chili&vanília - Ezeregy rózsaszínű kristály

  • .
  • 2009. október 22.

Trafik

Megérkezett az ősz, vele pedig az évszak gyümölcsei, zöldségei. Közöttük a nagy kedvencem, az egyik leglátványosabb, a gránátalma.
Felhasználását, küllemét és szimbolikus jelentését tekintve is az egyik legizgalmasabb gyümölcs. Eredetileg Perzsiából származik, számos vallás és kultúra meghatározó gyümölcse, a görög mitológiától kezdve a zsidó vallásig, amelyben a termékenység szimbóluma. Egyébként a közel-keleti konyha népszerű, fontos és gyakran használt hozzávalója, elsősorban Iránban, Irakban és Szíriában főznek vele. Vagy a rózsaszín, kristályszerű, savanykás-édeskés magokat használják, vagy a gyümölcs levét, vagy a szinte fekete, sűrű gránátalma-sűrítményt, amelyet a szárított magok főzésével és az ebből keletkező folyadék sűrítésével állítanak elő. A sűrítmény savanykás-édeskés, és néhány száz forintért minden közel-keleti élelmiszereket forgalmazó boltban kapható. Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma (egy gránátalma leve egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 40 százalékát biztosítja), a gyógyszeripar és a kozmetika is gyakran használja. Főzéshez vagy a friss magjait lehet használni, amelyeket egyszerűen ki lehet kaparni, vagy a levét, amit ugyanúgy ki lehet préselni, mint bármelyik citrusgyümölcsét, ha félbevágjuk. (Hihetetlen színe van, és nagyon savanyú.) Megszámlálhatatlan kulináris lehetőséget rejt magában ez a számunkra egzotikus gyümölcs. Egy darabból rengeteg mindent lehet készíteni, érdemes vele kísérletezgetni. Íme három kedvencem:

Sült padlizsántekercs fokhagymás diókrémmel és gránátalmával: A padlizsánból hosszában 10 hajszálvékony szeletet vágunk. Mindkét oldalukat megkenjük olajjal, majd egy serpenyőben pirosra sütjük. Közben elkészítjük a tölteléket: egy kisebb padlizsánt meghámozunk, felkockázunk, és 2-3 ek. víz és egy egész gerezd fokhagyma hozzáadásával, fóliával lefedve a mikróban 8 perc alatt puhára pároljuk. Dióval, friss korianderral, kevés krémsajttal, olívaolajjal és fokhagymával pürésítjük. A masszát a sült padlizsánszeletekre kenjük, és feltekerjük. Tálaláskor megszórjuk gránátalmával.

Grillezett csirkemell gránátalmás, petrezselymes salsával: A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük olívaolajjal, 170 fokon 20 perc alatt megsütjük. Egy nagy gránátalma magjait összekeverjük felkarikázott újhagymával, sok friss petrezselyemmel, durvára vágott dióval és olívaolajjal. A felszeletelt csirkemellre halmozzuk.

Marokkói narancssaláta datolyával és gránátalmával: Felszeleteljük a narancsokat. Lapos tányéron szépen elrendezzük, megcsorgatjuk mézzel, megszórjuk őrölt fahéjjal, majd felaprított datolyával, dióval, gránátalmamaggal és mentalevelekkel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.