kulthírek

  • Narancs
  • 2006. január 5.

Trafik

kulthírek
A MESTER ÉS MARGARITA AZ OROSZ TÉVÉBEN Óriási sikernek bizonyult a Rosszija orosz állami tévécsatornán A Mester és Margarita tízrészes adaptációja: a 18 éven felüliek 55 százaléka nézte a Vlagyimir Bortko által 143 millió rubeles költségvetéssel rendezett sorozatot, Bulgakov regényének első, teljes, orosz filmes feldolgozását. A regény 1994-es moziváltozatának bemutatását Jurij Kara rendező és a producer közötti szerzői jogvita megakadályozta.

GUARNERI A BANKTÓL A BSI svájci bank Renaud Capuc,on francia hegedűvirtuóz számára megvásárolta azt az 1737-ben készült hangszert, amelyen jó fél évszázadon át Isaac Stern játszott. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, csak azt, hogy a Bartolomeo Giuseppe Guarneri által készített hegedű David Fulton amerikai muzsikus és matematikus gyűjteményébe tartozott.

GYÁRIPARI ROMANTIKA Január 7-én az 1990-es évekbe visszavezető underground party színhelye lesz a Gyáripari Romantika Music Factory (Soroksári út 160.): a zenét a feldolgozásokra specializálódó Los "budas szolgáltatja, a vizuális hátteret pedig a dj-ként is közreműködő Izsák Attila plakátkiállítása.

SIKOLY: VÁDEMELÉS Hat ember ellen emeltek vádat a Sikoly és a Madonna című Munch-mesterművek tavalyi elrablása miatt Norvégiában: ötüket rablással, egyiküket lopott holmival történő kereskedéssel vádolják. A 2004 augusztusában eltűnt képek még nem kerültek elő, a tárgyalás februárban kezdődik.

BOB MARLEY, GHÁNA Februárban Ghánában ünneplik meg Bob Marley születésének 61. évfordulóját: a Bob Marley Foundation és a Rita Marley Foundation által évről évre más helyen (tavaly az etiópiai Addisz-Abebában) rendezett eseményen helyi zenekarok társaságában várhatóan fellép a Marley Family, az I Threes és a Culture. Idén lesz 25 éve, hogy a jamaicai sztár rákban elhunyt.

2005 ALBUMAI Mint minden év végén, ezúttal is számba vette az esztendő legjobb albumait a brit New Musical Express (NME) és az amerikai Rolling Stone (RS). Alább a két ötvenes lista fölső része látható - érdekes a brit és az amerikai ízlés közötti különbség; képeinken az NME két éllovasa.

New Musical Express:

1. Bloc Party: Silent Alarm

2. Arcade Fire: Funeral

3. Franz Ferdinand: You Could Have It So Much Better

4. Antony And The Johnsons: I Am A Bird Now

5. Kaiser Chiefs: Employment

6. White Stripes: Get Behind Me Satan

7. Sufjan Stevens: Illinoise

8. Kanye West: Late Registration

9. Babyshambles: Down In Albion

10. Gorillaz: Demon Days

11. The Cribs: The New Fellas

12. Devendra Banhart: Cripple Crow

13. The Rakes: Capture/Release

14. Dungen: Ta Det Lugnt

15. Maximo Park: A Certain Trigger

Rolling Stone:

