Tartalom

Narancs XXII. évf. 40. szám(2010.10.07.) (2010-10-07)

Publicisztika

Publicisztika

Orbán viszi a labdát - Sőt, az egész labdarúgást!

Megindító az a felszabadult és totális élvezet, amelyet a magyar kormányfő merít abból a tényből, hogy az ország kormányrúdjával együtt a magyar futball irányítását is kézbe vehette. A kétharmados többséggel a kormányfő foci iránti magánszenvedélye is zöld jelzést kapott, és nincs erő, itt sem, amely megállíthatná. Hazaért, ahogy az országúti kerékpárverseny szlengje mondja. Akadálytalanul és totálisan a saját képére formálhatja az életnek azt az egyetlen területét, amely még igazán, szenvedélyesen érdekli - mint a Sporttelevíziónak adott egyórás interjújában mondja: "mindent megteszek, hogy a kötelességemet, amely a munkám és a családom felé fönnáll, valahogy összeigazítsam az egyetlen, de kedves szenvedéllyel".

Publicisztika

Átellenben Jérikhóval - A német egyesítés 20. évfordulójára

És felméne Mózes a Moáb mezőségéről a Nébó hegyére, a Piszga tetejére, a mely átellenben van Jérikhóval; és megmutatá néki az Úr az egész földet. (5. Móz. 34,1.) "Nem találok kiutat; mindaz vagyok, ami nem talál kiutat" - sóhajt a modern ember... (Nietzsche: Az Antikrisztus) Nem vagyok szakértő, kezdjük ezzel. És sofort be is fejezhetjük, ad notam már öt napja vagyok Jappánba', és még mindig nem írtam meg róla a frankót. Éltem Berlinben egy évig - igaz, ösztöndíjjal ki- és körülbélelve -, jártam néhány tucatszor Németországban, német nyelvterületen, ismerek jól néhány tucat németet, szoktam német irodalmat olvasni, ezt-azt tőlük és róluk - de nem ismerem ki magam rendesen. Bírom a kultúrájukat, a mentalitásukat: csodálom őket, és sajnálkozom: csodálom a, mondjuk így, körülményeiket (melyek megteremtésében senki nem segített nekik), és sajnálom, hogy (tudjuk, miért) ennyire nem szeretik őket. Hogy mennyire? Nagyon. Nagyon kicsit.

Publicisztika

Iszap alatt

Amikor néhai Karl Bayer szentpétervári kutatásai során rájött, hogyan lehet a bauxitból lúggal kioldani a később timföldként hasznosuló alumínium-oxidot, még nem sejtette, hogy mekkora gondokat okoz az utókornak. A Magyar Alumínium Zrt. keddi, minimum szerecsenmosdatásnak nevezhető közleményében is előbb szegény Bayer kerül elő - hisz ő már nem kérheti ki magának. Majd hosszú, a tragédia súlyához méltatlan magyarázkodás következik a katasztrófa előre jelezhetetlenségéről, elháríthatatlanságáról. Eszerint mindez a borzasztó természet műve. Nem az.

Publicisztika

Õk vagy más

Az a jól látható tény, hogy az MSZP - az áprilisi eredményekhez képest - nem lett még jobban lepofozva vasárnap, és hogy jelentősen rávert a Jobbikra és az LMP-re, legfeljebb annyit jelent, hogy az MSZP még húzza. Végezhettek volna 10 százalékon is, de nem annyin végeztek - gyanítjuk, innen Orbán örömének visszafogottsága, ő nyilván nyugodtabban aludna, ha a helyhatósági választások kisöprik a szocpárt maradék humáninfrastruktúráját is a tájból, illetve ha bebizonyosodik, hogy még áprilisi szavazótábora is csak zsugorodni képes.

Egotrip

Komiszkenyér

Egotrip

Édenkertjeink II. (Mi számít a máglyán?)

