chili&vanília - Szerelem, dráma, csirke

  • .
  • 2009. október 29.

Trafik

"Belélegezte a felszálló aromákat. - Finom az illata.. - Még nincs kész. Közelebb hajolt.

- De hát ez nincs is egyben. Kis falatokból van tökéletesen összeillesztve.

- Igen - válaszolta. - Ezt úgy hívják, hogy kuai."

A párbeszéd Nicole Mones The Last Chinese Chef című regényének egyik legdrámaibb jelenete alatt hangzik el. Maggie, a hirtelen megözvegyült újságíró férje tragikus halálát követően Pekingbe utazik. A nehéz utat megkönnyítendő kiadója megbízza, hogy készítsen portrét az utolsó kínai császári főszakács unokájáról, aki éppen éttermet nyit, valamint a nemzeti szakácsválogatott tagjait kiválasztó versenyre készül. Szerelem, dráma, van itt minden, közben egyre beljebb sodródunk a kínai gasztronómiai kultúrába, a filozófiájába. Szimbolikus ételek és sok-sok főzés. A komoly kutatásokon alapuló gasztronómiai vonulat tartalmas és érdekfeszítő. A csirkés jelenet pedig olyan intenzív, hogy olvasását követően legszívesebben azonnal kozzákezdene az ember a főzéshez. Az egyik leghagyományosabb elkészítési mód szerint a csirke nem a tűzön fő meg, hanem csak lefedve áll a forró vízben. A csirkehúst így különlegesen puha, omlós, átható hús íz jellemzi, amelyet finoman járnak át a fűszerek aromái.

Kínai omlós főtt csirke

Egy egész csirkét megmosunk, papírtörlővel megszárítunk. Kívül, belül bedörzsöljük sóval. Egy nagy lábasban feltesszük főni a vizet, amelybe karikára vágott gyömbért, újhagymát, esetleg néhány szem csillagánizst, valamint sót teszünk (kb. literenként egy púpozott evőkanállal). Felforraljuk. Amikor forr, belehelyezzük a csirkét. Annyi legyen a víz, hogy a csirkét teljesen ellepje. A csirke lehűti a vizet, a forrás megszűnik. Ekkor ismét felforraljuk, közben lehabozzuk. 10 percig főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük, és állni hagyjuk, amíg langyosra hűl. Egy 1,5 kg-os csirkénél ez kb. 2 óra. Ha késsel beleszúrunk, lehet érezni, hogy kész-e. Serpenyőben vagy wokban olajat hevítünk, amelyben röviden egész apróra vágott gyömbért és újhagymát forgatunk át. A csirkét feldaraboljuk, meglocsoljuk az illatos olajjal, esetleg megszórjuk friss korianderral. A maradék főtt húst fel lehet használni salátákhoz, a főzőlevet pedig leveshez.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.