kulthírek

  • Narancs
  • 2005. szeptember 29.

Trafik

kulthírek
BOWIE ÉS AZ ARCADE FIRE Rövid időn belül - és tavalyi szívrohama óta első ízben - két alkalommal is színpadra lépett David Bowie: az 58 éves énekes a kanadai indie színtér nagy felfedezettjeként emlegetett Arcade Fire műsorában vendégeskedett. Először a New York-i Fashion Rocks, majd a CMJ Music Marathon, azaz a független rockzene Sundance-eként emlegetett rendezvény keretén belül adott Arcade Fire-koncertbe szállt be néhány szám erejéig.

GYÁSZ 96 éves korában elhunyt Simon Wiesenthal: Bécsben, álmában érte a halál. A mai Ukrajna területén született, Prágában építészmérnökként végzett Wiesenthal a mauthauseni koncentrációs táborból felszabadulván életét a náci háborús bűnösök felkutatásának szentelte: szerepe volt Adolf Eichman hollétének felderítésében is. Nevét az 1977-ben alapított Simon Wiesenthal-központ őrzi.

DÍJ A legjobb színésznő díját nyerte el Hámori Gabriella az Állítsátok meg Terézanyut! című film főszerepéért a csehországi Mlada Boleslavban rendezett Mosolygó Filmek Fesztiválján.

A cseh Bohdan Slama alkotása, a Stesti nyerte a San Sebastian-i filmfesztivál fődíjának számító Arany Kagylót.

Bozóki András miniszteri elismerésben részesítette lapunk két munkatársát: Szilágyi Szilviát, a Tűsarok szerkesztőjét a kultúra területén a női egyenjogúságért végzett tevékenységéért, Marton László Távolodót pedig a világzene magyarországi népszerűsítéséért végzett kiemelkedő munkájáért.

BRUCE LEE, MOSTAR A boszniai város elöljárói szabad utat adtak a két éve elindult kezdeményezésnek, így felépülhet Bruce Lee emlékműve Mostarban: az 1973-ban 32 éves korában elhunyt kung-fu sztár életnagyságú bronzszobrát egy parkban állítják majd fel. Bruce Lee az etnikai megosztottságon való felülemelkedést jelképezi Mostarban, ahol a horvátok és a bosnyákok háborúskodását követően mindkét fél a maga városrészében a maga hőseiről nevezett el utcákat, nekik állított emlékműveket.

"ÚJ" REMBRANDTOK Rembrandt saját kezű munkájaként azonosítottak négy olajfestményt, melyeket korábban a mester tanítványainak tulajdonítottak: az amszterdami Rembrandthuisban kiállított képeket a művész nagyobb méretű kompozícióihoz készült tanulmányoknak tartják. December 4-ig láthatók itt, majd január 26-án, a Sotheby's New York-i árverésén értékesítik őket - hármat magángyűjtő, egyet pedig a Detroit Institute of Arts bocsát eladásra (illusztrációnk a detroiti gyűjteményből való Síró nő).

Röviddel az amszerdami kiállítás megnyitása előtt a dán rendőrség megtalálta azt a Rembrandt-önarcképet, amelyet 2000 decemberében raboltak el fegyveresek a svéd nemzeti múzeumból. Most négy embert tartóztattak le egy koppenhágai szállodában, ahol a rendőrség értesülése szerint eladni készültek a sértetlen állapotban és eredeti keretében lévő, 1630-ban készült festményt. A szintén akkor ellopott Renoir-képek egyike már 2001-ben előkerült.