Vigasztalásra a vesztesek, a veszteséget szenvedők szorulnak. Vagyis kisebb-nagyobb mértékben mindannyian. Mert kisebb-nagyobb vereséget, veszteséget időnként mindenkinek el kell viselnie. A dolgok csak elvétve alakulnak úgy, ahogy szeretnénk: mint a veszteségek nagy analitikusa, Marcel Proust mondja, "vágyaink anynyit kereszteződnek, s az élet oly zűrzavaros, hogy a boldogság ritkán száll arra a vágyra, amely hívta". A vágyak, mondhatni, ugyanúgy hívják a boldogságot, mint frusztrációjuk a vigasztalást, és persze a vigasz is ritkán száll arra a frusztrációra, amely hívta. Ez külön frusztráló.

Ingyenebéd

Egotrip

Mávolán

Remek hírek szivárogtak ki a gazdasági kormányzat köreiből. A közösségi közlekedés régóta fokozódó problémáját is meg fogja oldani kormányunk. A részletekről egyelőre annyit tudni, hogy a megoldás részét képezi a MÁV Start és a Volánok összevonása. Az is kiderült, hogy a BKV, sőt a Malév beolvasztása is felmerült, de ezeket egyelőre elvetették. A kiszivárgott információk között két érv szerepelt az összevonás, a nemzeti közlekedési holding létrehozása mellett: a nagy költségmegtakarítás és az egységes viteldíjak.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Mérő László: Maga itt a tánctanár? (Mit gondol a golyó?) Magyar Narancs, 2010. szeptember 23. Tisztelt Szerkesztőség! Mérő László néhány olyan pszichológiai kísérletre hivatkozik, amikben a résztvevőket rávették, hogy értelmetlen, unalmas feladatokat hajtsanak végre, vagy - a híres Milgram-kísérlet esetén - fájdalmat okozó, sőt akár halálos mértékű áramütést adjanak egy másik kísérleti alanynak.

Külpol

Külpol

Elnökválasztás Brazíliában - Ki a Lulább?

A vasárnapi első forduló után a versenyben maradt két jelölt egyenlőtlen esélyekkel készül az október végi második fordulóra. Dilma Rousseff, aki lényegében az eddigi államfő, Luiz Inácio Lula da Silva saját jelöltje, a balközép munkáspárt köré szerveződött választási koalíció támogatását élvezi. Mindenekelőtt azonban Luláét - ahogy a becenevén emlegetik -, aki a kampány időszakában idejének jelentős részét Rousseff népszerűsítésére, illetve egyáltalán a megismertetésére fordította. Az elnöki hivatal esélyes várományosa ugyanis nem volt különösebben ismert politikus: választott tisztséget sohasem viselt, annál fontosabb szerepet töltött be a kormányt is vezető államfő kabinetfőnökeként az államigazgatásban. Lulának minden bizonnyal jó oka volt arra, hogy őt válassza, ezen túl már csak a saját, két választási cikluson át töretlenül őrzött népszerűségében kellett bíznia, pontosabban abban, hogy a brazilok többségének rokonszenvét képes lesz átruházni Dilma Rousseffre.

Belpol

Belpol

Kormány alá rendelt ügyészség - Játéktér

A tervek szerint idén az Országgyűlés elé kerülhet az ügyészség kormány alá rendeléséről szóló alkotmánymódosító javaslat. A kérdés nem új keletű, időről időre fölmerül, és nemcsak ellene, de mellette is komoly szakmai érvek hozhatók föl.

Belpol

A pécsi vízháború egy éve - Szabadságharc Fidesz-módra

Egy évvel ezelőtt rohanta le a Pécsi Vízművet a helyi önkormányzat, és vette újra kezébe a vízszolgáltatást. A diplomáciai vihart kavaró einstand óta tartó pécsi vízműháború lassan a végéhez közeledik, ám Budapesten valószínűleg most kezdődik. A Fidesz megjutalmazta a háború hőseit.

