kulthírek

  • Narancs
  • 2005. december 8.

Trafik

kulthírek
DÖMDÖDÖM FRANCIÁUL A svájci La joie de lire (Az olvasás öröme) kiadó megjelentette Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című kötetének francia változatát Dom do dom címmel, Jo‘lle Du-feuilly fordításában. A kötetet a már második Lázárjánál tartó fordító (a korábbit Le mulot menteur címmel a L'Harmattan adta ki) jelenlétében mutatták be a párizsi Magyar Intézetben.

GYÁSZ 77 éves korában elhunyt Tábori Nóra: a Vígszínház Kossuth-díjas színművészének alakításait többek között olyan filmek őrzik, mint az Abigél, a Hatásvadászok, a Gyerekrablás a Palánk utcában, a Sztracsatella vagy Az utolsó blues.

80 éves korában elhunyt Hintsch György filmrendező. 1965 és 1987 között több Németh László-művet filmre vitt (Iszony, Irgalom, Szörnyeteg, Égető Eszter), s olyan vígjátékok fűződtek a nevéhez, mint A veréb is madár és a Hét tonna dollár.

JÓZSEF ATTILA-ÉV A centenáriumi emlékév végén új síremléket avattak József Attila nyughelyén, a Fiumei úti temetőben, a Petőfi Irodalmi Múzeum új József Attila-kéziratokkal gazdagodott, a párizsi Magyar Intézetben pedig a 2005-ben francia nyelven megjelent József Attila-kötetek bemutatója és egy konferencia zárta az eseményeket. A Phébus kiadó október közepén hozta ki a költő eddigi legbővebb francia kötetét Aimez-moi címmel, amely igen kedvező kritikai fogadtatásban részesült.

DÍJ Spiró György és Darvasi László nyerte az idei Füst Milán-díjat.

A spanyol Adan Aliaga My Grandmother's house című alkotása nyerte az International Documentary Festival Amsterdam Joris Ivensről elnevezett fődíját. A legjobb első-filmesnek a skót Astrid Bussink skót-holland-magyar produkciója, a The Angelmakers bizonyult: Nagyrév múltjáról és jelenéről szól, ahol 1929-ben 51 asszonyt tartóztattak le, mert légypapírról lekapart arzénnal megölték férfirokonaikat, összesen 140 embert.

Pados Gyula a Sorstalanság fényképezéséért fődíjat kapott a lódzi Camerimage fesztiválon, Szezon című filmjéért Török Ferenc a legjobb rendező díját nyerte el az antwer-peni Festival van de Sociale Film szemlén.

TENGERTÁNC Ezzel az elnevezéssel indított programot az élő népi kultúra támogatására a kulturális tárca. Az NKÖM jövő évi költségvetéséből 175 millió forintot fordítanak a népi kultúrát megőrző és megújító helyi alkotóközösségek és műhelyek támogatására, a népművészeti és hagyományőrző tájházak infrastruktúrájának fejlesztésére, a kiemelkedő népzenei tehetségek és együttesek szakmai promóciójára, a modern népi kultúra tudásbázisának erősítésére, a folklór ismeretanyagának digitalizálására, az archivált anyag és a hozzá kapcsolódó tudományos kutatások eredményeinek közzétételére. A támogatás pályázati formában történik, a pályázatokat a költségvetési törvény elfogadása, várhatóan december 19. után írják ki január 30-i határidővel, a döntések február végén várhatók. A némiképp a PANKKK-ra emlékeztető program kidolgozásában számos, népzenével, népművészettel foglalkozó szervezet és intézmény képviselői vettek részt, közöttük olyan szaktekintélyek is, mint Sebő Ferenc és Novák Ferenc. A Tengertáncot Bozóki András miniszter és Gyurcsány Ferenc kormányfő ismertette a Fonóban.

ÚJ HELYEN A GOETHE A nyelvtanfolyamok és vizsgák színhelye az Andrássy út 47. alatt található, maga a Goethe Intézet azonban a Ferencvárosba, a Ráday u. 58. alá költözött, ahol könyvtár, folyóirat-olvasó, kiállító- és moziterem várja november vége óta a német kultúra iránt érdeklődőket. A programokról bővebben: goethe.de/ms/bud/. Jelenleg Németországban 16, külföldön 128 intézet tartozik a Goethe-hálózathoz.

