étel, hordó - PORTHOS

  • .
  • 2009. február 26.

Trafik

Nevéhez illőn sötét és kietlen a Róna utca, a fagyos este feketéjébe csak ritkán rondít bele egy-egy utcai lámpa. Ha rajtunk múlna, az Uzsoki Utcai Kórház vitatható, de kétségtelenül feltűnő építményébe menekülnénk - esetleg kipróbálnánk a büfét -, s várnánk, hogy kitavaszodjon.
Vagy legalábbis míg felkel majd a Nap.

Más időjárási körülmények között délibábos tudatmódosulásnak vélnénk, hogy a kórházzal átellenben családias jellegű kisvendéglő cégére világít, de abba már nem bonyolódnánk bele, hogy a regényben és a számtalan filmfeldolgozásban mit evett a névadó testőr? (Mit evett? Egyenesen zabált.)

Ám azt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a szuterénben elterülő Porthosban nem feledkeztek meg az akadálymentesítésről: az étterem kerekes székkel is megközelíthető - ami persze természetes kellene legyen, de mindannyian tudjuk, hogy cseppet sem az. S az sem mindennapos, hogy míg az ilyesfajta "mélyvizekben" általában szügyig gázolunk az olajszagban, a Porthosban semmilyen szag nincs. A berendezés a régi polgári hangulatot igyekszik megidézni, de újragyártott bútorokkal, művirággyanús növényekkel, bronznak látszó, ámde mégsem bronzszobrokkal, legfeljebb az igyekezetet méltányolhatjuk. A kedves felszolgáló hölgy fénymásolt, A4-es nyomtatópapírt tesz elénk sűrű bocsánatkérés közepette: szeptemberben nyitottak, de mivel változott a profil, az étlap is változóban. (Biztos még a könyvkötőnél van.)

Nem tudjuk, milyen lehetett a Porthos korábbi kínálata, ám ezt a mostanit nem esne nehezünkre egy szóval jellemezni. Annyit mondanánk, "csülök". És mivel az étterem "alcíme" A csülök háza lett, nem csoda, hogy megremeg a lábunk. A választékot látva a Pom-Pom sorozat dagadt madara jut eszünkbe, mert amit ő csokoládéban álmodik, a Porthos csülökben valósítja meg. Van itt főtt-füstölt csülök, bajorkáposzta meg grillezett zöldségágyon heverő csülök, székelykáposztás csülök, 1 személyes és 2 személyes csülök, kakukktojásnak a rántott borjúlábszárat mondanánk, de végén mégis egy csülkös bablevest (980 Ft) kérünk. Pontosabban egy tálat (van csészében is), de azt a legmerészebb álmunkban sem gondolnánk, hogy egy lavórral tesznek majd elénk. A döbbenetes mennyiség láttán megáll a kanál a levegőben... Úgy a negyedét sikerül elfogyasztanunk, hogy megállapítsuk, egy korrekt készítmény fogott ki rajtunk, ám azt nem mondanánk, hogy örökké emlékezünk az ízére. Szerencsére kiderült, hogy a csülök megbízható, de kevesebb só valószínűleg több lett volna.

Ezután hanyagoljuk a több lábon állást, inkább azzal kísérletezünk, hogy az oly hétköznapinak tűnő, kijevi szeletnek nevezett, fűszervajas sajttal töltött rántott csirkemell (1690 Ft) vajon piros betűssé olvad-e a szánkban? Hát nem. Pedig ez is vállalható, kellemes, ámde szinte fájón kevés fantáziával készült ennivaló, amit legfeljebb megfelelő tápláléknak mondhatnánk. De még véletlenül se jusson eszünkbe az öreg nagyanyó, aki miután csak a fintorgást látta, miután feltálalta a finomfőzeléket tükörtojással, így fakadt ki: "Ha nem tetszik, el lehet menni a Gundelbe!"

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.