Belpol

Kiállítás - "A gyerek előbb vizet hozott" - Német egység a Balatonnál

Balatonfüred tavasszal átadott régi/új épülete, Vaszary Kolos hercegprímás egykori villája olyan díszlet, amit bármilyen "titkos ügynökös" filmben utazó stáb örömmel használna - James Bond óta ebben a műfajban is fontosabb a stílus, mint a tartalom. A villa közelmúltban megnyílt, Német egység a Balatonnál című kiállításán mozi is van, titkos ügynök is. De az elegáns kulisszák között a szocialista idegenforgalom kopott forgatási helyszínei elevenednek meg egy rakás élménybeszámoló hátterében.

Önkormányzati választások után

Belpol

Mindenkinek sikerült

A Fidesz nagyarányú győzelmét senki nem vitatja, de az önkormányzati választás sajátosságai miatt mindegyik parlamenti párt talált biztatót az eredményekben - még az is, amelyről azt hinnénk, hogy inkább sírnia kellene.

Belpol

"Vakrepülést hajtanak végre" - Vigvári András, a Budapesti Gazdasági Főiskola intézetvezető docense az önkormányzatok pénzügyi helyzetéről

Vasárnap a települések nagy többsége is felvette a kormányzat színét, azaz immár "házon belül" lehetne megoldani az önkormányzati rendszer bajait. Volna mit: a központi költségvetésben húsz éve alkalmazott fűnyíróelv, az ágazati lobbik törekvései, az állam és a települések közötti feladatmegosztás átgondolatlansága és a mindebből következő kaotikus finanszírozás miatt az önkormányzati rendszerben mára egyszerre van jelen a hiány és a pazarlás. Nemsokára a helyhatóságok eladósodottságából is nagy zűr lehet.

Trafik

Trafik

tévésmaci - Gorillák a hátországban

Amikor Sztupa és Troché kiléptek a gyárkapun, be kellett mutatni az aktatáskájukat. A két portás alig győzte a munkát, négy órakor egyszerre tódult ki egy rakás ember, végeztek az öntödében, a hengerlőben és a zománcozóban.

Trafik

étel, hordó - TIME OUT CORNER

Hallottunk már olyat, hogy a Trafót (Kortárs Művészetek Házát) "a budapesti kulturális színtér zászlóshajójának" nevezték. Ebben a hangnemben maradva mi a vele szemközti épületet mondanánk a "ferencvárosi lakásrehabilitáció gumimatracának", már csak azért is, mert a környék alaposabb vizsgálata után - bár csöppet sem voltunk elragadtatva - azt kellett megállapítanunk, hogy a Tűzoltó és a Liliom utca sarokházánál rémesebbet nem találni.

Trafik

mi a kotta? - Fiastyúk és nibelung

Valljuk meg őszintén, legkésőbb mióta az egri színtársulat elkészítette a maga mobiltelefonos darabját, a Csörgess meg! című vegyes fajú és egyszersmind díjnyertes színművet, papírformának számított, hogy végre-valahára az első ilyes tematikájú magyar opera is a közönség elé kerüljön. Nos, a korkívánalmaknak megfelelő dalmű ősbemutatója most szombaton, a Budapesti 'szi Fesztivál második estéjén lesz az Új Színházban, mely teátrum muzsikus igazgatója, Márta István megkomponálta a Csodálatos mobilvilágot (október 9., hét óra).

Trafik

chili&vanília - Forró fürdő

A legkomolyabb olasz ínyencek ilyentájt a francia, svájci határ irányába, Piemont tartomány felé veszik az irányt, ahol ősszel intenzív szarvasgomba-vadászat zajlik (itt terem a világ leghíresebbje, az albai fehér szarvasgomba). Aztán ott a rengeteg szüret (a régió olyan világhírű, testes borok hazája, mint a Barolo, a Dolcelatto és a Barbera) és a kiváló, eredetvédett sajtok.

