Tartalom

Narancs XVII. évf. 39. szám (2005-09-29)

Publicisztika

Publicisztika

A sztráda ára

Kanyarodjunk vissza most egy rövid észrevételezés erejéig a múlt, sőt a múlt előtti hét végképp távolba vesző, ködképes tájai felé, melyeket ezen a héten immár csak a leghosszabb emlékezettel bíró, az elmúlt korok kudarcain és diadalain merengő aggok idéznek fel, midőn ujjuk a lant húrjaiba csap, s felsír bánatos hangjuk: hogy a toszba' is van ez a dolog az autópálya-építéssel meg a hiánnyal?

Publicisztika

Dr. Jekyll és Mr. Hyde

Miniszterelnökünk hivatalba lépése óta jól megfigyelhető ciklikussággal követik egymást a tisztább és az elborultabb időszakok, ezért már-már kezdtük azt hinni, hogy Gyurcsány Ferencből igazándiból kettő van.

Publicisztika

Illéri, nem illéri - A török EU-csatlakozás

Gyakorlatilag biztosnak tűnik, hogy október 3-án, mintegy harminc év dörömbölés után Törökország végre megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Az euró bevezetése óta ez a legmerészebb sakkhúzás, amit a közösség vállalt. Új lendületet, dimenziót adhat a mostanában kissé döcögősre váltott projektnek; de alighanem ahhoz is, hogy az egész ambiciózus vállalkozásnak - mai formájában legalábbis - véget vessen.

Egotrip
Belpol

Belpol

Lánccal és pedállal - Critical Mass

Múlt csütörtökön Budapesten húszezer biciklis demonstrált kerékpárutakért és a kellemesebb városért. Az autómentes napon keletkezett dugók lehetséges jövőnket vetítették elénk, de azt is megélhettük, milyen volna, ha nem autóutak és a csomópontjaik közé ékelt negyedekben élnénk. Az ébredező városvezetés szerint három év alatt 60 km új kerékpárút épülhet. El lehet ezt hinni?

Belpol

Nemzet, politika - Mit gondol valójában a Fidesz a kettős állampolgárságról?

A Népszabadság szeptember 9-i számában Kovács M. Mária történész egy 2001-es dokumentumot említ, amely az Orbán-kormány hivatalos álláspontját tartalmazza a státustörvényről. A Velencei Bizottság honlapján olvasható szöveg az európai normákkal ellentétesnek, ezért elvetendőnek tartja a kettős állampolgárság megadását a határon túli magyarok számára. A Külügyminisztériumban abban biztosak, hogy Martonyi János akkori külügyminiszter láttamozta a szöveget, de a maguk példányát nem találják. Eltűnt.

Belpol

Benn a házban - Leisztinger Tamás Lágymányos-projektje

Lapzártánk után szavaz a fővárosi közgyűlés arról, hogy épülhetnek-e magasházak (például szállodák) a Lágymányosi-öböl partján. A főváros egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési tervét tavaly a beruházó - a XI. kerületi önkormányzat és a Leisztinger Tamás vezette Arago csoport - azzal sütötte el, hogy az öbölbe aquaparkot szeretne, rengeteg zöldfelülettel (lásd: Láb az ajtórésben, Magyar Narancs, 2004. május 13.). A fejlesztési célok "finomodása" nemcsak városképi szempontból korszakos jelentőségű - máshogyan alakul a telek értéke is.

Belpol

A nagy dobás - A II. Nemzeti Fejlesztési Terv

Némi csúszással, de gőzerővel folyik az uniós fel-zárkóztatási források igénybevételéhez szükséges stratégia kidolgozása. Az országba érkező külső fejlesztési források mértékére jellemző, hogy esélyeinket a közszereplők a kiegyezés utáni helyzettel mérik, vagy éppen a Marshall-segélyhez hasonló lehetőségről esik szó.

Külpol

Külpol

Kinn tágasabb - Válság Zimbabwéban

Előrejelzések szerint az egykor jobb napokat látott országban mintegy négymillió embert fenyeget humán-katasztrófa a társadalmi szerveződés széthullása, az aszály és a pocsék kormányzás miatt várható éhínség következtében.