HARRY POTTER FEDÉL NÉLKÜL A magyar változatot megjelentető Animus Kiadó jóváhagyásával J. K. Rowling regényfolyamának legújabb darabja, a Harry Potter és a félvér herceg első fejezetét közli december 1-jei számában a Fedél Nélkül. A hajléktalanok lapját meghatározott ár nélkül kínálják az árusok.

EURÓPAI FILMDÍJ: HANEKE DIADALA Csaknem mindent besöpört a 18. alkalommal kiosztott Európai Filmdíj berlini gálaestjén az osztrák Michael Haneke Caché (Rejtve) című alkotása. Öt díjat kapott a francia-osztrák-német-olasz thriller: az 1600 tagú európai Filmakadémia és a kritikusok szervezete, a Fipresci szerint egyaránt ez lett az év európai filmje, Haneke a legjobb rendező, Michael Hudecek és Nadine Muse a legjobb vágó, a legjobb férfialakítást pedig a filmbéli tévérendezőt játszó Daniel Auteuil nyújtotta - képünkön ő látható, "felesége", Juliette Binoche társaságában, akit viszont megelőzött a legjobb női alakítás kategóriájában a Sophie Scholl - Az utolsó napok címszereplője, Julia Jentsch. Hany Abu-Assad és Bero Beyer a holland-izraeli-német-francia Mennyország most forgatókönyvírójaként, Franz Lustig, a német Kívül tágasabb operatőreként, Rupert Gregson-Williams és Andrea Guerra a brit-dél-afrikai-olasz Hotel Ruanda zeneszerzőjeként, Aline Bonetto a francia Hosszú jegyesség látványtervezőjeként vehetett át díjat. Életműdíjjal tisztelték meg Sean Connery skót színészt és Maurice Jarre francia zeneszerzőt. Az év felfedezettjének járó Fassbinder-díjat a dán Jakob Thuesen érdemelte ki a Vádért, a legjobb dokumentumfilmnek Nino Kirtadzé francia munkája, az Un dragon dans les eaux pured du Caucase, a legjobb rövidfilmnek pedig az ír Ken Wardrop Undressing My Mother című alkotása bizonyult. Az év legjobb nem európai filmjének díját az amerikai George Clooney kapta (Jó éjt és sok szerencsét), a közönségszavazás pedig a színészek között Orlando Bloom (Mennyei királyság) és Julia Jentsch sikerét hozta, míg a nézők Marc Rothemundot választották a legjobb rendezőnek (Sophie Scholl).

A SZÉPMÛ 100 ÉVE Alapításának 99. évfordulóján, december 1-jén megkezdődött a Szépművészeti Múzeum centenáriumi eseménysorozata. Az ünnepi évet két időszaki kiállítás vezeti be: Kép a képben - Művész és közönség öt évszázad grafikusművészetében Burgkmairtól Picassóig címmel többségében a múzeum grafikai gyűjteményéből válogattak, a Géniuszok és remekművek kiállítássorozat első tárlata pedig két Tiziano köré épül, ezek egyikét a londoni National Gallery adta kölcsön. A sorozat második állomásaként február 1-jétől tengeri csatás alkotások láthatók (Veronese, Turner, Kandinsky). A január 27-én, El Greco, Velázquez, Goya - Öt évszázad spanyol festészetének remekművei címmel nyíló kiállításon német gyűjteményekből és a madridi Pradóból érkező alkotások egészítik ki a Szépművészeti spanyol kincseit. Nyáron zömmel grafikai anyaggal emlékeznek Rembrandt születésének 400. évfordulójára, jövő decembertől pedig maratoni sorállásra rendezkedhetünk be: jön Van Gogh. Addigra, ha minden jól megy, az intézmény rekonstrukciója is túljut a homlokzat megújításán, a belső világítás és a kiállítótermek klimatizálásának feljavításán. A rekonstrukció mintegy 1,5 milliárd forintba kerül.

Figyelmébe ajánljuk