kulthírek

  • Narancs
  • 2005. július 14.

Trafik

kulthírek
BOMBAREGÉNY A múlt heti londoni robbantásokkal egy időben jelent meg az elsőkönyves Chris Cleave Incendiary (Gyújtóbomba) című regénye, melyben az Arsenal új londoni stadionja az öngyilkos merénylők célpontja. A Waterstone kiadó a több mint ötven halálos áldozattal járó terrorcselekményekre tekintettel leállította a véletlenül kísértetiesen időszerűvé vált kötet reklámozását.

STONE: 9/11 Filmet készít a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásról Oliver Stone: a főszerepben Nicolas Cage személyesíti meg John McLoughlin rendőrőrmestert, aki kollégájával, William J. Jimenóval együtt az épülettörmelék alatt rekedt: ők voltak az utolsók, akiket élve mentettek ki a romok közül. A premier 2006-ban várható.

HarrY POTTER VAKOKNAK A sorozat hatodik kötete, a Harry Potter és a félvér herceg július 16-i, angol nyelvű megjelenésével egy időben lát napvilágot a mű Braille-változata is, így a sorozat vak rajongói ezúttal első ízben a látókkal egyszerre olvashatják majd. Ez mérföldkőnek számít a könyvkiadás történetében, s ebben főszerepet játszott a Vakok Királyi Nemzeti Intézete (RNIB), mely a szerzővel és a Bloomsbury kiadóval szorosan együttműködött a vakok esélyegyenlőségéért létrehozott Right to Read Alliance (Szövetség az Olvasás Jogáért) kampányban. A korábbi kötetek esetében hónapokat, sőt előfordult, hogy éveket kellett várniuk a vakoknak a varázslótanonc kalandjainak megismerésére. Az RNIB adatai szerint a könyvek 95 százalékát soha nem hozzák ki vakok számára olvasható formátumban.

KARLOVY VARY A lengyel Krysztof Krauze Mój Nikifor című filmje nyerte a 40. Karlovy Vary Filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, s főszereplője, a 85 éves Krystyna Feldman vehette át a legjobb női alakítás díját, amiért oly lenyűgözően formálta meg az Epifan Drowniak néven született Nikifor Krynicki naiv festő alakját. A legjobb férfi színész díját az olasz Luca Zingaretti és az izraeli Uri Gavriel kapta.

CANALETTO KÉTSZER 24 órán belül kétszer is megdöntötte saját árverési világrekordját Londonban Canaletto: a velencei tájképfestő (Giovanni Antonio Canale, 1697-1768) előbb a Christie's árverésén ért el 11,4 millió fontot, rá egy nappal viszont a Sotheby's aukcióján 18,6 milliónál csapott le a kalapács. A korábbi rekordot 9,2 millióval az a műve tartotta, melyet Andrew Lloyd Webber vásárolt meg 1992-ben. A Christie's egy portugál üzletember hagyatékának részeként kínálta a dózse bárkájának megérkezését ábrázoló festményt. A másik mű, a Canale Grande látképe valaha a Downing Street 10 első emeleti szalonjában lógott, mivel az 1730-as években Sir Robert Walpole, Nagy-Britannia első miniszterelnöke vette meg, s a Downing Street 10 az ő magánrezidenciája volt. Mindkét kép vásárlója inkognitóban licitált, telefonon.

GYÁSZ 54 éves korában elhunyt Luther Vandross: a képünkön lát-ható amerikai soulénekes az első szívszélhűdést 2003-ban még kihe-verte, a mostani stroke végzetesnek bizonyult. Albumait 25 millióan vásárolták meg, köztük a legutolsó, a Dance With My Father négy Grammyt nyert. Egy szerzeménye 1972-ben bekerült a The Wiz című Broadway-musicalbe. Karrierjét bársonyos hangú sessionénekesként, majd vokálhangszerelőként alapozta meg a 70-es évek közepén (énekelt David Bowie Young Americans című albumán, és másokkal is, mint Barbra Streisand, Ringo Starr, Chaka Khan, Donna Summer, Bette Midler, később Janet Jackson, Mariah Carey, Frank Sinatra). Első önálló albumát 1981-ben készítette, első Grammy-díját 1990-ben kapta (Here and Now), amit öt másik követett (Power Of Love/Love Power).

78 éves korában, rák következtében meghalt Ed McBain: a legnagyobbakkal (Hammett, Chandler) egy sorban emlegetett amerikai író bűnügyi regényei világszerte százmillió fölötti példányszámban keltek el, de színpadra, filmre és tévére is írt, sőt nemcsak Ed McBain, hanem pályája elején Evan Hunter néven is publikált - egyébként Salvatore Lombino néven született New Yorkban. A 87-es körzetben játszódó történetei tévés krimisorozatok mintájául szolgáltak, film készült The Blackboard Jungle című, részben önéletrajzi kötetéből, s ő írta Alfred Hitchcock Madarak című filmjének a forgatókönyvét. Magyarul számos krimije olvasható: A halál csókja, A heccelődő, Reklámgyilkosság, Gyilkos döntés, Zsaruk, Utolsó tánc a 87-es körzetben, A nyomozó könyvet ír stb.

MEGHALT CLAUDE SIMON 91 éves korában elhunyt Claude Simon: az 1985-ös irodalmi Nobel-díj kitüntetettje Madagaszkáron született, Franciaországban tanult, részt vett a spanyol polgárháborúban és a világháborús francia ellenállásban. Írói pályája 1945-ben indult: Le Tricheur (A csaló) című egzisztencialista művét Camus három évvel korábbi Közönyéhez hasonlították. Az 50-es, 60-as években a francia új regény úttörői közé számított Robbe-Grillet és Sarraute mellett. Központozást kerülő, hosszú mondatokra épülő stílusát általában nehezen olvashatónak tartják, valószínűleg ezért sem tartozik az igazán ismert szerzők közé sem Franciaországban, sem külföldön. Magyarul egyetlen regénye jelent meg, 1998-ban: az 1967-ben publikált Történet a Nobel-értékelés szerint Simon életművének egyik csúcsa, de fontosabb kötetei között említik a La Route des Flandres (1960), a Le Palace (1962) és a Les Georgiques (1981) címűeket is.

NÉMET FILMDÍJ Tizenöt kategóriából tízben jelölték, hatot (legjobb film, rendezés, forgatókönyv, zene, jelmez és férfi főszereplő) el is nyert a svájci Dani Levy Alles auf Zucker! című vígjátéka az idei Arany Lola, azaz a német filmdíj gálaestjén. A mindössze 23 nap alatt, eredetileg tévéjátékként forgatott, mai európai zsidó környezetben játszódó film főszereplője, Henry Hübchen megelőzte a parádés Hitler-alakítást produkáló Bruno Ganzot (A bukás egyébként mindössze három jelölést kapott, díjat egyet se). A legjobb női alakítás díját Julia Jentsch vehette át (Sophie Scholl - Az utolsó napok).

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.