kulthírek

  • Narancs
  • 2005. június 23.

Trafik

kulthírek
DIGITÁLIS KÖLTőK A Digitális Irodalmi Akadémia negyven tagja háromfordulós szavazás után egyhangúlag, 2004. július 1-jére visszamenő hatállyal Utassy Józsefet, az idei esztendőre pedig, újabb többfordulós szavazás során szótöbbséggel Marsall Lászlót választotta tagjává. Azért választott egyszerre két új tagot a szerzők életművének internetes közzétételével foglalkozó DIA, mert a finanszírozásáról szóló döntés nagyon elhúzódott. A DIA tájékoztatása szerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma most kifejezte, keresik a program hosszú távra szóló működését biztosító jogi és pénzügyi feltételek megteremtésének módját. A digitalizált szövegek a www.irodalmiakademia.hu honlapon olvashatók.

BÜCHNER-DÍJ Brigitte Kronauer kapja az idei Georg Büchner-díjat. A legrangosabbnak tartott német irodalmi elismerést és a vele járó 40 ezer eurót november 5-én, a díjat adományozó irodalmi akadémiának otthont adó Darmstadt városában veheti át a Hamburgban élő, 65 éves írónő.

MOSZKVAI FILMFESZTIVÁL Életműdíjat adott Szabó Istvánnak a 27. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál. A június 26-ig tartó szemle versenymezőnyében helyet kapott Gárdos Péter műve, A porcelánbaba, zsűrijében pedig Kende János operatőr. A fesztivált Nyikita Mihalkov nyitotta meg, beszédében megemlékezett a világháború befejeződésének 60. évfordulójáról, s megemlítette, hogy az elmúlt évek legjobb háborúellenes filmjeit válogatták be a programba.

MUNCH MÚZEUM: ÚJRA NYITVA A tavaly augusztusban ellopott két mestermű, A sikoly és a Madonna nélkül, de újra megnyitották az oslói Munch Múzemot: a mindmáig elő nem került alkotások egyikét egy pasztell-, a másikat egy litográfiaváltozat "helyettesíti". A múzeum biztonságát jelentősen megerősítették, a belépőket úgy ellenőrzik, mint a reptéren.

SEATTLE-I FILMFESZTIVÁL Emerging Master Awarddal jutalmazták Janisch Attilát a nemzetközi seregszemlén, ahol két munkáját, a Másnapot és a Hosszú alkonyt is levetítették.

SOTHEBY'S, MAGYAROK Hét magyar kép elkelt, nyolc megmaradt a Sotheby's londoni árverésén, ahol a közép-európai művek sorában német, osztrák, magyar és szláv festményeket kínáltak. Közülük a lengyel Hendryk Siemiradzki (1843-1902) A kötéltáncos közönsége, Capri című, 97x180 cm-es műve érte el a legmagasabb árat (a 250-350 ezer fontos becslést túlszárnyalva 523,2 ezer fontnál csapott le a kalapács), Munkácsy Mihály műve a negyedik helyre került: a 40-60 ezer fontra becsült A lusta inasért 102 ezer fontot adott új tulajdonosa. A Narancs érdeklődésére a Sotheby's szóvivője közölte: "A vevő örömmel tudatja, hogy Pakh Imrének hívják (magyar származású, de jelenleg nem Magyarországon él), és szándékában áll a képet a budapesti Nemzeti Galériának kölcsönözni a retrospektív Munkácsy-kiállítás hátralévő heteire." (A kiállítás július 31-ig tart nyitva.) Felvetésünkre, hogy a most aukcióra bocsátott magyar anyag szegényesebbnek tűnt a tavalyinál és a tavalyelőttinél, azt a választ kaptuk, hogy nem fair az összehasonlítás, mert akkor, szerencsés módon egy-egy rekordárat elérő, kiemelkedő Munkácsy- és Benczúr-művet is elárvereztek, s a most sorra került Munkácsy is jelentős alkotás. Másrészt nem céljuk "mindent magában foglaló" magyar árveréseket rendezni, hanem német, osztrák, cseh és lengyel művek mellé válogatnak magyarokat is, melyekről úgy vélik, nemzetközi érdeklődésre tarthatnak számot.