Trafik

kulthírek

NOBEL-TIPPEK Lapunk már az önök kezében lesz, amikor október 7-én, csütörtökön a Svéd Akadémia Stockholmban nyilvánosságra hozza az idei irodalmi Nobel-díjas nevét. A brit Ladbrokes fogadóiroda a legkisebb, 5-szörös pénzt fizetne Tomas Transtromer svéd költő kitüntetése esetén, a kenyai Ngugi wa Thiong'o 6-szoros, a szíriai Adonis, a dél-koreai Ko Un, a japán Murakami Haruki és az amerikai Cormac McCarthy 9-szeres esélylyel szerepel a listán.

Zene

Zene

lemez - THE VASELINES: SEX WITH AN X

Örök dilemmája a rock 'n' rollnak, hogy mit kezdjen magával egy zenekar, miután feloszlott. Soha többé ne lépjenek fel együtt (tényleg, becsszóra), vagy esetleg belefér egy sok-sok évvel későbbi egyetlen (tényleg, becsszóra) összeállós turné, hogy mókázzanak egyet a régi szép idők emlékére, miközben egy kis pénzt is keresnek? Vagy a zenekar szempontjából legrémisztőbb lehetőséget is kipróbálják, azaz írjanak új dalokat? A skót The Vaselines is sokat vacakolt a válaszadással.

Zene

Tévésorozat- Búgnak a tárnák - A törvény embere

Kicsit is aktív sorozatfigyelőknek rögtön fel fog tűnni, hogy e mű alkotói egyszerűen fogtak két figurát két korábban sikeres szériából, és összeterelték őket, hogy lássuk (mi), mire mennek egymással. Minden más egyéb is rögtön fel fog tűnni, sőt minden, hisz a Justified címmel - Amerikában tavasszal elindított - 13 részes folyam úgyszólván negligálja a szofisztikált közlekedési formákat. És egyáltalán, úgy térül-fordul a neki rendelt pályán, mintha az egy nagy önkiszolgáló szaküzlet lenne, ahová beengedték zárás után, hogy most x percig abból vehet ingyen, amiből jólesik, s annyit, amennyit csak bír.

Zene

könyv - SZERHIJ ZSADAN: DEPECHE MODE

A számos nemzetközi sikerrel büszkélkedő 36 éves ukrán szerző éppúgy Jerofejev telihányt gimnasztyorkájából bújt elő, mint sztárrá avatott orosz kollégái: hősei isznak és isznak és isznak, miközben csuda dolgok történnek velük. A Depeche Mode közvetlenül a Szovjetunió széthullása után, 1993-ban játszódik. Az immár független Ukrajnában azonban nyomokban sem látni a szabadság örömtüzeit: a széthullott birodalom romjai között tengődő fiatalemberek őrült kalandjain keresztül avval a korszakkal szembesülhetünk, ami nekünk is megvolt, de közel sem ennyire reménytelen kulisszák között.

Zene

Rockopera - Időszámításunk szerint - Tim Rice-Andrew Lloyd Webber: Jézus Krisztus Szupersztár

Tudni szeretném - énekli és firtatja bő tucatnyi alkalommal a Názáreti világsikerének okát a rockopera címadó dalában a táncos lábú kórussal megtámogatott Júdás, s a magyarázatot fürkésző kíváncsiság alkalmasint a darab elnyűhetetlen népszerűségére, ha tetszik, nemzedékeken átívelő recepciójára is egykönnyen kiterjeszthető. Mert amíg a Hair - mint azt két hónapja Szegeden megtapasztalhattuk - mára szolid negyvenessé lanyhult, addig a lemezen 1970, színpadon pedig 1971 óta hódító webberi mesterremeken szemmel láthatólag és főleg jól hallhatóan nem fog az idő. Tovatűnhetett a hippikultúra, s megváltozhatott az évtizedek során a rockzenéhez vagy épp a nagyzenekari hangzáshoz való viszonyunk csakúgy, mint a kereszténység helyéről és szerepéről vallott nézeteink, ám a Jézus Krisztus Szupersztár ma éppoly erőteljes és vonzó alkotás, mint egykoron. Az időközben angol főrenddé ütött komponista ugyanis ebben az egyébiránt atipikus művében sem tagadta meg önmagát, s jószerint minden számba az éppen elegendőnél kétszer többet pakolt - drámai történésből és dallaminvencióból egyaránt. Ez a magyarázata annak, hogy a Szupersztárt tán még akarattal sem lehet elrontani, s hogy rutinrendezéssel és jelzett díszletekkel legalább akkora esélyt kínál a táblás házakkal futó sikerszériára, mint ha a rendezői lángelme és a kiállítás vetekszik egymással a fényességben.

