Tartalom

Narancs XXI. évf. 9. szám (2009-02-26)

Publicisztika

Krémer Balázs

Publicisztika

Ha addig élünk

A szociális és jóléti rendszerek átalakításáról

Valami megmozdult. Talán nem is rossz irányba - bár ez még nem tisztázott. Nap mint nap hallunk új ötleteket arról, hogy a jóléti rendszerek átalakításával hány tíz-, száz-, ezermilliárd forintot lehetne, kellene megspórolni az államháztartásban. Ezek gazdái meg sem kísérlik felmérni, milyen is az a jóléti rendszer, amit meg akarnak faragni. Most helyettük is megpróbáljuk.

Publicisztika

Amíg bírják cérnával

Magyar Narancs 2009. február 12. Tisztelt szerkesztőség! Mint a Vacka Rádió szerkesztő-rendezője, az alcímre lettem figyelmes ("Ahogy a varrócérna kerüli a gombot").

Pete Péter

Publicisztika

Válság itt, válság ott

Mit nem lehet csinálni a magyar gazdasággal?

A magyar gazdaságot ma ugyanazon, a globális kínálatot és keresletet mélybe rántó események sújtják, mint a világ többi országát. Divat azon sápogni, hogy minket mindig jobban ütnek a többieknél, és azon is, hogy az elmúlt évtizedekben folytatott gazdaságpolitikai hibák miatt nagyobb a kitettségünk e turbulenciáknak. Hogy minél nagyobb? Annál, mint amekkora akkor lenne, ha évtizedeken át egészen másfajta gazdaságpolitika lett volna. Ami persze igaz, ám a válság következményei és a lehetséges teendők felől nézve mindez szélsőséges aránytévesztésre utal, és ennyiben túlzott optimizmust sugall.

Publicisztika

"A helyemen vagyok"

Magyar Narancs, 2009. február 19. Tisztelt Szerkesztőség! A Reisz András-interjúhoz szeretnék ezúton hozzászólni. Jómagam is kedvelem Reisz Andrást és üde színfoltnak tartom megjelenését a televízió képernyőjén.

Publicisztika

A varsói gyors

Orbán a múlt hétre beharangozott saját országértékelő beszédje elől egészen Varsóig futott, de neki se könnyű. Ha megszólal, pont most, a kormányfő és a Reformszövetség javaslatainak elhangzása után, még mondania kéne valamit. Helyeslem-e, hogy a kormány nem csapja le a 13. havi nyugdíjakat prompt? Helyeslem-e, hogy mégis megvonja, csak nem a mostani, hanem a leendő nyugdíjasoktól? Mit gondolok arról, hogy miként lehetne stabilizálni az árfolyamot? Helyeslem-e, hogy adócsökkentés most nincs, csak adóátrendezés, és helyeslem-e ennek elveit és mértékét? Bármilyen beszédnek, ha mégoly elvontnak is, de reflektálnia kellett volna a kormány által kijelölt irányra, vagy ennek az iránynak a hiányára. Vagy a Reformszövetségnek a kormányénál ambiciózusabb javaslataira. Pont ez az, amit Orbán meg akar most spórolni magának.

Publicisztika

Halál a Fenyves-soron

Hétfőn hajnalban Tatárszentgyörgyön, a falu szélén felgyújtották egy roma család házát. Az égő házból menekülőkre rálőttek, ketten közülük (apa és fia) életüket vesztették. A rendőrség és a tűzoltóság először balesetként kezelte a történteket, szerintük a vezetékek zárlata (túlforrósodtak és összeégtek) okozta a tüzet, és füstmérgezés a halált. Az első rendőri közlemények (Bencze József országos rendőrfőkapitányé is) azt állították, hogy a kirendelt orvos is füstmérgezést állapított meg. A sértettek és hozzátartozóik észrevételeit, amik ettől eltérő körülményekre hívták fel a hatóság figyelmét, a rendőrség nem vette tudomásul. Egészen addig nem foglalkoztak vele, például a helyszínt sem biztosították, míg az áldozatok hozzátartozói nem hívtak a helyszínre érdekeik védelmében roma politikusokat. Érkezésük után a rendőrség még kitartott egy darabig az első verziója mellett, aztán egyszer csak közölték: régóta tudják, hogy erőszakos cselekmény történt. S bevetették első számú csodafegyverüket: a tízmilliós nyomravezetői díjat.

