kulthírek

  • .
  • 2008. augusztus 14.

Trafik

DUBAI A CIRKUSZBAN Két dubai cég megvásárolta a Cirque du Soleil részvényeinek húsz százalékát: az üzlet a nemzetközi terjeszkedéshez segíti hozzá a modern cirkuszművészet legismertebb képviselőit, akik hamarosan egy 1800 fő befogadóképességű színház építésébe kezdenek bele Dubaiban. Ez lesz a Cirque harmadik állandó fellépési helye.
Tavaly egy hónapon át játszották Dubaiban Quidam című műsorukat, melyet százezernél többen tekintettek meg.

FORGÁCS PÉTER DÍJA Freedom of Expression-díjjal ismerte el Forgács Péter művészetét a San Franciscó-i Zsidó Filmfesztivál, ahol A Maelstrom, A dunai Exodus és a Miss Universe 1929É című alkotásait mutatták be.

CHAHINE TISZTELETÉRE Marco Müller fesztiváligazgató bejelentette: a nemrég elhunyt egyiptomi rendezőnek, Youssef Chahine-nek dedikálják az idei Velencei Filmfesztivált, melyet Joel és Ethan Coen Burn After Reading című alkotásának ősbemutatója nyit meg augusztus 27-én, benne George Clooney, John Malkovich, Brad Pitt és Tilda Swinton.

GYÁSZ 82 éves korában elhunyt Papa Wendo: a kongói rumba atyjaként tisztelt muzsikus Antoine Wendo Kolosoy néven született, első lemezét 1948-ban készítette, előtte ökölvívóként kereste kenyerét. Első nemzetközi slágerének, a Marie-Louise-nak az 50-es években egyes kongói katolikus papok sátáni erőt tulajdonítottak, azt képzelték, képes feltámasztani a halottakat - nekik köszönhetően töltött rövid időt rács mögött Papa Wendo. Életéről Jacques Sarasin francia rendező dokumentumfilmet készített: On the Rhumba river.

CELAN-DÍJ A Német Irodalmi Alap idei Celan-díját Ragni Maria Gschwend veheti át októberben, a Frankfurti Könyvvásáron: ezzel az elismeréssel a műfordítók munkáját jutalmazzák, a 72 éves fordítónő szépirodalmi alkotásokat, esszéket, sőt operákat ültet át olaszról németre.

ELBÚCSÚZOTT A POLICE Harminc éve, 1978-ban, a New York-i CBGB's színpadán szerepelt először Amerikában a Police. Azóta történt egy s más, így például 1984-ben feloszlottak, tavaly májusban pedig újra útnak indultak. 150 koncerten 3,7 millió ember látta őket - szerénykedett Sting a New York-i Madison Square Garden színpadán, a Police világ körüli turnéjának utolsó állomásán, s hozzátette: - Az igazi diadal az, hogy közben nem fojtottuk meg egymást egy kanál vízben. Nem mintha nem jutott volna eszembe, ahogy Stewart és Andy fejében is megfordult.

A basszusos Sting, Stewart Copeland dobos és Andy Summers gitáros lerótta tiszteletét két klasszikus rocktrió, a Cream és a Jimi Hendrix Experience előtt (a Sunshine Of Your Love, illetve a Purple Haze előadásával), majd egy húszfős rendőrzenekar ütőseivel és fúvósaival együtt rázendítettek legnagyobb sikereik egyikére, a Message In A Bottle-ra. Volt minden - az Every Little Thing She Does Is Magic alatt rajongónak látszó lányok ugrottak fel a színpadra táncolni és fotózni (Sting feloldotta a rejtélyt: az ő három lánya volt az), az első ráadás előtt pedig a színfalak mögött, de persze kamerák előtt, hogy a tömeg is láthassa, csinos fodrásznők megszabadították szakállától a szőrzete miatt gyakran kritizált, 57 éves énekest, aki így frissen borotváltan, megfiatalodva adhatta elő a korai Police-kedvenceket, mint a Roxanne vagy a So Lonely.

Az alkalmilag újra egyesült zenekar turnéján - a 2007-es esztendő legnagyobb bevételt hozó turnéján - több mint 350 millió dollár jött össze jegyeladásból. A jótékony célú búcsúkoncert kedvezményezettje két New York-i közszolgálati tévéállomás, a WLIW-21 és a Thirteen/WNET volt.

GYÁSZ 67 éves korában, egy houstoni kórházban végrehajtott szívműtét után elhunyt Mahmoud Darwish: a Haifa közelében, egy 1948-ban elpusztított palesztin faluban, muzulmán családban született költő művei az utóbbi évtizedek során hozzájárultak a palesztin nemzeti identitás kialakulásához. Első verseskötete a 60-as években jelent meg, ezt azóta több mint húsz követte, számos költeményét megzenésítették, műveit több mint húsz nyelvre fordították le. Középiskola után az izraeli kommunista párt tagja lett, baloldali lapokba írt, majd a Szovjetunióban tanult. Egyiptomba és Libanonba utazott, csatlakozott a Palesztin Felszabadítási Szervezethez, ahonnan az Izraellel kötött megállapodás ellen tiltakozva, 1993-ban kilépett - pedig 1988-ban ő írta az Arafat által felolvasott, szimbolikus jelentőségű Palesztin függetlenségi nyilatkozatot. Tavaly versben ítélte el a Hamász és a Fatah szervezetek véres harcát.

WARHOL 80 VOLNA Augusztus 6-án kellett volna megnyílnia a mintegy hatvan nyomatot bemutató új kiállításnak a szlovákiai Medzilaborce városában található Warhol Múzeumban, de a megnyitót szeptemberre kellett halasztani: az AFP hírügynökség jelentése szerint az utóbbi hetek rossz időjárása, az árvizeket is okozó heves esőzés tönkretette az intézmény légkondicionáló rendszerét, ez a halasztás oka. Az 1987-ben, 58 éves korában elhunyt Andy Warhol augusztus 6-án volna 80 éves. Szülei innen vándoroltak ki Amerikába, ezért nyitották itt a múzeumot, az immár az ő nevét viselő utcában.

A szlovákiaival összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között, a művész szülővárosában, Pittsburghben működő Warhol Museumban augusztus végéig az állandó kiállítás mellett két ideiglenes tárlat látható, a névadón túlmutató profil illusztrációjaként: az egyiken Piet Mondrian 1907 és 1937 közötti festményeit mutatják be, közülük több most először látható az Egyesült Államokban, a másikon a Los Angeles-i Glenn Kaino 2000 óta készített, nagyméretű installációit. A gyűjtemény darabjai eközben különböző vándorkiállításokon öregbítik Warhol hírnevét: szeptemberig például Memphisben és az Alabama állambeli Troy városában, szeptembertől a kanadai Québecben és az angliai Birminghamben.

SHAKESPEARE ELSÕ LONDONI SZÍNHÁZA A Museum of London régészei a brit főváros keleti részén fekvő Shoreditchben megtalálták annak a színháznak a maradványait, ahol William Shakespeare a The Lord Chamberlain's Men elnevezésű társulat tagjaként szerepelt, s ahol néhány darabját (III. Richárd, Szentivánéji álom, A velencei kalmár) be is mutatták. A The Theatre nevű színházat egy birtokvita miatt 1599-ben lebontották, de gerendázatát felhasználták a Shakespeare színházaként ismert Globe építésénél. A színháztörténészek eddig is tudtak a The Theatre létezéséről, de az épület maradványai csak most - ráadásul egy újabb színház, a Tower Theatre Company építkezésén - kerültek elő: a terv szerint láthatóak is lesznek majd benne.

Figyelmébe ajánljuk