kulthírek

  • .
  • 2009. február 26.

Trafik

LÁBÁN RUDOLF-DÍJ Immár ötödik alkalommal osztották ki a hazai kortárs táncszínházi produkciók elismerésére alapított Lábán Rudolf-díjat. A díjra jelölt nyolc előadás közül a Trafó által felajánlott 1,5 millió forintos díjat Bozsik Yvette Menyegző című koreográfiája, a MU Színház félmilliós díját pedig Ladányi Andrea és Borlai Gergő BL című produkciója nyerte el.
A pénzt mindketten következő előadásuk létrehozására fordíthatják.

KNUT HAMSUN: MEGÉRI A PÉNZÉT A norvég nemzeti bank 200 koronás érme kibocsátásával emlékezett meg Knut Hamsun születésének 150. évfordulójáról. A Nobel-díjas íróról hét éve utcát akartak elnevezni Oslóban, de a tömegfelháborodás ezt megakadályozta; Hamsun annak idején ugyanis üdvözölte hazája náci megszállását, a háború után a bíróság el is ítélte. A bank csak a nagyszerű író előtt akart tisztelegni, szólt a mostani hivatalos nyilatkozat. Az utóbbi években Hamsunnak több könyvét is kiadták magyarul: Éhség, Benőtt ösvényeken, Áldott anyaföld, Élettöredékek.

WAJDA WALESÁRÓL Andrzej Wajda, aki Tatarak (angol címén Sweet Rush) című alkotásával az innovatív megvalósítást elismerő díjat nyert a Berlinalén, bejelentette: filmet szeretne készíteni Lech Walesáról, hogy ezzel is hozzájáruljon az utóbbi időben besározott (ügynökváddal illetett) egykori államfő és Szolidaritás-alapító képének tisztára mosásához.

FOLYTATJÁK A NARNIÁT A Fox filmstúdió vette át a Narnia krónikái című fantasysorozatot, miután két részt (Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; Caspian herceg) követően költségvetési megfontolásokra hivatkozva a Disney leállította a harmadik darab munkálatait. A napokban közzétették: a harmadik rész, A Hajnalvándor útja bemutatása 2010-re várható.

JR Ahogy a brit graffitiszubkultúrából kiemelkedett Banksy, a föld alatti New Yorkból pedig a múlt héten bemutatott Poster Boy, a francia köztéri művészet is kitermelte a maga nemzetközi hírű egyéniségét: a kollégákhoz hasonlóan polgári nevét titokban tartó JR a közfalakra ragasztott hatalmas fotóival vált ismertté. Annyi tudható, hogy 25 éves, tunéziai és kelet-európai származású, Párizsban él - és szerte a világon dolgozik. Honlapja szerint (http://jr-art.net - legtöbb illusztrációnk innen való, de sok képe található a Flickr oldalain is) 2000-ben, a párizsi metrón talált géppel kezdett fotózni, első utcai kiállítását 2001-ben rendezte a francia fővárosban. 2002-ben elnyerte a Photo magazin Ifjú Tehetség-díját, és Velence, Brüsszel, Barcelona utcáin mutatta be képeit, 2003-ban 4x3 méteres fotókat, 2004-ben pedig már 6x8 métereseket kezdett kirakni. Ekkor készítette az elővárosi zavargások hangulatát közvetítő képét a térfigyelő kamerát fegyverként tartó fekete fiatalemberről és a mögötte álló srácokról, aminek egy kisebb példánya két hete 26 ezer fontért kelt el a Sotheby's londoni árverésén, s hatalmasra nagyított változata fogadta tavaly a londoni Tate Modern Museum látogatóit (itt egy arles-i falon látszik). Izraeli útjának eredménye egy arab imám, egy keresztény pap és egy zsidó rabbi bolondosan grimaszoló portréjából összeálló triptichon lett - és a projekt során összebarátkozott imám és rabbi közös, párizsi előadása (a képen a biztonsági falra kasírozzák fel őket, engedély nélkül). Afrika egyik legnagyobb nyomornegyedében, a kenyai Nairobiban lévő Kiberában és Rio de Janeiro bádogvárosában, a favellában a helybéliekről készített képeit tette ki, s mivel a nagyítások vízhatlan műanyagra készülnek, Kenyában a szó szoros értelmében hasznát vették a tetőfedésnek. A barázdált arcú öregember a spanyolországi Cartagenában szorult a lépcső alá, a hatodik képen látható libériai kisfiú pedig önmagára néz fel a monroviai kórház falán. Készített sorozatokat graffitisekről, breaktáncosokról, utcagyerekekről, a mindennapok hőseiként tisztelt nőkről. Idén ázsiai útra készül. Angliában kiadott, 28 Millimetres című albumában három projektje, a franciaországi Portrait of a Generation, a közel-keleti Face 2 Face és az afrikai, brazíliai Women kapott helyet.

OSCAR-OSZTÁS Összesen nyolc díjat söpört be a brit Danny Boyle műve, a Narancs múlt heti számában méltatott Gettó milliomos a 81. Oscar-gálaesten, Los Angelesben: legjobb produkció, rendezés, filmzene és filmdal (A. R. Rahman), operatőr (Anthony Dod Mantle), adaptált forgatókönyv, vágás, hangkeverés. Három technikai jellegű díj jutott a Benjamin Button különleges élete stábjának, és kettő-kettő a Milk, illetve A sötét lovag alkotóinak; előbbiben Sean Penn a legjobb férfi főszereplő, utóbbiban Heath Ledger - posztumusz - a legjobb férfi epizodista díját érdemelte ki. A legjobb női alakítások elismeréséért Kate Winslet, a The Reader főszereplője, és Penélope Cruz, a Vicky Cristina Barcelona fő epizodistája mondhatott köszönetet. A legjobb külföldi film ezúttal japán: angol címe Departures, rendezte Yojiro Takita. A legjobb animációk: egész estés: Wall-E (Andrew Stanton), rövid: La Maison en Petits Cubes (Kunio Kato), a legjobb dokuk: egész estés: Man on Wire (James Marsh, Simon Chinn), rövid: Smile Pinki (Megan Mylan).

Figyelmébe ajánljuk