étel, hordó - TIME OUT CORNER

  • .
  • 2010. október 7.

Trafik

Hallottunk már olyat, hogy a Trafót (Kortárs Művészetek Házát) "a budapesti kulturális színtér zászlóshajójának" nevezték. Ebben a hangnemben maradva mi a vele szemközti épületet mondanánk a "ferencvárosi lakásrehabilitáció gumimatracának", már csak azért is, mert a környék alaposabb vizsgálata után - bár csöppet sem voltunk elragadtatva - azt kellett megállapítanunk, hogy a Tűzoltó és a Liliom utca sarokházánál rémesebbet nem találni.
A lakótelepek fehérjét megidéző négyemeletes valójában jelentéktelen objektum, de mivel tervezője egy toronnyal bolondította meg, úgy fest, mint egy 1960-as években kiadott geometria-tankönyv címlapja.

És akkor most képzeljék el, hogy ennek a félreértésnek a földszintjén fabetétes "corner" tanyázik, klasszicizáló műkő kerítéssel, virágtartókkal.

Belépünk a kilencvenes évek elejébe, akkoriban mondták az ilyen helyekről, hogy "igényes kialakítású": meleg árnyalatú "pubhangulat", régi kereskedelmi plakátok reprói, petróleumlámpa-utánzatok a falon. A személyzet a bárpultnál tömörül, nem véletlen, hogy kifejezetten hálásak vagyunk a dohányzási tilalom miatt.

A nyakunkat tennénk rá, hogy a választékot a szokásos rántott/töltött, a különféle ananászos, no meg a grillezett zöldségfronton tartják erős kézzel, ehhez képest kellemes meglepetésekkel - meglehetősen szolid áron - van teli az étlap. A bazsalikomos paradicsomleves (430 Ft) jó ötlet, de az alapanyagok mintha külön-külön lennének benne, arról nem is szólva, hogy a rászórt Tesco-trappistával szó szerint küzdelem alakul ki. A rántott tökre (880 Ft) viszont nem lehet rossz szavunk. Igaz, hogy egy magára valamit is adó vegavurstliban nem osztanának szerepet neki, de oda se neki, végül is olyan helyen vagyunk, ami "magyaros ízekkel és családias légkörrel" pozicionálja magát. Nos, ennek leginkább a gyanús nevű, viszont remekül eltalált Krúdy kedvence (1680 Ft) felel meg: a fűszeres sertéssültet omlettba csomagolták, ami a hagymás tört krumplival minden várakozásunkat felülmúlja. Stílszerűen "Édes befejezéssel" (690 Ft) zárjuk sorainkat, amit annak ellenére sem küldenénk a cukrász-világbajnokságra, hogy maximálisan egyetértünk a felszolgáló hölgy közlésével: "Olyan, mint a tiramisu, csak nem annyira gejl!"

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.