Az alábbi receptben a salátalevél központi szereplő ugyan, salátának azonban jóindulattal sem nevezhető. Aki magában nem rajong a zöld levelekért, próbálja ki "csomagolóanyagként". A technika és az ötlet nem új, az ázsiai - főleg a vietnami - konyha előszeretettel él vele.
Mogyorós csirke salátakehelyben
Hozzávalók (4 személyre)
40 dkg csirkemellfilé
1 csilipaprika
1 hagyma (vagy 2 salotta), finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
3-4 cm-es friss gyömbér, meghámozva, apróra
vágva
1 dl húsleves
6 ek. szójaszósz
1 tk. méz
opcionális: 1 tk. kínai ötfűszer-keverék
só, bors, olaj
egy fej jégsaláta, leveleire tépkedve
egy marék pirított, sótlan mogyoró
A csirkemellet 2 ek. olajjal az aprítógépbe tesszük és felaprítjuk (esetleg darálhatjuk is). Vastag falú serpenyőben vagy wokban közepes lángon 2-3 ek. olajat forrósítunk, beledobjuk a finomra aprított fokhagymát, gyömbért és csilit, átpirítjuk. Hozzáadjuk a darált csirkehúst, magas lángon sütjük, fakanállal folyamatosan kevergetve, hogy minél kisebb darabokra essen szét, kissé megkapatjuk. Ráöntjük a húslevest és a mézzel elkevert szójaszószt, pár percig főzzük, hogy a csirke megpuhuljon. Hozzáadjuk a mogyorót. A salátát leveleire szedjük, és erre adagoljuk a húst. Batyut vagy tekercset is hajtogathatunk belőle, vagy csak "tányérként" használjuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com