chili&vanília - Szerelem, dráma, csirke

  • .
  • 2009. október 29.

Trafik

"Belélegezte a felszálló aromákat. - Finom az illata.. - Még nincs kész. Közelebb hajolt.

- De hát ez nincs is egyben. Kis falatokból van tökéletesen összeillesztve.

- Igen - válaszolta. - Ezt úgy hívják, hogy kuai."

A párbeszéd Nicole Mones The Last Chinese Chef című regényének egyik legdrámaibb jelenete alatt hangzik el. Maggie, a hirtelen megözvegyült újságíró férje tragikus halálát követően Pekingbe utazik. A nehéz utat megkönnyítendő kiadója megbízza, hogy készítsen portrét az utolsó kínai császári főszakács unokájáról, aki éppen éttermet nyit, valamint a nemzeti szakácsválogatott tagjait kiválasztó versenyre készül. Szerelem, dráma, van itt minden, közben egyre beljebb sodródunk a kínai gasztronómiai kultúrába, a filozófiájába. Szimbolikus ételek és sok-sok főzés. A komoly kutatásokon alapuló gasztronómiai vonulat tartalmas és érdekfeszítő. A csirkés jelenet pedig olyan intenzív, hogy olvasását követően legszívesebben azonnal kozzákezdene az ember a főzéshez. Az egyik leghagyományosabb elkészítési mód szerint a csirke nem a tűzön fő meg, hanem csak lefedve áll a forró vízben. A csirkehúst így különlegesen puha, omlós, átható hús íz jellemzi, amelyet finoman járnak át a fűszerek aromái.

Kínai omlós főtt csirke

Egy egész csirkét megmosunk, papírtörlővel megszárítunk. Kívül, belül bedörzsöljük sóval. Egy nagy lábasban feltesszük főni a vizet, amelybe karikára vágott gyömbért, újhagymát, esetleg néhány szem csillagánizst, valamint sót teszünk (kb. literenként egy púpozott evőkanállal). Felforraljuk. Amikor forr, belehelyezzük a csirkét. Annyi legyen a víz, hogy a csirkét teljesen ellepje. A csirke lehűti a vizet, a forrás megszűnik. Ekkor ismét felforraljuk, közben lehabozzuk. 10 percig főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük, és állni hagyjuk, amíg langyosra hűl. Egy 1,5 kg-os csirkénél ez kb. 2 óra. Ha késsel beleszúrunk, lehet érezni, hogy kész-e. Serpenyőben vagy wokban olajat hevítünk, amelyben röviden egész apróra vágott gyömbért és újhagymát forgatunk át. A csirkét feldaraboljuk, meglocsoljuk az illatos olajjal, esetleg megszórjuk friss korianderral. A maradék főtt húst fel lehet használni salátákhoz, a főzőlevet pedig leveshez.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.