étel, hordó - ZAPPA

  • .
  • 2007. január 11.

Trafik

Reggelig sorolhatnánk azokat a helyeket, ahol nem a választék, sokkal inkább a törzsközönség teremtette a legendát. Tudja valaki, hogyan készült a kaszinótojás a Japán kávéházban?
Milyen sört csapoltak a Fészekben? Talán nem is fontos. A szellemes helyek ugyanis konyhán kívül állnak, sőt ha az utolsó (?) ilyen létesítmény, az 1990-es években működő Tilos az Á borválasztékára gondolunk, inkább öklendezni támad kedvünk, mint derűs szívvel emlékezni.

Persze nem csak ettől háboroghat a gyomrunk. Belső-Józsefvárosban, a Mikszáth téren álló Tilos az Á (korábban Bakony étterem) megszűnése és szétverése (más olvasatban: átalakítása) cseppet sem volt elegáns. Ráadásul a Zappa elnevezés is a Tiloshoz kötődik, hiszen a Mester magyarországi látogatása során épp itt múlatta az időt. De ha élne, a Zappába is ellátogatna? Nincs értelme a kérdésnek, mégis el kell gondolkodnunk azon, mit szólt volna a "keresztapa", ha sokszoros életnagyságú, meglehetősen idealizált képe alá ültetik. Valószínűleg kínosan érezte volna magát.

Ami ugyanis a belsőépítész szerint tisztelgés a legendás zenész előtt, nem más, mint vásári bóvli. Biztosan láttak már falusi búcsúban olyan körhintát, amit Sylvester Stallone vagy Pamela Anderson képével díszítettek. Nos, a Zappa "tapétája" semmivel sem különb, és ha mindehhez hozzátesszük, hogy a zenei kínálatban olyan fogásokat fedezhetünk fel, mint Kylie Minogue vagy Jennifer Lopez, az sem okozna meglepetést, ha az étlapon kizárólag sült kolbász, perec és vattacukor szerepelne.

Éhségünk és a kinti hideg miatt "ennél már úgyis csak jobb jöhet" alapon maradunk, s az asztalunkhoz siető felszolgáló valóban sokkal "jobb" az eddig látottaknál. Udvarias, precíz, kimondottan kedves. De kedves a bakelitlemezt formázó étlap is, ami az öröknaptárakhoz hasonlóan a megfelelő helyre forgatva szolgálna információval, ha nem oly apró betűkkel nyomtatják, ami már alig is olvasható. Nem a választék, az egymásba folyó betűk miatt nehéz néhány vonzónak tűnő fogást kiválasztani.

Ám innentől kezdve befejezhetjük a helyre vonatkozó lesajnálást, a dekorációt illető felháborodást. Az ételekre nem lehet panasz, kimondottan kellemes meglepetést okoznak. Jól sikerült a baconos pulykaszelet (1390 Ft) és a Zappa kedvencének nevezett (1290 Ft) sonkás zöld tészta, de igazi mestermunkának a gulyást (590 Ft), a kapros sertéskarajt (1790 Ft) és a csülöktálat (1890 Ft) mondhatjuk. Ezek bármelyik hazai ízekre specializálódott vendéglátóhelyünkön a konyhafőnök ajánlatai lehetnének. Sűrű, remekül ízesített, hatalmas adagok, a magyar éttermekre oly jellemző agyonzsírzás, túlsózás, széthagymázás nélkül. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a folyóbor - Szende portugieser (2200 Ft/l) - is egészen kiváló, biztosan érthetővé válik a tudathasadás, amit távozáskor érzünk.

Röviden: a Zappa remek magyaros étterem. Azt javasoljuk, ismét nevezzék el Bakonynak, akasszanak a falára szarvasagancsot, csikóbőrös kulacsot, karikás ostort. És ha azt mondják, mindezt csakis a jó ízlés jegyében tették, készséggel elhisszük.

Figyelmébe ajánljuk