Zene

lemez - WALL OF SLEEP: WHEN MOUNTAINS ROAR

A Stereochrist és a Magma Rise idei anyagai után a szintén egykori Mood-zenészeket a soraiban tudó Wall Of Sleepnek is megjelent az új lemeze. Talán nekik van a három közül a legnehezebb dolguk, hiszen a tavaly távozó, és azóta a Magma Rise-zal egy tradicionális doomlemezt készítő énekes, a védjegyszerű hangú Holdampf Gábor nélkül még a legelkötelezettebb rajongóknak is nehéz volt elképzelniük a Wall Of Sleepet.

Zene

Színház - Ég a földre - A Liliom Grazban

Szívesen megfogtam volna a szünetben annak a ruhatárhoz siető úrnak a kabátujját, aki - valamiért teljesen egyértelmű volt ez - azt hitte, hogy vége az előadásnak: a bűnös Liliom megbűnhődött, eljött a végítélet napja, lehet menni haza. De nem fogtam meg, így aztán másoktól fogja megtudni, hogy a végítélet nem a vég.

Zene

dvd - A FANTASZTIKUS RÓKA ÚR

Wes Anderson új filmjében a szereplők gumi és szilikon kevercséből vannak, rugózásukért pedig a jó öreg stop-motion technika szavatol. Bábok tehát, új anyagok a megnyúlt arcú melankolikusokra hangszerelt rendezői életműben.

Zene

köztér - DÉRYNÉ

köztér - DÉRYNÉ Aligha siratja bárki azt a lebontott ronda bódésort a Krisztina tér alsó sarkában. Abban viszont már kevésbé vagyok biztos, hogy az ide állított Déryné-szobor, a képen látható herendi nipp eredetijének a másolata repíti át Krisztinavárost a 21.

Zene

Lemez - Utolsó kísérlet - Manic Street Preachers: Postcards From A Young Man

Vannak zenekarok, melyek negyedszázados jubileumuk felé közeledve mondanivaló-hiányban szenvednek, és már csak nosztalgiaturnékra képesek - és vannak azok az együttesek, melyek ekkor is valósággal ontják magukból az albumokat, szinte pillanatnyi leállás nélkül. A walesi Manic Street Preachers ez utóbbi kategóriába tartozik: a tavalyi Journal For Plague Lovers után bő egy évvel már itt is az új lemez.

Zene

Dokumentumfilm - A mozdulatok igazsága - Anne Linsel-Rainer Hoffmann: Álomtánc - Pina Bausch színháza

Tavalyi, váratlan haláláig Pina Bausch a kortárs táncművészet legjelentékenyebb, iskolateremtő alakja volt. Mindennapi emberi gesztusokból építkező koreográfiái nemcsak a kortárs tánc műfaját magát szakították le a narcisztikus, önnön virtuozitásában elvesző klasszikus balett elidegenedett világáról, de a színháznak és a színjátszásnak is olyan új lehetőségeit tárták fel, amelyeket még csak ma, megjelenése után vagy harminc-negyven évvel kezdenek valahogy megkülönböztetni, s a mostanában divatos "fizikai színház" kifejezéssel illetni.

Zene

könyv - KRÉMER FERENC: ROSSZ DÖNTÉSEK KORA

A maga nemében egyelőre páratlan a Napvilág Kiadó és a Politikatörténeti Intézet 20 év után című sorozata, amely az elmúlt két évtized társadalmi-gazdasági folyamatainak értelmezésére tesz kísérletet. Krémer Ferenc szakterülete a viszonylag friss diszciplínának számító rendészettudomány.

