kulthírek

  • .
  • 2008. június 5.

Trafik

kulthírek

ÜNNEPI KÖNYVHÉT Június 5-9. között rendezik meg a 79. Ünnepi Könyvhetet és a 7. Gyermekkönyvnapokat, a megnyitóra Juhász Ferencet kérték fel. A központi színhely a Vörösmarty tér, de a főváros más pontjain és vidéken is zajlanak események, a közel 500 új kötet - ebből 390 magyar szerző műve - mellé pódiumbeszélgetések sora és kb. 1200 dedikálás jár.

MEGHALT MEZEI ANDRÁS 78 éves korában elhunyt Mezei András: költőként a Tűz-tánc antológiában debütált 1958-ban, első önálló verskötete (Torlódó idő) 1961-ben jelent meg. 1958-92 között az Élet és Irodalom, 1993-tól a CET szerkesztőjeként dolgozott. Regényeket, ifjúsági műveket is írt, Szerencsés Dánielje a moziban is sikert aratott, tényfeltáró riportjai (Ilyen gazdagok vagyunk?) közéleti vitákat generáltak a 70-es, 80-as években. Tematikájában a 90-es évektől kapott direktebb hangsúlyt a zsidóság (Zsidó versek; Honfoglaló versek - Az 50 éves Izrael köszöntése; Holokauszt, 1944-2004: emlékezz!).

JÓTÉKONY KÉZIRATOK What's Your Story? címmel június 10-én jótékony árverést rendeznek Londonban, melynek bevételét az English PEN és a Dyslexia Action nevű szervezet kapja majd: olyan szerzők kifejezetten erre az alkalomra írt rövid írásaira lehet licitálni, mint Nick Hornby, Doris Lessing, Margaret Atwood, Tom Stoppard, Irvine Welsh vagy J. K. Rowling. Õ a Harry előzményét írta meg 800 szóban - de ebből nem lesz könyv. Viszont bizonyára komoly bevételt hoz, hiszen egy hasonló egyedi munkája, a The Tales of Beedle the Bard egy decemberi árverésen 1,95 millió fontért kelt el.

Õslakosok Brazíliában elszigeteltségben élő vad törzset találtak a perui határ közelében levő Acre tartományban. A törzs vörösre festett tagjai nyilakkal támadták a róluk képeket készítő repülőgépet. Brazíliában 68 hasonló törzset sejtenek, de hivatalosan csak 24 létezését erősítették meg.

HIPPIK A MÚZEUMBAN A New York állam északi részén fekvő Bethel Woodsban megnyílt az 1969. augusztusi fesztivál emlékét őrző Woodstock Museum. Fotók, filmek és tárgyak segítségével idézik fel az eseményt és a kort, melynek egyik jelképévé vált, s járják körül Woodstock máig élő örökségét. "Az, hogy ma egy nő és egy afroamerikai küzd az elnökjelöltségért, az Woodstock öröksége" - idézte a fellépők egyikét, Richie Havenst az AFP hírügynökség. Egyik illusztrációnkon a múzeum épülete, mely a helyi kábeltévés üzleten meggazdagodott Alan Gerry kezdeményezésére és finanszírozásával létesült az általa megvásárolt és kulturális központtá fejlesztett ingatlanon. A másikon a színpad környékének légi felvétele mellett egy igazi ritkaság: a beléptetési infrastruktúrát annulláló több százezres tömeg összegyűltén ingyenessé nyilvánított fesztivál eredeti jegykészlete.

PUNKOK A KIÁLLÍTÓTEREMBEN Punk. No one is Innocent - Stilrebellion, Kunstattacke und soziale Subversion - e címmel szentel nagyszabású kiállítást a bécsi Kunsthalle a punk sokirányú forradalmi hatásának, annak, ahogy a 70-es évek közepén megjelenő új zene, stílus és divat önmagán túlnőve művészeti és társadalmi mozgásokat befolyásoló jelenséggé vált. A punkrobbanás három epicentrumára, Londonra, New Yorkra és (Nyugat-)Berlinre koncentráló, szeptember 7-ig nyitva tartó kiállításon olyan művészek alkotásai láthatók, mint Malcolm McLaren, Vivienne Westwood, Derek Jarman, Genesis P. Orridge, Jamie Reid, Jon Savage, Leigh Bowery (London), Robert Mapplethorpe, Tony Oursler, Alan Vega (N. Y.), Einstürzende Neubauten, Die Tödliche Doris, Malaria!/Mania D, Martin Kippenberger, Luciano Castelli (Berlin). Illusztrációinkon egy 1976-os Pistols-plakát, egy kocka a Tödliche Doris-tag Wolfgang Müller Das Leben des Sid Vicious című 1981-es filmjéből és a berlini Malaria! együttest alapító Gudrun Gut, 1977 körül.

YIPPIE-K A SZÍNHÁZBAN Június 6-án, pénteken este 7-kor a Merlin Színházban Najmányi László Yippie Trilogy című videoművének vetítése és Les Fleurs du Mal nevű színházának ismeretterjesztő előadása után mutatják be Najmányi és Schuller Gabriella színháztörténész YIPPIE! Az engedetlen polgár című könyvét. A Youth International Party rövidítéséből származó yippie kifejezés a hippinemzedék politikailag legradikálisabb képviselőit jelöli. A kötet az 1960-70-es évek amerikai polgárjogi és békemozgalmának és Magyarország tiltott művészetének felelevenítése mellett a párhuzamos kultúra, a rock, a gerillaszínház, a szexuális forradalom, a drogoknak az ifjúsági kultúrában játszott szerepe és a médiamanipuláció témáját járja körül.

MEGHALT YSL Életének 72. évében elhunyt Yves Saint Laurent: a világhírű francia divattervező előbb a Dior-divatházat irányította, majd 1961-től saját cége élén vált a korszak női öltözködésének egyik meghatározójává. Kreációinak döntő szerepe volt abban, hogy a női ruhatár részévé váltak olyan, eredetileg férfidarabok, mint a szmoking, a fekete bőrdzseki és a nadrág.

ELHUNYT FEJTÕ FERENC 98 éves korában Párizsban elhunyt Fejtő Ferenc, a múlt századi magyar sajtó- és irodalomtörténet nagyjainak egyike. Bölcsészkari tanulmányai után, 1932-ben, 23 éves korában, József Attilával együtt alapította a Valóság című folyóiratot, majd - illegális kommunista tevékenység miatt a börtönt is megjárván - 1935-ben, szintén József Attilával és Ignotusszal a Szép Szót. 1938-ban egy újabb börtönbüntetés elől emigrált Franciaországba, ahol részt vett a németekkel szembeni ellenállásban. A világháború után évtizedekig az AFP munkatársa volt, a legtekintélyesebb Kelet-Európa-szakértők és a baloldali magyar emigráció vezéregyéniségeinek egyike.

Figyelmébe ajánljuk