Egotrip

Komiszkenyér

Egotrip

Tévelygéseink III. (Az ész alibije)

Különös krimi lenne az olyan, amelyben a detektív maga a gyilkos. Márpedig éppen egy ilyen krimi főszereplőjének érezheti magát az, aki jobb belátása ellenére, tudatosan elkövetett őrültsége vagy ostobasága ügyében nyomoz. Ellentétben a bűnös és a bűnüldöző személyét világosan elkülönítő szokásos történetekkel, itt első ránézésre értelmetlennek tűnik minden vizsgálódás. Furcsán hatna például, ha detektív tettesünk meg akarná állapítani a saját alibijét, kérdvén, "hol voltam tettem elkövetésének idején?".

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 8.)

Vörös szőnyegen ereszkednek alá, ünnepi alkalomhoz ünnepi hely. "Csak legyen hely" - a Koma aggódik, hogy itt van a fél város, mert olvasták a Narancsban Babiczky Tibor írását: "Jelenleg a legjobb hely Budapesten."

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Pálya a magasban: Messi és Totti

Magyar Narancs, 2009. január 22. Fél év sem telt el azóta, hogy korunk jeles polihisztora a Narancs Egotrip rovatában - takaros eszmefuttatás keretében - kiakolbólított egy törzsökös népdalt a magyar népzenéből, s íme, ugyanebben a rovatban most Mélyi József forradalmasítja az olvasók zenei világképét.

Belpol

Belpol

A valkűrök robbantása - A Stauffenberg-merénylet

1944. július 20-án, 12.42 perckor bomba robbant Hitler főhadiszállásán, a Farkasveremben. A merényletet Claus Schenk von Stauffenberg gróf, a német Wehrmacht ezredese hajtotta végre. Stauffenberg jelentéstételre érkezett, de a táskájában bomba lapult, amelyet a terembe lépés előtt élesített. Az ezredes a pokolgépet közvetlenül Hitler lába mellé helyezte, majd egy sürgős telefonra hivatkozva elhagyta az épületet, amely percek múlva felrobbant. Stauffenberg sietve repülőre szállt. Két dologban biztos volt: Hitler meghalt, és Berlinben megkezdődött a náciellenes katonatisztek hatalomátvétele. Mindkettőben tévedett. Kádár Gábor-Vági Zoltán

Belpol

Kettős gyilkosság Tatárszentgyörgyön - Gyerekvadászat

Egy négyéves kisfiú és 27 éves apja halt meg hétfőn hajnalban, amikor ismeretlenek rájuk gyújtották a házat, majd menekülés közben agyonlőtték őket. Tízmillió jár a nyomravezetőnek, de csodálkoznánk, ha gyorsan meglennének a tettesek: a rendőrség nem biztosította időben a helyszínt, a nyomokat összetaposták.

Belpol

A Reformszövetség programja - Az euróra ágyúi

Szombaton hozta nyilvánosságra négy évre szóló gazdaságpolitikai elképzelését a tavaly novemberben alakult Reformszövetség. A csomag radikálisabb járulékcsökkentést és keményebb kiadáslefaragást javasol, mint a Gyurcsány-kormány múlt heti gazdasági programja, miközben olcsóbban finanszírozható államadósságot, tartós növekedési potenciált és euróbevezetést ígér az időszak végére. Bogár Zsolt

Belpol

Kényszersterilizáció és jogorvoslat - 17 perc

Nemzetközi egyezményt sértett Magyarország, amikor akarata ellenére sterilizáltak egy roma asszonyt - ezt mondta ki 2006-ban egy ENSZ-bizottság. Habár Andrea azóta sem kapott kártérítést, és bocsánatot sem kért tőle senki, most a szociális tárca kompenzálásként pszichológushoz küldené. A Narancs volt az első, akivel Andrea kilenc év után beszélt a történtekről. Varró Szilvia

Interjú

Belpol

"Érdemes új utópiákról álmodni"

Schiffer András, a Lehet Más a Politika választmányi tagja

Párttá alakult a tavaly zászlót bontott Lehet Más a Politika (LMP) mozgalom, lapunk megjelenése napján ennek indokairól tart sajtótájékoztatót a szervezet. Az új párt célkitűzéseiről, programjáról Schiffer András választmányi tagot, az LMP egyik szóvivőjét kérdeztük.

Külpol

Külpol

A Markó-Tőkés-paktum - Készülnek

A hétvégén megállapodást kötött Markó Béla, az RMDSZ és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke: a Romániában esedékes európai parlamenti választásokon az RMDSZ és az EMNT jelöltjei közös listán indulnak.

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Halak, lazac, wok'n roll

Kínából származik, de Délkelet-Ázsia más országaiban is elterjedt, évszázadok óta használják. A wok ma már nálunk is elég népszerű, egy jó wokkal az egész háztartást el lehet vinni, komplett menüket lehet varázsolni.

