tévésmaci - Ha csak a lóri lenne karcsú!

  • .
  • 2007. január 11.

Trafik

Filmindító értekezlet, Don Wenders felemelkedik, megköszörüli a torkát, s szól: köszöntöm Don Ericét, a délvidék urát, a megszólított kurtán bólint, de nem zavartatja magát, a rugós bicskája hegyére tűzött birsalmát fesztelenül arcába tolja

Filmindító értekezlet, Don Wenders felemelkedik, megköszörüli a torkát, s szól: köszöntöm Don Ericét, a délvidék urát, a megszólított kurtán bólint, de nem zavartatja magát, a rugós bicskája hegyére tűzött birsalmát fesztelenül arcába tolja, köszöntöm Don Spike-ot, Brooklyn urát, a kábítószer-kereskedelem, a négerbűnözés ellenőrét, a fehér terror megtörőjét, örülök, hogy eljött közénk Don Chen, a triádok ura, tiszteletre méltó barátunk és üzlettársunk a kínai negyedből és így tovább, sok tiszteletkör. Hiszen annyi nagyság jött itt össze, hogy az már talán sok is - írta egykor (2002 telén tán) e lapokon a Tíz perc - Trombita című szkeccsfilmről (hét híres rendező 10-10 percekben az elmálló időről papol) a helybéli lágyszívű kritikus, miután nyilván fölgyújtá agyvelejét a haragnak cintmasinája. Mindegy, ezen a héten szerencsénk lesz nemcsak a mondott termékhez, de testvérkéjéhez, a Tíz perc - Csellóhoz is. Ennyi okosság után én mit is mondhatnék? Tán azt, hogy basszus!

Pénteken (12-én) egyből a vadak elé vetjük magunkat, mintegy egész heti sorsunk előélőképét megformázva. Déli kettőkor a Dunán csodálhatjuk Magyarország védett növényeit, ám fél órára már a Spektrumon a helyünk (Vadvilág: A karcsú lóri - Az erdő kísértete). Ezek után kinek kottyan meg, ha Szemadám György az arcába néz egy XXl-es kukkerrel? Dettó Spektrum, 16.35: Madarat tolláról - A Dinnyési-fertőn; A Gemencen. (Utóbbi esetben a helyes cím természetesen a Madarat Tolnáról lenne, de én nem akadok fenn efféle kicsiségeken.)

Szombaton egy vadiúj leguán áll a házhoz, úgyhogy eszem ágában sincs tévézni.

Vasárnap nem rontjuk el semmivel az este fél tizenegykor a Dunán esdékes erős hazai ízeket. Csak Sopsits Árpád Torzók című önéletrajzi ihletésű 2001-es filmjét nézzük meg.

Hétfőn reggel szépen felöltözünk a Dunáról (9.40: Magyar népi viseletek), és egész nap szórakozunk. Nekem ugyan aligha fér bele a délutánomba András Ferenc A nagy generáció című bizsuja, még kevésbé este tízkor Bacsó Péter 1981-es Tegnapelőttje (mindkettő Filmmúzeum), de mégsem kényszeríthetek mindenkit a Hamu és gyémánt (m1; 23.45) negyvenedik megnézésére, hogy sokadszor rágja le tövig a körmit az ember a "nagy művész, nagy hazugság" amúgy azért elég laposkás problémakörén mélázva.

Kedden az m2-re este fél tíz előtt öt perccel fut be a fent lengetett Tíz perc - Cselló. Aki azonban már kilenckor nekikezdett a Filmmúzeumon a Ginger és Frednek, érje be annyival. A lényeg úgyis azonos: nincs olyan nagy rendező, aki-nek minden kockáját meg kéne zabálniÉ

Szerdán öt perc eltéréssel ugyanott (így jön ki a tíz) a Tíz perc - Trombita. A magam részéről maradok otrombuta. Az HBO-n kétszer (14.10; 4.45) Fehér tenyér, Hajdu Szabolcs méltán közismert versenyszáma.

Csütörtökön én megértem azt, aki a heti szokásos dán (Bűnök; m2; 21.30) helyett az HBO-ról (21.00) választja a Szüzet szüntess! című amerikai rom. vígjátékot. Mert az bizony a hét leghülyébb címe mellett további nyalánksággal is szolgál: Jack Bauer lánya, Kim (alias: Elisha Cuthbert) visszavonult pornószínésznőt ad benne a szükséges átéléssel.

Ne feledjék, a tévé ugyan roppantul árt az elmének, de január 1-jétől már a benzinkutaknál és a trafikokban is kapható! Sőt, mindenre kapható. Talán még receptre is.

Figyelmébe ajánljuk