1. Kanye West: Late Registration

2. Rolling Stones: A Bigger Bang

3. White Stripes: Get Behind Me Satan

4. Fiona Apple: Extraordinary Machine

5. Bruce Springsteen: Devils And Dust

6. My Morning Jacket: Z

7. Beck: Guero

8. Bright Eyes: I'm Awake, It's Morning

9. Sufjan Stevens: Illinoise

10. 50 Cent: The Massacre

11. M.I.A.: Arular

12. Sleater-Kinney: The Woods

13. Válogatás: Run The Road

14. Thelonius Monk Quartet With John Coltrane:

At Carnegie Hall

15. Gorillaz: Demon Days

A briteknél 19. lett a Coldplay (X&Y), 24. az Oasis (Don't Believe The Truth), 27. Kate Bush (Aerial), 29. Madonna (Confessions On A Dancefloor), aki az amerikaiaknál a 22. helyre futott be épp a brit listán nem látható Paul McCartney (Chaos And Creation In The Backyard) és Mars Volta (Frances The Mute) előtt. Az NME listáját vezető Bloc Party és Arcade Fire nincs ott az RS 50-ben, ahol a Franz Ferdinand a 29., az Antony And The Johnsons a 33., a Kaiser Chiefs pedig a 48. helyet érdemelte ki. Egyébként egy brit blogger azzal vádolta az NME-t, hogy bizonyos kiadványokat üzleti érdekek miatt előbbre helyeztek a munkatársak szavazásán elért valós eredményüknél, ezt azonban a lap határozottan visszautasította.

2006: REMBRANDT ÉS MOZART ÉVE Turistarekordot remél idén Hollandia és Ausztria: 2006-ban ünneplik Rembrandt és Mozart születésének 400., illetve 250. évfordulóját. Amszterdam, ahol a Rijksmuseum bemutatja a tulajdonában lévő összes Rembrandt-művet, valamint a festő szülővárosa, Leiden nagyon készül, de folynak már a róla szóló musical próbái is - a becslések szerint az évfordulós események miatt 250 ezer fővel nőhet a Hollandiába látogatók száma. Ausztriában elsősorban Bécs és Salzburg jár csúcsra: szülővárosa, Salzburg idei fesztiválján, július-augusztusban előadják mind a huszonkét operáját, a fővárosban múzeummá alakították az egyetlen házat, amely megmaradt azok közül, ahol Mozart lakott, a Theater an der Wien pedig az évforduló alkalmából visszaalakul zenés színházzá.

2005 KONCERTZENEKARAI 1994 óta fennállt, 121 millió dolláros saját rekordját döntötte meg a Rolling Stones azzal, hogy 2005-ös észak-amerikai turnéján 162 millió dollár értékben keltek el a jegyek: 42 fellépésüket 1,2 millióan látták. A Pollstar című szaklap kimutatása szerint második helyen végzett U2 78 fellépését megtekintő 1,4 millió néző 138,9 millió dollárt fizetett. A harmadik helyre Céline Dion futott be, noha nem turnézott: aki látni akarta a kanadai énekesnőt, a Las Vegas-i Caesars Palace-ba kellett jegyet váltania, ahol 155 show-t adott, 81,3 millió dollár bevétellel. Mögötte Paul McCartney (77,3 millió) és az Eagles (76,8 millió) végzett. A jegyeladások összesített értéke a 2004-es 2,8 milliárd dolláros rekordot meghaladva 3,1-re nőtt, ez azonban az átlagos jegyár 52,4 dollárról 57-re való emelkedésének köszönhető, amitől a legnagyobb sztárok lazán eltértek - fölfelé: a Stones-jegy átlagára 134 dollár volt, Dioné 136, McCartneyé 135, a U2-é pedig "csak" 97.

PAMUK PERE: ELHALASZTVA Február 7-ig elnapolta az isztambuli bíróság Orhan Pamuk perét: a december 16-i első tárgyalási napon a két vádpont egyikét (a török hadsereg megsértése) elejtették, a másikban (a törökség megsértése) az igazságügyi miniszter állásfoglalása szükséges, miszerint a régi vagy az időközben megváltozott új büntetőjogi szabályokat kell-e figyelembe vennie a bírónak. Napjaink legismertebb török íróját azért állították bíróság elé, mert egy interjúban arról beszélt, hogy a törökök egymillió örményt és harmincezer kurdot öltek meg. A hivatalos török álláspont szerint nem népirtás, hanem harcok során vesztették életüket az áldozatok. A per kimenetele, illetve Törökország hozzáállása a véleménynyilvánítás szabadságához befolyásolhatja az ország EU-felvételi eljárásának folyamatát.

FILMSZEMLE Szabó István Rokonok című filmjével nyitják meg a ja-nuár 31-től február 7-ig tartó 37. Magyar Filmszemlét. A versenyprogram véglegesítése még folyamatban van, a vetítések színhelye már biztos: Millenáris, Mammut, Uránia.

Figyelmébe ajánljuk