Trafik

mi a kotta? - Mindent bele, Antonín!

Múlt alkalommal mindenféle csehszlovákok emlegetésénél hagytuk el a szót, s ezen a héten felette indokoltnak tűnik e kultúrkörrel kezdeni, hiszen február utolsó napján teljesíti a maratoni távot Antonín Dvorák (képünkön hitvesével). Csajkovszkij tavalyi emlékezetes futása után, a Fischer Iván irányítása alatt álló egész napos produkció ezúttal mindösszesen 11 különböző koncerttel és hozzá még hat ingyenes videovetítéssel várja a Művészetek Palotájának termeibe a közönséget (február 28.

Trafik

kulthírek

LÁBÁN RUDOLF-DÍJ Immár ötödik alkalommal osztották ki a hazai kortárs táncszínházi produkciók elismerésére alapított Lábán Rudolf-díjat. A díjra jelölt nyolc előadás közül a Trafó által felajánlott 1,5 millió forintos díjat Bozsik Yvette Menyegző című koreográfiája, a MU Színház félmilliós díját pedig Ladányi Andrea és Borlai Gergő BL című produkciója nyerte el.

Trafik

étel, hordó - PORTHOS

Nevéhez illőn sötét és kietlen a Róna utca, a fagyos este feketéjébe csak ritkán rondít bele egy-egy utcai lámpa. Ha rajtunk múlna, az Uzsoki Utcai Kórház vitatható, de kétségtelenül feltűnő építményébe menekülnénk - esetleg kipróbálnánk a büfét -, s várnánk, hogy kitavaszodjon.

Zene

Zene

film - Akaratlanul

Ma mire vadászik a bácsi; (ezüst) medvére, (arany) leopárdra vagy a (közös) fonálra? Még jó, hogy az utóbbira, e nehézkes dramaturgiai négylábúra vadászik a bácsi, egy névszerzés előtt álló, jól nevelt filmkészítő (svéd kismester), és jól is teszi; szelídítgesse csak a közös tanulságon függő, sokepizódos szerkezetet, ez az út vezet a medvéhez is. Az elbeszélés e sokat bíró talapzatára boldog-boldogtalan felfér, a macskanadrágból kilógó hasú tinilányok, a szívszaggatott buszsofőr, a karból kiközösített tanárnő és a házigazdai teendőkbe kis híján belepusztuló családfő éppúgy, mint egy böfögve mulatozó férfitársaság egymást szívató hangadói.

Zene

Kiállítás - Kitölteni az ürességet - Angyalföldi underground - Graffiti. Miért, és miért nem?

"Nem azért van, hogy megértsd és elfogadd!" - írta fel valaki a kiállítás erősen túltelített, szabad önkifejezésre felkínált látogatói falára. Ez az állítás elég pontosan meghatározza a műfaj és a mögötte burjánzó kultúra lényegét, már amennyiben nem műélvező, esztétikai értelmező szándékkal közeledünk hozzá, és nem is a tulajdon, illetve rongálás kérdéskörébe illesztjük, rendőrért, jogászért kiáltva. - kovácsy -

Zene

táncszínház - BOZSIK YVETTE TÁRSULAT: LÁNY, KERTBEN

A színházi pince előterében családi fotók: Bozsik Yvette, a darab koreográfusa és rendezője egy hajdúszoboszlói kertben, amikor olyan nyolcéves lehetett. Az előadás főfigurája, a szakadt kis balerinarém, a zseniálisan táncoló és színészkedő Hasznos Dóra nagyon hasonlít arra a kislányra, persze nem is véletlenül.

Zene

Könyv - Láttató erejű - Nagy András (szerk.): Gegesi Kiss Pál műgyűjteménye

A magyar kultúrtörténet szellemi-spirituális műhelyeinek sorában - Vasárnapi Kör (a fiatal Lukács György és barátai); Sziget (Kerényi Károly, Szerb Antal és mások) és társaik - fontos helyet foglal el az 1945 és 1949 között működött Európai Iskola. A tagságot elsősorban képzőművészek és művészettörténészek alkották, de irodalmárok és orvosok is voltak körükben. Az utóbbiak közé tartozott Gegesi Kiss Pál (1900-1993) gyerekgyógyász is, akit több okból is számon tart a művészettörténet. Havasréti József

