étel, hordó - TABÁNI TERASZ

  • .
  • 2008. december 4.

Trafik

Van egy budapesti embertípus, a tabániánus, akit mindannyian ismerünk. Nagy karimájú fekete kalapot hord, nyakában hosszú, piros sál, és rímekben beszél, ha éppen nem sóhajtozik.
Számára a múlt: jelen és jövendő, a napi aktualitásra öklét emelgeti, s hiába az elmúlt nyolcvan-kilencven év, neki még mindig a tangóharmonika a legmodernebb hangszer. A tabániánusnak alig van teste, lelke annál inkább, hát még hangulata. Mondhatnánk, időt áll, és hogy mégis szánalmas flótás, elsősorban annak köszönhető, hogy olyan világot képzel maga köré, aminek nemhogy ő, de jóformán nagyszülei sem lehettek a tanúi. Jegyezzük meg: a Tabánban a "T" a múlt időt jelenti, akár édes anyanyelvünkben, és aki ennek az ellenkezőjét állítja, az hazudik.

Ezek után nem véletlen, hogy addig halogattuk a Tabáni terasz megtekintését, hogy ránk szakadt a tél, a nagy, puha állat, ami azt is jelenti, hogy már az étterem nevének említése sem tűnik úgymond, szezonálisnak. Ám ez a terasz mégsem lacikonyha Balatonaligán, az egész éves nyitva tartás evidens, mivel a Tabáni terasz nemcsak terasz, hanem étterem, kávéház és borpince. És már bent is vagyunk a Döbrentei téri templom melletti műemlék házban, ahol a Tabáni Helytörténeti Gyűjtemény is helyet kapott. (Bővebben: Élő legenda, Magyar Narancs, 2007. augusztus 2.) Mi viszont azon kapjuk magunkat, hogy az ilyen létesítményekkel kapcsolatos fintorgásunk nem a hideg miatt marad el, hanem a csodálkozástól. Ha egy helyre azt mondjuk, hogy "hangulatos", az eleve gyanús, de most az egyszer higgyék el.

Az étterem nem is étterem, inkább egy lakás, ahol persze több asztal van a kelleténél, viszont az "otthon melegét" kifogástalanul hozza. A választék inkább különleges, mint tabáni, legalábbis ha ez utóbbi alatt a körömpörköltet, a túrós csuszát, illetve a sült kolbászt értjük mustárral.

"Mekkora az előétel?" - kérdezzük tapintatlanul, de hölgyünk szemvillanással jelzi, hogy éppen akkora, amekkorának egy előételnek lennie kell, tehát sokkal kisebb, mint a hazai átlag. De a vargányagomba vajban pirított baguette-en, pestós galambbegysalátával (2250 Ft) sem pályázhatna a leggyakoribb magyar "starter" címre, ami igazán elszomorító. Gombánk ugyanis minden ízében megfelel az étvágygerjesztés szabályainak, nagyszerűen előkészíti a terepet idei legizgalmasabb ételünknek, a mákban sült lazacsteaknek, amit paradicsomos burgonyapürével, cukorborsóval körítenek (3200 Ft). Szinte halljuk a kétkedőket: "És a hortobágyi gubát nem próbálták ki?"

Köszönjük, nem. Viszont állítjuk, hogy a mákos panír - mert igazából erről van szó -, az év felfedezése. Izgalmasabb, mint a vonatrablás éhgyomorra, de mielőtt végleg belefeledkeznénk egy "bunda" méltatásába, nem hagyhatjuk szó nélkül a körülményekhez képest (földrajz!) kiváló lazacot és a jól eltalált köretet sem.

A desszertek között a régi ismerősre, a somlói galuskára (890 Ft) akadunk, ami voltaképpen a puding próbája, belekötési gyakorlat. A somlói ugyanis nem tréfadolog, de akármerre járunk, szinte mindenütt viccet csinálnak belőle. Lassan már a gyomorrontás előszobájának is nevezhetnék a tömény, túlcukrozott, legtöbbször "Aro" vagy "Reál" típusú, műanyag tejszínhabbal szétlőtt fonnyadt piskótát. Itt szó sincs ilyesmiről. A Tabáni terasz somlói galuskája pár lépésre van a tökéletestől, miként az egész vacsora. Régóta vártuk ezt az estét, csak éppen nem hittük volna, hogy épp a téli depresszióval egy időben érkezik.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.