chili&vanília - Ezeregy rózsaszínű kristály

  • .
  • 2009. október 22.

Trafik

Megérkezett az ősz, vele pedig az évszak gyümölcsei, zöldségei. Közöttük a nagy kedvencem, az egyik leglátványosabb, a gránátalma.
Felhasználását, küllemét és szimbolikus jelentését tekintve is az egyik legizgalmasabb gyümölcs. Eredetileg Perzsiából származik, számos vallás és kultúra meghatározó gyümölcse, a görög mitológiától kezdve a zsidó vallásig, amelyben a termékenység szimbóluma. Egyébként a közel-keleti konyha népszerű, fontos és gyakran használt hozzávalója, elsősorban Iránban, Irakban és Szíriában főznek vele. Vagy a rózsaszín, kristályszerű, savanykás-édeskés magokat használják, vagy a gyümölcs levét, vagy a szinte fekete, sűrű gránátalma-sűrítményt, amelyet a szárított magok főzésével és az ebből keletkező folyadék sűrítésével állítanak elő. A sűrítmény savanykás-édeskés, és néhány száz forintért minden közel-keleti élelmiszereket forgalmazó boltban kapható. Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma (egy gránátalma leve egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 40 százalékát biztosítja), a gyógyszeripar és a kozmetika is gyakran használja. Főzéshez vagy a friss magjait lehet használni, amelyeket egyszerűen ki lehet kaparni, vagy a levét, amit ugyanúgy ki lehet préselni, mint bármelyik citrusgyümölcsét, ha félbevágjuk. (Hihetetlen színe van, és nagyon savanyú.) Megszámlálhatatlan kulináris lehetőséget rejt magában ez a számunkra egzotikus gyümölcs. Egy darabból rengeteg mindent lehet készíteni, érdemes vele kísérletezgetni. Íme három kedvencem:

Sült padlizsántekercs fokhagymás diókrémmel és gránátalmával: A padlizsánból hosszában 10 hajszálvékony szeletet vágunk. Mindkét oldalukat megkenjük olajjal, majd egy serpenyőben pirosra sütjük. Közben elkészítjük a tölteléket: egy kisebb padlizsánt meghámozunk, felkockázunk, és 2-3 ek. víz és egy egész gerezd fokhagyma hozzáadásával, fóliával lefedve a mikróban 8 perc alatt puhára pároljuk. Dióval, friss korianderral, kevés krémsajttal, olívaolajjal és fokhagymával pürésítjük. A masszát a sült padlizsánszeletekre kenjük, és feltekerjük. Tálaláskor megszórjuk gránátalmával.

Grillezett csirkemell gránátalmás, petrezselymes salsával: A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük olívaolajjal, 170 fokon 20 perc alatt megsütjük. Egy nagy gránátalma magjait összekeverjük felkarikázott újhagymával, sok friss petrezselyemmel, durvára vágott dióval és olívaolajjal. A felszeletelt csirkemellre halmozzuk.

Marokkói narancssaláta datolyával és gránátalmával: Felszeleteljük a narancsokat. Lapos tányéron szépen elrendezzük, megcsorgatjuk mézzel, megszórjuk őrölt fahéjjal, majd felaprított datolyával, dióval, gránátalmamaggal és mentalevelekkel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.