Zene

Koncert - Skandináv módra - Touch & Punkt - Live Remix

A Live Remix mint márkanév és rendezvénysorozat két derék norvég elektronikus zenekészítő, bizonyos Jan Bang és Erik Honoré leleménye: miután elunták, hogy otthon, steril körülmények között, álló nap a kütyük és vasak fölött görnyedve gyártsák szerzeményeiket, úgy döntöttek, hogy a sokéves rutin során elsajátított, figyelemre méltó zenekészítési és improvizációs képességeiket más feladatoknak szentelik. A két remixőr ideája szerint közönségük előbb meghallgat egy vagy akár több, önmagában is izgalmas "élő" koncertet, majd azok végeztével Bang és Honoré nekiesik a hanganyagnak, szétcincálja, újból összerakja, s az eredetiből valami egészen mást állít elő. - minek -

Zene

Könyv - Küldetéses vétó - Mészáros István: A tőkén túl. Közelítések az átmenet elméletéhez - Első rész: Az ellenőrizhetetlenség árnya

Az 1956-os emigráns Mészáros István, a brightoni University of Sussex emeritus professzora valószínűleg a leginkább ismert Lukács-tanítvány Nyugaton és a legkevésbé ismert Lukács-tanítvány Magyarországon. A kettőnek ugyanaz a magyarázata: Mészáros ortodox lukácsiánus, vagyis ortodox marxista. A tőkén túl alighanem a főműve. Már pusztán méretei lenyűgözők: a 994 oldalas angol eredetiből (Beyond Capital. Towards a Theory of Transition, Merlin, London, 1995) most magyarul megjelent kötet a mű I. része csupán. A továbbiak: "II. A szocialista kritika történelmi küldetése" és "III. A tőkerendszer strukturális válsága", végül "IV. Kísérletek kapcsolódó témákról". Lendvai L. Ferenc

Zene

Film - Gyári Mikulás - Gabriele Muccino: Hét élet

Joulupukki halálának éjszakáján - ha jól emlékszem, ez volt a címe annak a dermesztően morbid és nyomasztó, de hát milyen is lenne, ha egyszer skandináv novellának. Magam csak a képregényváltozatát olvastam (fordította: SztyopaX), de biztos megjelent valami antológiában is (Nyűhalál a rög fölött - fiatal számi elbeszélők; ilyenre gondolok). No, abban havas tájat látunk nagytotálban, fut a szán, szalad a szán, csilingelnek a csengettyűk a rénszarvasok nyakában, a Télapó hangosan kurjongat, hallali, hallali - s a távolban feltűnik egy falucska. - ts -

Zene

film - Nem kellesz eléggé

Rossz, ha van, még rosszabb, ha nincs - mi az? A házasság. A Nem kellesz eléggé a nagy számok törvényét követve osztja a hasonló bölcseleteket: egymásba gabalyodó sztárok és sztorik sokasága lepi el a vásznat.

Zene

Film - Saját halál - Bryan Singer: Valkűr

Tom Cruise halott. A film végén lőtték agyon a hadügyminisztérium hátsó udvarán, utolsó szavaival a szent Németországot éltette. Tom Cruise-t nem szokás a filmek végén kivégezni, vagy ha mégis, ott az epilógusból rendszerint az derül ki, hogy mindez csupán az ellenség megtévesztését szolgálta, és hősünk, köszöni szépen, jól van. A film, melyben Tom Cruise meghal és a stáblista lefolyását követően sem tápászkodik fel, és porolja le magát, Stauffenberg ezredesről kíván elmondani egyet s mást: - köves -

Zene

koncert - THE RASMUS

A honfitárs H.I.M. nyomdokaiban zenetévéket, tinilányszíveket és bulvármagazinokat meghódító finn rágógumidark-zenekar számára még akkor is tagadhatatlanul hatalmas zakó a néhány évvel ezelőtti Sziget nagyszínpados, késő esti koncert után a Dürer-kertben játszani, ha már elővételben elment a jegyek nagy része, maga a hely pedig szinte csurig megtelt.

Zene

Színház - Hitelességdeficit - Elkéstél, Terry

Ügyes forgó települt az egri Gárdonyi Géza Színház színpadára - gerezdekre szabdalja a teret; a kis cikkelyek ráadásul átnyílnak egymásba, látni engedik egymást is. Ambrus Mária remek díszlete nemcsak Raymond Chandler Elkéstél, Terry című regényének szövevényes bonyolultságára utal, hanem a mélyebb rétegek és az atmoszféra legtalálóbb vizuális párját is odahívja a színre: Edward Hopper képeit. Zsótér Sándor rendező egyiket-másikat konkrétan is belerendezi a darabba - például a Western Motel és a Nighthawks címűt -, de a díszlet egésze, a falak festése, a bútorok, a kis terek el- és berendezése is Hoppert idézi. Csáki Judit

Zene

rádió - KURTÁG GYÖRGY SZÜLETÉSNAPJÁN

két műsort is hallhattunk a zeneszerző New York-i debütálása alkalmából. Előbb Papp Márta egyórás összeállításban interjúvolta meg az eseményekről Gőz Lászlót, Kurtág amerikai bemutatkozásának egyik szervezőjét, majd Farkas Zoltán zenetörténész társaságában elemezte új művét, az Anna Ahmatova négy versére írt dalciklust.

