kulthírek

  • Narancs
  • 2005. december 15.

Trafik

kulthírek
CERVANTES-DÍJ Sergio Pitol mexikói írónak ítélték a legrangosabb spanyol irodalmi elismerésnek számító, s 90 ezer euróval dotált idei Cervantes-díjat. A 72 éves szerző esszét, verset és szépprózát egyaránt ír - legújabb regénye az El mago de Viena (A bécsi mágus) -, Csehov, Henry James és Joseph Conrad műveit fordította spanyolra, kulturális attaséként pedig Franciaországban, Lengyelországban, Magyarországon és a Szovjetunióban képviselte hazáját.

PINTER ÜZENETE Rákkeze-lése miatt nem lehetett ott Stockholmban, az idei Nobel-díj-átadáson Harold Pinter, ezért videóról játszották le az angol író ez alkalomra írott beszédét, aki az iraki háború miatt élesen kritizálta, sőt tömeggyilkosnak nevezte Bush amerikai elnököt és Blair brit miniszterelnököt.

SZTANYISZLAVSZKIJ-DÍJ Sztanyiszlavszkij-díjjal tüntették ki Schilling Árpádot: a Krétakör rendezőjét - a terasz.hu értesülése szerint - a kanadai Robert Lepage társaságában, a moszkvai Siráj-előadást nagyra értékelő kritikusok javaslata alapján választotta ki az Oleg Tabakov vezette zsűri. Rajtuk kívül nyolc orosz rendezőt jutalmaztak. A társulatával új előadást próbáló Schilling helyett a moszkvai Magyar Kulturális Központot vezető Kiss Ilona vette át a díjat.

RÉGI-ÚJ IGAZGATÓK Bálint András és Zsámbéki Gábor további öt évre, 2010-ig a budapesti Radnóti és Katona József Színház élén marad, miután megnyerték a vezetői posztra kiírt pályázatot. A két direktor erős pozícióját jelzi, hogy rajtuk kívül más nem is adott be pályázatot.

BUMBUM KÖNYVEK Évente tíz-tizenöt kötettel, klasszikus és kortárs magyar képzőművészek bemutatásával készül a hazai művészeti könyvpiac kínálatának gaz-dagítására a BUMBUM Art Con-sulting: A művészet mindenkié szlogennel elindított sorozat első három darabját (Révész Emese: Rippl-Rónai József; Rum Attila: Vaszary János; Készman József: Magyarországi kortárs képzőművészet az ezredfordulón) a karácsonyi vásárlóközönség már megtalálhatja.

koncz A Budapest Galéria Szabadsajtó úti kiállítótermében mutatja be színekben tobzódó festményeit Koncz András; a kiállítás január 8-ig tart nyitva.

A SUNDANCE ELSÕ MAGYAR FILMJE Kenyeres Bálint rövidfilmjét, a Before Dawnt meghívták a 25. Sundance Filmfesztivál rövidfilmversenyébe: a január 19-29. között Utah államban, immár több helyszínen zajló eseményen első alkalommal lesz jelen olyan alkotás, amelyet a Magyar Filmunió nevezett be. Vetélytársai: a brit Antonio's Breakfast (Daniel Mulloy) és A Supermarket Love Song (Daniel Outram), a kanadai Aruba (Hubert Davis) és Le Rouge au Sol (Maxime Giroux), a brazil The Beginning Of The End (Gustavo Spolidoro) és Desejo (Anne Pinheiro Guimaraes), a norvég Bawke (Hisham Zaman), a francia Monsieur Etienne (Yann Chayia), valamint a spanyol The Natural Route (Alex Pastor). A film.hu értesülése szerint a Cannes-ban is bemutatott Before Dawnt január 5-től vetítik a hazai mozik.

GYÁSZ 65 éves korában, szívroham következtében elhunyt Richard Pryor. Az 1960-as, 70-es években befutott amerikai komikus a 80-as évektől kezdve Hollywood egyik legjobban kereső fekete filmsztárjává vált. Közel húsz éve szklerózis multiplexben szenvedett, s állapotának romlását a mozi- és tévéközönség is érzékelhette (a Chicago Hope című tévésorozat egyik epizódjában például szklerózisos beteget alakított, amiért Emmy-díjra jelölték). Karrierjét stand up-komikusként kezdte, híressé, sőt hírhedtté válásában jelentős szerepet játszott, hogy műsorszámait káromkodásokkal, durva kifejezésekkel fűszerezte (emiatt egyszer ki is rúgta egy Las Vegas-i hoteltulajdonos). Témái között hangsúlyosan szerepelt a faji megkülönböztetés jelensége. Megvívta a maga alkohol- és drogcsatáját is, egy alkalommal súlyos égési sérülést szenvedett, amikor otthon, szabad lángnál készítette freebase kokain adagját - de túlélte, a sztorit és tanulságait pedig beépítette műsorába. 1998-ban a humoristáknak járó Mark Twain-díjjal tüntette ki a John F. Kennedy Center for the Performing Arts.

TIZIANO NEM KELT EL 5-8 millió fontra becsülték a várható árát, ám a képünkön látható Tiziano-festmény nem talált vevőre a Christie's londoni árverésén - a szakértők szerint a rajta látható kislány a művész egyik unokája, az asszony pedig Tiziano lánya, Emilia. A 88x81 centis festményt közel húsz éven át restaurálták, mielőtt legalább négyszáz évi szünet után első ízben, 2001-ben nyilvánosság előtt is bemutatták. Tiziano 1576-ban hunyt el, a képet egyik tanítványa fejezte be. Az 5-8 milliós árbecslés alapja az a rekordnak számító 7,48 millió font volt, amit 1991-ben fizettek egy aukción Tiziano Vénusz és Adonisz című alkotásáért.

KORTÁRS MAGYAR FOTÓ A Bolt Galéria korlátozott mennyiségben, összesen 110 példányban, magyar, francia és angol nyelven megjelentette a Kortárs Magyar Fotográfia II. című kötetet, mely tizenegy alkotót mutat be: Mari Mahrt, Baranyai Andrást, Minyó Szert Károlyt, Vékás Magdolnát, Illés Barnát, Kalmár Lajost, Haris Lászlót, Kecskés Pétert, Czeizel Balázst, Nagy György Gábort és Szabó Saroltát. A 20 ezer forintért kapható kötet a galériában (Podmaniczky utca 69. III/23/A) vagy a bolt [at] C3 [dot] hu címen rendelhető meg.

TURNER-DÍJ Simon Starlingnak ítélték a 25 ezer fontot és komoly presztízst jelentő idei Turner-díjat: a nyertes egyik alkotása, a Shedboatshed (Mobile Architecture No 2) címet viseli: a címben is jelzett mobil építmény egy fészer (shed), mely a svájci Schweizerhalléban állt, mígnem anyagából a 38 éves művész csónakot (boat) épített, azzal a Rajnán leevezett Baselig, ahol ismét fészerré (shed) alakította. A zsűri indoklása szerint alkotása "szembeszegül a globalizáció és a kapitalista értékcsere illuzórikus természetével". A díjnyertes mű január 22-ig látható a londoni Tate Galleryben a pályázat "döntőjébe" került másik három művész, a videoinstallációkat kiállító Darren Almond, a táblaképeket festő Gillian Carnegie és a hétköznapi életben talált tárgyakból szobrokat készítő Jim Lambie munkáival együtt. Az utóbbiak 5-5 ezer fontos jutalomban részesültek.

Figyelmébe ajánljuk