KLEE MÚZEUMA Végleg otthonra lelt Svájcban Klee: Bernben megnyílt a Zentrum Paul Klee, melynek gyűjteményében a művész négyezer munkája található. A létesítmény mindenekelőtt Livia Klee-Meyer, illetve Maurice és Martha Müller jóvoltából valósult meg: Klee-Meyer, a művész menye 1997-ben felajánlotta gyűjteményét azzal a feltétellel, hogy Bern városa 2006-ig meg is nyitja az ezeket bemutató múzeumot, a világhírű ortopédus, Müller pedig mintegy 80 millió dollárt és egy megfelelő méretű ingatlant ajánlott fel a célra. Az épület egy országút és egy temető között áll, ahol Klee sírja is található. Az olasz Renzo Piano tervezte múzeum sziluettje a svájci hegy-völgyekre is utaló hullámvonalat követ. Belül a fő kiállítóterem egyetlen nagy teret foglal el, de emellett - Klee zenei érdeklődéséhez híven - helyet kapott benne egy 300 férőhelyes koncertterem és a Creaviva nevű gyermekmúzeum is. Klee tanári munkásságára emlékeztetvén nyaranta fiatal képzőművészek alkothatnak az intézményben. A kb. kétszáz művet és rövid Klee-szövegeket, aforizmákat felvonultató, 2006. március 5-ig látható nyitókiállítás címe, Kein Tag ohne Linie (Egyetlen vonal nélküli nap sem) egy Klee által idézett Plinius-sor, melyet 1938-ban jegyzett fel oeuvre-katalógusába. Akkor már, a náci hatalomátvétel óta Svájcban élt, de az állampolgárságot - noha ott született, s anyja svájci volt és apja német - nem kapta meg. 61 éves korában, 1940-ben hunyt el.

POSZT FESTA A budapesti Katona József Színház Kamrájának Ledarálnakeltűntem című előadása nyerte a legtöbb díjat az V. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai zsűrijétől: ez bizonyult a legjobb előadásnak, egyik szerzője, Bodó Viktor kapta a legjobb rendező díját (a másik szerző: Vinnai András), s díjat nyert díszlettervezője, Bagossy Levente is. A legjobb főszereplők díját Börcsök Enikőnek (Scribe: Adrienne; Katona József Színház, Kecskemét) és Szervét Tibornak (Pirandello: IV. Henrik; Radnóti Miklós Színház), a legjobb epizódszereplőkét Balogh Erikának (Scribe: Adrienne) és Máté Gábornak (Euripidész: Médeia; Katona József Színház, Budapest) ítélték. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Médeia-előadásának jelmezeiért érdemelt díjat Iuliana Vilsan, míg különdíjjal Pintér Bélát és Társulatát jutalmazták A sütemények királynőjéért. A MASZK Országos Színészegyesület a pesti Katona Médeiájában mutatott alakításáért Máté Gábort és Fullajtár Andreát díjazta.

BOLLYWOOD AMSZTERDAMBAN Egy indiai pilóta és pakisztáni szerelme Rómeó-Júlia történetét meséli el az indiai filmipar díjkiosztási ceremóniájának nagy nyertese: az ezúttal Amszterdamban tartott Bollywood Oscar-gálán a Veer Zaara kapta a legjobb film, alkotója, Yash Chopra pedig a legjobb rendező díját, s díjat nyert a férfi főszerepet alakító Shahrukh Khan és a legjobb női epizodista Rani Mukherji is, aki egyébként a Hum Tum című szerelmes filmben nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplő díját is átvehette. Az Indiai Film Akadémia 2000 óta tartja külföldön az ünnepséget, hogy ezáltal is növelje az évente mintegy ezer nagyjátékfilmet produkáló indiai filmgyártás termékei iránti nemzetközi érdeklődést.

LIVE 8: TOVÁBBI HELYSZÍNEK London, Párizs, Róma, Berlin, Philadelphia és Edinburgh mellett Toronto, Tokió és Johannesburg is bekapcsolódik a júliusi Live 8 koncertekbe, melyek célja, hogy az afrikai nyomor enyhítésére ösztönözze a Skóciában tanácskozó G8-államfőket. A múlt héten közölt fellépőkön kívül Londonban ez alkalommal újra színre lép a Pink Floyd és a Status Quo, Berlinben a Roxy Music, az új helyszíneken szereplőkről majd legközelebb.

Figyelmébe ajánljuk