Zene

kiállítás - MAGYARÓSI ÉVA: JÁTÉK KEGYETLEN LÁNYOKNAK

A kiállítás egy eddig kevéssé ismert oldaláról mutatja be az animációs filmjeivel elhíresült Magyarósi Évát. A kiállítás törzsanyagát a művész nyolc, vegyes technikával készített nagyméretű képe alkotja, melyek a jelenleg egyre fontosabbá váló "vissza a rajzhoz" poétikát követik.

Zene

színház - LÕRINCZY ATTILA: CELESTINA

című darabja a spanyol reneszánsz "fölvezető" írójának, Fernando de Rojasnak a műve nyomán íródott, ami nagyjából száz évvel előzte meg Shakespeare Romeo és Júliáját. Így aztán lehet rápakolni, kiforgatni, játszani azzal, hogy a nézőnek itt sok minden ismerős.

Könyv

Könyv

Könyv

Neil Gaiman: Törékeny holmik

A Törékeny holmik egy Gaiman-novellákból összeállított antológia. Korábban jelent már meg hasonló a szerzőtől Tükör és Füst címmel, s a koncepció itt is hasonló: nagyobbrészt kisprózák, kisebbrészt versek képezik a kötet anyagát, a Tükör és Füsthöz hasonlóan itt is Gaiman terjedelmes előszavával, amelyben elmeséli az írások keletkezésének történetét - ez már önmagában élvezetes olvasmány.

Elsüllyedt szerzők XVIII.

Könyv

Egy praktikus asszony

Palotai Boris (1904-1983)

Okos, slágfertig és közkedvelt írónő volt, az irodalmi népköztársaság egyenjogú tagja. Bő negyedszázaddal a halála után terjedelmes életműve ma elsősorban kordokumentumként tarthat igényt az érdeklődésünkre.

Könyv

Könyv

A hölgy, aki ott sem volt

Steven Bach: Leni. Leni Riefenstahl élete és munkássága

Egy csinos és ambiciózus fiatal lány elindul, hogy az ismeretlenségből kitörve hírnevet szerezzen.

Film

Film

Francois, Jean-Luc és Gérard - Nathalie Baye színésznő

Rövidebb lenne a lista, hogy a nagy francia filmrendezők közül kivel nem forgatott. Nathalie Baye dolgozott többek közt Truffaut-val, Godard-ral, Chabrollal, Blier-vel, a külföldiek közül pedig Spielberggel, Ferrerivel és Paul Morrisseyvel. Magyarországra a Francia Intézet "A Mozi, ha Nő" vetítéssorozatára érkezett.

Film

"A zongoramű: kódfejtés" - Farkas Gábor zongoraművész

1981-ben született, jelenleg a Zeneakadémia doktoriskolájának hallgatója, egyebek mellett Junior Prima-díjas. Első lett a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyén és a Baden bei Wien-i Bartók Béla Zongoraversenyen; játszott többek között Bécsben, Berlinben, Stuttgartban, Strasbourgban, Firenzében, Párizsban, valamint Tokióban - olyan karmesterek mellett, mint Fischer Ádám, Kocsis Zoltán vagy Vásáry Tamás. Első lemeze (An evening with Liszt) tavaly év végén jelent meg. Kovács Bálint

Tudomány

Tudomány

Új drog a piacon - "Ne adjon belőle kettőt a növényének"

A kemény drogpolitika hatására Magyarországon is kialakult az ún. "herbálpiac", ahol az uniós kábítószerindexen nem regisztrált és így nem tiltott kábítószereket kínálnak a kísérletezni vágyó fogyasztóknak. Csakhogy e szerek közül egyik sem tudta megközelíteni vagy túlszárnyalni indexre tett társait. A jelenség azonban változóban van: új vegyületek jelentek meg a piacon. Jászberényi Sándor

Tudomány

cyberhírek

Dinoszaurusz - Mindenevő dinoszaurusz maradványaira bukkantak Argentínában. A kutatók szerint ez volt a hiányzó láncszem a ragadozó dinoszauruszok és az óriási négylábú növényevők között. Mellékhatás - A dohányzásnak nagyobb hatása van az élettartamra, mint a társadalmi státusnak, állapították meg brit kutatók a témát vizsgáló eddigi legnagyobb tanulmányban.

Sport