Zene

DVD - Utána jó lesz - Pascal Laugier: Mártírok

A bizalmatlanság egykorú alighanem az emberiséggel, de a pornóval és a horrorral egészen biztosan - hogy a 20. század végén felcseperedett kistestvérükről, a televíziós főzőcskeműsorokról már ne is beszéljünk. A művész pedig azért művész, hogy kételkedjen mindenben, kiváltképp az ember létalapjaiban, miszerint az ölelésben, ölésben és töltekezésben.

Zene

dvd - FOTOGRÁFIA

Bár Zolnay Pál 1972-es filmjéről csakis az elcsukló áhítat hangján illik szólani a már hosszú ideje használatban lévő kánon szerint, megítélésünk szerint aligha sértődnének meg az érintettek, ha így post festa arról kezdenénk beszélgetni, hogy itt azért mégiscsak a magyar Nagyításról (Antonioni, 1966) van nagyban szó - jelezzük gyorsan, hogy ez mit sem von le (a nyilván dús) érdemeiből. Ha még azt is hozzávesszük, hogy a honi terepen olyan héroszok is próbálkoztak ezen a magasságon, mint Makk Károly az 1976-ban okkal csak televízióban publikált Soliom bűne című rettenetével, hát, tényleg nem lehet egy szavunk sem: Zolnay dolgozata bár tagadhatatlanul hatás alatt álló mű, mégis szuverén alkotás.

Zene

lemez - TRICKY: MIXED RACE

A rosszcsont kedvenc már vagy egy évtizede rendre megvicceli azokat, akik újabb Maxinquaye-t vagy Nearly Godot várnának tőle, legyenek ezek bármily zseniálisak akár mai füllel hallgatva is. Sőt a művész kedvtelve dobja félre későbbi "alteregóit" is: a Mixed Race a kilencedik albuma, s egyik korábbira sem hasonlít igazán.

Film

Film

"Nincs még hozzá kulcs" - Solymosi Tari Emőke zenetörténész Lajtha Lászlóról

Solymosi Tari Emőkének három könyve jelent már meg Lajtha Lászlóról, Bartók és Kodály kortársáról, akit a nagyközönség mindmáig alig ismer. A "...magam titkos szobája" Lajtha vígoperáját elemzi, a friss Két világ közt beszélgetéseket tartalmaz Lajtha családtagjaival, barátaival, munkatársaival és tanítványaival, A kockás füzet pedig a Lajthát 1953-63 közti népzenegyűjtő útjaira textológusként elkísérő Erdélyi Zsuzsanna feljegyzéseinek sajtó alá rendezése.

Könyv
Lélek

Lélek

Kiállítás - Üzenet a palackban - Konyak, rum, kevet

Az ivás, pedig olykor nem is gondolná az ember (ez után a kiállítás után pláne nem hinnénk), már a komcsi éra előtt is népszokásnak volt mondható, bár hogy ezt mennyire ildomos épp Angyalföldön emlegetni, hát, nem tudom. Mindenesetre a kiállítóhely a legjobb fekvésű a tárgyának tükreként, bevégezvén a műélvezetet, a kultúrszomjú nép átfárad a Lehelre, s megnézi, mi a helyzet a múzeumi nagyvadak mai mutációival.

Lélek

Elpazarolt munkaidő - Blokkoló órák

Sokunknak ismerős: 24 óra is kevés, hogy minden dolgunkat elvégezzük. Hol idegesen kapkodunk, hol pedig az előttünk álló munkamennyiség, a határidő bénít meg. Nincs időnk kikapcsolódni, máskor viszont értékes órák folynak el látszattevékenységekkel. Hogyan uralhatnánk jobban az időt?

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

NOBEL-DÍJ Robert G. Edwards nyerte az idei fiziológiai és orvosi Nobel-díjat.