DYLAN MINDEN MENNYISÉGBEN Amerikában a PBS, Angliában a BBC tűzte műsorára a Bob Dylan: No Direction Home című kétrészes, három és fél órás dokumentumfilmet: Martin Scorsese rendezése az énekes pályájának első korszakát, az 1966-os motorbalesetig terjedő időszakot dolgozza fel. Scorsese - a Dylant hosszú évekig kísérő Band búcsúját megörökítő Az utolsó valcer rendezője - 60 órányi mozgóképes anyagból állította össze filmjét, benne jó néhány eddig soha nem látott, korabeli felvétellel. Felhasználta továbbá D. A. Pennebaker filmjét is Dylan 1965-ös brit turnéjáról (Don't Look Back), ahol az akusztikus folkhangzáshoz szokott közönség nehezen viselte el az elektromos kíséretet. Zenél és/vagy meg is szólal többek között Pete Seeger, Joan Baez, Maria Muldaur, Peter Yarrow, Al Kooper, Dave Van Ronk és Allen Ginsberg - de mindenekelőtt maga Bob Dylan, aki ma, 64 évesen kommentálja a negyven évvel ezelőtti eseményeket. A filmet dupla DVD-n is forgalomba hozták, zenéje dupla CD-n is megjelent.

The Official Bob Dylan Exhibition címmel, a dokumentumfilm televíziós premierjéhez igazodva, október 15-ig látható a londoni Sony Ericsson Proud Galleryben egy fotókiállítás (illusztrációnk innen való, Don Hunstein felvétele a The Freewheelin' Bob Dylan című 1963-as album címlapfotó-sorozatából; az énekes oldalán akkori barátnője, a filmben szintén megszólaltatott Suze Rotollo). Bob Dylan brit turnéja novemberben kezdődik.

WAR CHILD Immár CD-n is kapható a háborús körülmények között élő gyermekek megsegítéséért dolgozó War Child szervezet jótékony célú albuma, a Help: A Day In The Life. Eredetileg néhány hete, csak az interneten letölthető formában jelent meg, és minden idők legkelendőbb, online elérhető albuma lett Nagy-Britanniában: az első két és fél nap alatt négyezren töltötték le teljes terjedelmében. A nagy tolongás egy időre meg is bénította a warchildmusic.com honlapot. A 22 számból álló program letöltése 9,99 font, az egyes számoké 99 penny - e tekintetben a Radiohead új dala, az I Want None Of This bizonyult a legnépszerűbbnek. A számokat mindössze két nap alatt vették fel, s harmadnap már elérhetők is voltak a neten. Ez a War Child második hasonló akciója: épp tíz éve Help címmel adtak ki válogatást többek között az Oasis, a Stone Roses, a Massive Attack, a Suede, a Blur, az Orbital, a Portishead, a Stereo MC's, Sinead O'Connor, a Radiohead és a Manic Street Preachers közreműködésével. Damon Albarn (Blur) mellett, aki itt a Gorillaz produkciójával vesz részt, e két utóbbi maradt meg hírmondónak a mostani lemezre, amelyen többek között a Bloc Party, a Coldplay, a Kaiser Chiefs, a Keane, a Zutons, Belle & Sebastian, valamint a Tinariwen hallható.

TOM WOLFE, A MÁRKANÉV A könyves ipar úttörő újdonságaként állítja be a Picador kiadó azt, hogy Tom Wolfe új regénye, a tavaly novemberben keményfedeles kiadásban megjelent I Am Charlotte Simmons most piacra dobott papírfedeles változatában a mű címe nem szerepel a címlapon, csak a szerző neve: Tom Wolfe már önmagában egy márkanév. A cím elolvasásához lapozni kell egyet. Ezzel a fogással - ami természetesen együtt járt a címlap radikális áttervezésével - a kiadó a fiatalabb korosztályokat igyekszik célba venni, velük gyarapítandó a 74 éves szerző olvasótáborát, amint hogy a regény is fiatalok között, egy amerikai egyetemen játszódik.

ELKELT AZ EUR"PA 81 százalékos többségi tulajdont szerzett az Európa Könyvkiadó Kft.-ben Matyi Dezső, a pécsi Alexandra könyvkiadó és könyvkereskedelmi hálózat tulajdonosa. A hvg.hu értesülése szerint inkább presztízs-, mint üzleti szempontok miatt vette meg az 1993-ban privatizált - és nyereségesen működő - kiadót.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.