Zene

Zene

Nyolc kis kritika

Harta, Dunasziget Az ember, mert tájékozatlan és nagy barátja a tévhiteknek, hajlamos azt gondolni, hogy Budapesttől délre már nem mutat semmit a Duna. Csak folydogál álmosan, hordja az uszályokat Szerbia, a Vaskapu (az elárasztott Orsova és Ada Kaleh szigete), Csernavoda, a Fekete-tenger felé.

Zene

Egy csapásra - Later... with Jools Holland - World (dvd)

Jools Holland utoljára jó három és fél évvel ezelőtt, Rhythm & Blues Orchestrájával került szóba nálunk. Tudják, az a pasas, aki a hetvenes években a Squeeze billentyűseként tűnt fel, aztán hagyta a new wave-et másra, hogy elmerülhessen inkább a boogie-woogie-ban, rhythm and bluesban, dzsesszben.

Könyv

Könyv

Futball és filozófia

Jimmy Burns: Beckham és Spanyolország (Hatalom, sztárság, Real Madrid)

David Beckham alighanem napjaink legismertebb labdarúgója: s bár remek játékos, hírnevét nem kizárólag futballtudásának köszönheti, mint hajdanán Pelé vagy Maradona, hanem annak, hogy a "globalizált marketing" világában a neve igazi brand lett.

Trafik
Film

Film

Bevezetés a népirtás történetébe - Terry George: Hotel Ruanda

Hogy Terry George filmje bármilyen irányba akár egy millimétert is eltávolodna a ruandai népirtás ama értelmezésétől, amely ma már - hál' istennek - bevettnek számít a liberális nyugati demokráciák helyesen gondolkodó közvéleménye körében, a legkevésbé sem állítható.

Film

"Betapasztották a fülüket" - Paul Rusesabagina

A népirtás idején, 1994 tavaszán a belga Sabena légitársaság tulajdonában álló szálloda, a Hotel des Mille Collines alkalmazottja. Õ maga hutu származású, felesége, Tatiana tuszi. Négy gyerekük is tuszinak számított, ami akkoriban halálos ítélettel ért fel. Eleinte csak a családtagoknak, szomszédoknak és barátoknak adott helyet a hotelben, majd később minden rászorulónak. Tusziknak és az öldöklést ellenző hutuknak egyaránt. A szálló végül több mint 1200 embert mentett meg a biztos haláltól. Ma Belgiumban él, taxivállalatot üzemeltet. Róla szól a Hotel Ruanda.

Képzőművészet

Képzőművészet

Vér, veríték, könyvek - Forgatókönyvírás Magyarországon

Első hallásra meglepő, de a forgatókönyvek szerepe és a forgatókönyvíró-szakma még korántsem teljesen elismert a magyar filmiparon belül. Mint az idei filmszemle közben-után gyakran elhangzott, a legtöbben ezt tartják a legfontosabb problémának, miután a filmtörvény pénzügyileg nagyjából rendet teremtett. Az alábbiakban szakmabeliek segítségével igyekeztünk feltérképezni a helyzetet, és utánajárni annak, hogy mi kellene a változáshoz.

Tudomány

Tudomány

Mi a kő, tyúkanyó? - Madárinfluenza

Meglehet, ezúttal nem volt hiábavaló az évek óta tartó para, s hamarosan hazánk határain kopogtat az időközben mutálódott madárinfluenza-vírus. Tényleg komoly lehet a baj, ha már oltják a minisztereket - igaz, ha tényleg beüt a járvány, ez is csak annyit ér, mint halottnak a csók.

Lélek

Lélek

Szimpatikusabb a túlvilág - Jacques Sirgent vámpírmúzeum-igazgató

Talpig feketében, Bram Stoker Drakulájának egy példányával érkezik a találkozóra, hogy személyesen kísérjen a külvárosi sikátorból nyíló, eldugott múzeumába. A kiállítás saját, Jules David utcai lakásában látható, Párizsban. A hateurós belépőért kétórás idegenvezetés dukál, a törzsvendégek péntek és szombat esténként filmvetítéssel egybekötött teázgatás közben elemezhetik Christopher Lee játékát és a halálon túli lét rejtelmeit.