy bőrzakós, munkásnadrágos, aktatáskás férfi az 560 forintos sztrapacska felől érdeklődik. "Elfogyott." Mintha Tarr Béla színesre váltott volna és legkedvesebb Dosztojevszkij-kocsmajeleneteit gyúrná filmbe. Mert szeszes italt is kapni, bár aki részegeskedni szeretne, inkább átmegy a nyáron kerthelyiségként szolgáló fóliasátorba. Ott dohányozni is szabad.

Ahogy tévésmaci mondaná: "Ereszkedjünk le a pokolba!" - pedig nem is az RTL Klub esti kínálatáról van szó. De nyolc óra már elmúlt, a "happy hours" idejét kapjuk el. Majdnem minden étel féláron (tehát a sztrapacska 280 Ft lenne), a gombaleves, rakott kel és gyümölcsrizs menüért összesen 1005 forintot fizetünk. A pokoljárás azonban elmarad. A leves - pár órával hamarabb - még egészen kiváló lehetett, de még így, melegítve sem kifogásolhatjuk, a rakott kel pedig bármelyik hasonló egységnek - bár a körtérihez hasonlót nehezen találni - a specialitása lehetne. Ráadásul elfogyasztása után sem érezzük gyomrunkban azt a rémes puffadást, amit általában az ilyen jellegű ételek szoktak előidézni. Mielőtt azonban jóra fordulnának a dolgok, a gyümölcsrizzsel visszazuhanunk a valóságba. Természetesen "hozott anyag", íze leginkább a cukrozott magnókazettára emlékeztet. Cseppet sem lennénk meglepve, ha kiderülne: valamelyik vegyi kombinátban készítették.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?