kulthírek

  • Narancs
  • 2006. január 12.

Trafik

kulthírek
NEKI A PISZOÁRNAK Kalapáccsal támadt Marcel Duchamp Kút című alkotására egy 77 éves férfi a párizsi Centre Pompidou átfogó dadaista kiállításán: az 1917-es porcelán vécécsészén - pontosabban az elveszett eredeti 1964-es másolatán - kisebb repedések és törések keletkeztek. A restaurálásra visszavont alkotás értékét mintegy 3,5 millió dollárra becsülik. A magát performanszművésznek valló vandál már másodszor támadt a Kútra: 1993-ban egy nimes-i kiállításon is megtette ezt - igaz, akkor "csak" rendeltetésszerűen használta. A hét végén záró Dada látogatóinak száma meghaladja a 350 ezret.

AKKORDVÁLTÁS 3,5 ÉV UTÁN Január 5-én felcsendült a második akkord azon a halberstadti orgonán, amelyen 2001-ben kezdték el megszólaltatni minden idők legtovább tartó zeneművét, John Cage Organ"/ASLSP című darabját. ASLSP = As Slow aS Possible: a lehető leglassabban. Az amerikai komponista 1985-ben zongorára írta művét, majd Gerd Zavher orgonista javaslatára 1987-ben átírta orgonára is. 1997-ben, öt évvel Cage halála után egy trossingeni szimpóziumon orgonisták, zenetudósok, orgonaépítők, teológusok és filozófusok vitatták meg, miként értendő az, hogy olyan lassan, amennyire lehetséges, illetve hogy miként lehetne eme utasításnak megfelelően előadni a művet. E tanácskozásból fejlődött ki a projekt: 1361-ben, a kelet-németországi Halberstadt székesegyházában építették meg az első Blockwerk-orgonát, s mivel 2000-ben ehhez képest 639 év telt el, úgy döntöttek, hogy 639 éven át tartson az előadás. Helyszínként az 1050 körül épült, de 1810 óta már nem egyházi célokra használt Buchardi-templomot választották, s a szerző születésének napján, 2001. szeptember 5-én egy Cage-hez méltó, hosszú szünettel kezdetét vette az előadás. A csöndet 2003. február 5-én törte meg az első akkord az e célra épített kisméretű orgonán, melyet a megszólalandó hangok sorrendjének megfelelően bővítenek majd új sípokkal. Bővebb info: www.john-cage.halberstadt.de.

HARC A MÛVÉSZEK NYUGDÍJÁÉRT Egy novemberben elfogadott kormányrendelet eltörölte közel 800 művész nyugdíjjogosultságát, ezért az érintettek egy csoportja az Alkotmánybírósághoz fordult - tájékoztatták hétfőn a sajtót. A művészek szerint az életkor alapján diszkrimináló jogszabály az egykori Művészeti Alap azon volt tagjait érinti, akik 1992. ok-tóber 1-jéig még nem töltötték be 40. életévüket. A dátum a Mű-vészeti Alap megszüntetéséhez (pontosabban a vagyona jó részét elvesztő szervezet alapítvánnyá történő átalakításához) kötődik - a művészek annak idején ennek az alapnak voltak kötelesek befizetni jövedelmeik bizonyos százalékát a majdani nyugdíjjogosultság megszerzése fejében. Az öregségi nyugdíj eltörlése egyúttal az ingyenes egészségi ellátásból való kiesést is jelenti számukra.

2006: CÉZANNE ÉVE Száz éve, 1906-ban halt meg a modern festészet egyik legnagyobb mestere. Az évfordulós megemlékezés központja Aix-en-Provence, mely elválaszthatatlanul összekapcsolódott Cézanne életművével. Itt, a nemrég felújított Musée Granet-ben nyílik meg június 9-én a Cézanne in Provence című, 80 olajfestményt és 30 akvarellt felvonultató kiállítás, melyet a washingtoni National Gallery of Arttal közösen rendeznek, s amely január 29-től május 7-ig az amerikai fővárosban látható. Az Aix nagyon készül: a látogatóknak megmutatják mindazokat a helyeket, ahol Cézanne természet után dolgozott - ezeket ingajáratban közlekedő busz köti majd össze április 8-tól -, még arra is gondoltak, hogy a Bibemus-kőbányánál úgy vágják meg a fák lombkoronáját, hogy az oda kirándulóknak olyan látványt nyújtson a közeli Sainte-Victoire-hegy, mint amilyennek a művész látta. Cézanne és barátja, Camille Pisarro közös kiállítása február 28-tól május 28-ig látható a párizsi Musée d'Orsay-ben. Minden egyéb: cezanne-2006.com.

HARRY POTTER: NR. 1 Megjelenése napján rekordmennyiségben, 4,1 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban a Harry Potter és a félvér herceg, s az év végére elért 7,02 millió példányával ez lett a legnagyobb bestseller 2005-ben. A Nielsen BookScan kimutatása szerint a második helyen James Frey drogos-alkoholelvonós memoárja (A Million Little Pieces) végzett 1,77 millió példánnyal, a harmadik Khaled Hosseini Afganisztánban játszódó regénye (The Kite Runner), a negyedik David McCullough amerikai polgárháborús műve (1776) lett, az ötödik helyre Dan Brown Da Vinci-kódja futott be.

GYÁSZ 72 éves korában elhunyt Lou Rawls: a háromszoros Grammy-díjas amerikai énekes a gospel, a blues, a dzsessz, a soul és a rhythm & blues műfajában egyaránt otthonosan mozgott, négyoktávnyi hangterjedelmét több mint 60 album őrzi, de számos filmben is szerepelt.

67 éves korában elhunyt Veér András pszichiáter. 1988-ban a kezdeményezésére létrejött Magyar Orvosi Kamara első elnöke volt, a 90-es évek közepétől mentálhigiénés és kábítószerügyi területeken töltött be kormányzati funkciókat. Szakmai örökségét olyan kötetek őrzik, mint például az Alternatív drogstratégia, a Magyarország a szcientológia (pók)hálójában vagy a 22 év a Lipótmezőn.

Meghalt Heinrich Harrer: az osztrák hegymászót az önéletrajzi kötete alapján készített Hét év Tibetben című film nyomán ismerte meg az alpinisták közösségén kívüli világ: 1946 és 1951 között, a kínai megszállás előtt élt Tibetben és kötött barátságot az ifjú dalai lámával.

SZÍNHÁZ A BORDÉLYBAN Egy berlini nyilvánosházban tartja előadásait január 14. és február 26. között a Hebbel Theater: Anette Kust Freudendienste (Örömszolgáltatások) című előadásához a darab prostitúcióval foglalkozó tematikája miatt választották a Freudenhaus Hase helyiségét, ahol az első két előadást követően két madám fogja nyilvánosan megvitatni a darab által fölvetett kérdéseket. Az előadást csak 18 éven fölüliek látogathatják.

Figyelmébe ajánljuk