étel, hordó - MÚZEUM KÁVÉHÁZ ÉS ÉTTEREM

  • .
  • 2009. október 29.

Trafik

Mivel legutóbb a közétkeztetés aknamunkáját vállaltuk (gyorsétterem a Móricz Zsigmond körtéren), most a liftezés következik. A kiegyenlítődés jegyében régi nótát dünnyögünk (Mindig magasabbra - Locomotiv GT), és bár a Szabadság hídon áthaladva a villamos utasai gyanakodva méregetnek - csak nem a turult akarják ezek célba venni? -, a Kálvin téren már a kutya se néz ránk.

A Múzeum körút és a Bródy Sándor utca sarkán álló Múzeum étterem - ellentétben szomszédjával, az örökké nyitva tartó, azonos nevű cukrászdával - nem az a hely, ahol a törzsvendég szónak értelme van. Feltételezésünket, miszerint főleg külföldi turistákra hegyezték ki, maximálisan alátámasztja szombat esti látogatásunk: a vendégek java német és olasz nyugdíjas. Ám ettől még nem tekinthető kilenclyukú "folklorzentrum"-nak. Igaz, hogy a magyaros ételeken a hangsúly - az üvegpultban egy méretes mangalicacsülök a dekoráció -, ám ennek ellenére a Múzeumot az elegancia jellemzi. Talán nem is lehetne másképp: majdnem 125 éves létesítményről van szó - valószínűleg emiatt nevezik ma is kávéháznak -, ráadásul súlyos faragott díszletek, Zsolnay-csempe és Lotz Károly freskói díszítik, ide tényleg zongorista kell - mint ahogy van is -, és nem népi zenekar.

Úgy tűnik, a személyzet tagjait is gondosan válogatták. Csupa eminens, akik láthatóan büszkék, hogy itt dolgozhatnak. A pincér, a pultos, a ruhatáros (!) magabiztosan végzi a dolgát, és úgy tűnik, inkább utcára kerülnének, mintsem ugyanezt tegyék egy-két kategóriával alacsonyabban. Az erdei gombás csiperkekrémleves (800 Ft) után azt kell mondanunk, hogy minden okuk megvan rá. A rafinált lé csodálatos tartalmával nincs egy súlycsoportban a szokásos gombakrémmel: míg az utóbbira legtöbbször - okkal - csak melegítőként tekintünk, a Múzeum gombája sokáig emlékezetes marad. A kemencés töltött káposztának (2800 Ft) már az otthoni ízekkel kell felvennie a versenyt: kicsit csípősebb, kicsit füstöltebb, mint a nagyié, viszont több benne a hús. Csak jót mondhatunk róla. De akkor mit mondjunk a mangalicakarajról (3600 Ft), amit paprikás málnamártással és ún. lerakott krumplival tálalnak? Azt, hogy annál is jobb?

Lassan úgy érezzük, hogy tökéletes vacsorát kaptunk, de sajnos a sistergős harcsát zöldmetéltes csuszával, paprikamártással (3400 Ft) elsózták. Nagyon. Persze láttunk mi már ennél sokkal nagyobb baklövést, de ahogy a sportriporter mondaná: "Ezen a szinten nem lehet ekkorát hibázni."

Figyelmébe ajánljuk