chili&vanília - Forró fürdő

  • .
  • 2010. október 7.

Trafik

A legkomolyabb olasz ínyencek ilyentájt a francia, svájci határ irányába, Piemont tartomány felé veszik az irányt, ahol ősszel intenzív szarvasgomba-vadászat zajlik (itt terem a világ leghíresebbje, az albai fehér szarvasgomba). Aztán ott a rengeteg szüret (a régió olyan világhírű, testes borok hazája, mint a Barolo, a Dolcelatto és a Barbera) és a kiváló, eredetvédett sajtok.
A bagna cauda az egyik legjellegzetesebb piemonti specialitás, tulajdonképpen egyfajta olasz fondü. Az elnevezés azt jelenti: forró fürdő, és az étel valójában nem más, mint egy fokhagymás-olívaolajos, szardellás mártás, amelyet melegen tálalnak. Jellemzően nyers, esetleg sült zöldségeket: sárgarépát, édesköményt, kárdit mártogatnak bele. Régen egy nagy edényben, az ún. peilában tették az asztal közepére, manapság már általában inkább kis fondüedényekben tálalják.

Alapvetően télies étel, bizonyos vidékeken még reggelire is készítették, hogy az átfagyott szőlősgazdákat jól átmelegítse a forró szósz. Szokás részben vajjal, részben olívaolajjal (ritkán dióolajjal) készíteni, az arányokat döntse el ki-ki maga, attól függően, hogy inkább a franciák (több vaj) vagy az olaszok (több olaj) felé kacsintgat. Nagyon fontos, hogy a mártást alacsony hőmérsékleten melegítsük, épp csak annyira, hogy a fokhagyma finoman átjárja az olaj ízét, a szardella pedig elolvadjon benne. Zöldségmártogatóként tökéletes, de mivel hideg van, fázunk, és nincs kedvünk nyers zöldségeket ropogtatni, kipróbáltam tésztán, úgy is kitűnő. Vagy ha tartjuk magunkat a mártogatáshoz, ami nem mellesleg kiváló társasági esemény, akkor jöhetnek a sült zöldségek (karfiol, sárgarépa, édeskömény stb.). Vigyázat, ízorgia!

Bagna cauda:

fokhagymás-szardellás mártogató

Hozzávalók (2-4 adag)

5 dkg vaj

3 gerezd fokhagyma, meghámozva,

finomra aprítva

6-7 szardellafilé

2 dl olívaolaj

mártogatáshoz nyers vagy sült

zöldségek, kenyér vagy

30 dkg spagetti

Finomra aprítjuk a fokhagymagerezdeket. Kis lábasban lassan felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a fokhagymát, néhány percig dinszteljük - semmiképpen ne kapjon színt. Hozzáadjuk a szardellafiléket, addig kevergetjük, amíg teljesen beleolvadnak a vajba. Ekkor lassan hozzáöntjük az olívaolajat, ezzel már nem főzzük, csak átmelegítjük. Hagyományosan friss bagettel és zöldségekkel kínáljuk, vagy összeforgatjuk a kifőzött tésztával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk