Tartalom

Narancs XVII. évf. 25. szám (2005-06-23)

Publicisztika

Publicisztika

Kis pénz az ablakban

Kezdhetünk reménykedni! Talán elmarad az eddig szokásos cirkusz a legközelebbi parlamenti választás körül.

Publicisztika

Kaszára, kapára!

Hogy nekünk, kelet-európaiaknak túl sok lapot osztottak volna a múlt hét végi uniós költségvetési csúcson, nem lehet mondani: a visegrádi négyek drámai trouble shooting javaslata (vigyétek a hülye pénzeteket: a GDP 4 százalékát kitevő támogatás helyett elég lesz a 3,7 is) a magas feleket legfeljebb zavart köhécselésre késztette.

Egotrip

Egotrip

Ingyenebéd

Csökkenéselmélet A helyzet nem jó. A gazdasági növekedés lelassult. Tavaly az első negyedévben 4,5 százalékkal nőtt a bruttó nemzeti jövedelem, az idén viszont csak 2,9 százalékkal.

Egotrip

Öt és feles

A Gólokozó Horváth Árpádnak A Gólokozó - akkoriban még nem így hívták - belépett a kocsmába, szétnézett és azt kérdezte: Boldogok vagytok?

Belpol

Belpol

Cigány-e vagy? - A kisebbségi törvény módosításáról

Az MSZP, a Fidesz és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) is az etnobiznisz végét reméli a jogszabály-változtatástól, amelyet a Német Kisebbségi Önkormányzat is üdvözölt. A kisebbségi és adatvédelmi ombudsmanok, valamint a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint viszont az új törvény még rosszabb, mint az elődje volt.

Belpol

"A kampány nem építhet a választói butaságra" - Bruck Gábor kommunikációs szakértő (Sawyer-Miller Group), Hann Endre szociológus (Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet)

Vajon hatnak-e a politikai megtévesztések és látványakciók, beveszik-e őket a választók, vagy átlátnak rajtuk? Hogyan készül egy politikai kampány vagy akcióterv, kisebb legyen-e vagy nagyobb, egy alkalomra szóljon vagy hosszabb távra? A politikai manipu-lációról zajló beszélgetés - melynek szerkesztett, rövidített változatát közöljük - a Klubrádió Hétzáró című műsorában, 2005. június 12-én hangzott el.

Belpol

Hagyományőrzők - Szocialista "fellegvárak": Baranya és az északi iparövezet

Szili Katalin házelnök, az MSZP volt államfőjelöltje a pécsi kettes számú választókörzetből került az Országgyűlésbe. Baranyából való a Gyurcsány-kormány új igazságügy-minisztere, Petrétei József és a Németh Imrét váltó Gráf József agrárminiszter is. A megyeszékhely egyik egyéni országgyűlési képviselője és polgármestere a szocialista királycsináló, Toller László. Baranya erős bástya, nem rés. Lesz-e bármi változás Szili kudarca nyomán?

Belpol

"Kicsinállak, kullancs" - Neonácik Kelet-Németországban

A volt NDK egyes területein virul a jobboldali radikalizmus. Kelet-Szászországban nemcsak a politikai okokra visszavezethető utcai erőszak gyakori, de tavaly a szélsőjobboldali NPD is itt aratta legnagyobb választási sikerét. A jelenséget a helyszínen vizsgáltuk.

Zene
Film
Trafik
Színház
Könyv
Lélek

Lélek

A nevem: Háry János

Naponta kétszáznyolcvannyolcszor - a kutatók szerint ennyit hazudunk átlagosan. Ebben persze már benne van az is, amikor nyolc óra tizenhárom perckor a "Tessék mondani, mennyi az idő?" kérdésre orvul azt feleljük, negyed kilenc. Szigorúan véve ilyenkor is kimerítjük a hazugság fogalmát, hiszen tudatosan és szándékosan becsapjuk a másikat.

Tudomány
Sport

Sport

Szelidített motorosok

A kétkerekű, motorral felszerelt járműveknek reneszánsza van. A divatcikkből inkább tömegcikk lesz, s az életkortól függetlenül egyre többen látják be: a nagyvárosi forgalomban a motor a király.

Lokál

Lokál

Fröccsöntött ereklyék - Vatikáni piac

Minden út Rómába vezet, de a Szent Péter térre leginkább a Via della Conciliazione. Ám hiába szegélyezi a pazar sugárutat a jellegzetes, lámpás oszlopsor és számos nevezetes épület, a kegytárgyfelhozatal a legemlékezetesebb. A fáradt zarándok 10 cent és 10 000 euró között bármit megvásárolhat.