Bilbao, Aker bár. "Cinco tortillas!" - üvöltik jobbról is, balról is eszeveszett hangerővel a kuncsaftok, mi meg csak ülünk megszeppenve a pultnál, kapkodjuk a fejünket, és hamarosan ráeszmélünk, hogy ha nem vesszük fel a tempót, az életben nem lesz ebből tortillánk. Összeszedjük hát a bátorságunkat, megköszörüljük a torkunkat, majd elordítjuk magunkat, messze, a tömegen át. Pincérünk megszán, vette, biccent. Öt perc múlva kapjuk is. A hagyma édes, a krumpli enyhén pirult, a közepe folyós (Ez a lényeg! Ha a tortilla belseje teljesen megdermedt, már rég rossz). Tortillatrükkökről nem írok, az olyan lenne, mintha egy egyiptomi próbálná elmagyarázni, milyen a jó pörkölt. Inkább íme egy működő recept.
Spanyol hagymás-burgonyás tortilla
Hozzávalók (6-8 szelet)
2,5 dl olaj (lehetőség szerint olíva)
1 nagy vöröshagyma, közepesen finomra aprítva
4 közepes burgonya
6 tojás
só, bors
Egy kb. 26 cm átmérőjű serpenyőben, lassú tűzön felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a felaprított hagymát és egy csipet sót. Kb. 5 percig közepes lángon üvegesre pirítjuk. Közben meghámozzuk és felszeleteljük a burgonyát: falatnyi darabokra vágjuk, inkább szabálytalan formákra, hogy az éleit minél szebben ropogós pirosra tudjuk majd sütni. Amikor a hagyma 5 perce sül, hozzáadjuk a krumplit. Kb. 15 percig sütjük, amíg teljesen megpuhul. Ekkor erősre vesszük a lángot, és néha megkevergetve további két perc alatt aranyszínűre pirítjuk. A hagymát és a burgonyát kivesszük az olajból, konyhai papírtörlőn kissé leitatjuk. Az olajat kiöntjük a serpenyőből. A tojásokat csipetnyi sóval felverjük, a forró hagymás burgonyára öntjük, összeforgatjuk. A serpenyőbe néhány ek. friss olajat öntünk, felforrósítjuk. Beleöntjük a tojásos-krumplis masszát, tetején elsimítjuk. Kb. 5 percig sütjük közepes lángon, amíg a tojás a tortilla szélein megdermed. Egy (a serpenyőnél nagyobb átmérőjű) lapostányért az edényre helyezünk fejjel lefelé, és az omlettet kiborítjuk rá, úgy, hogy a sült fele legyen felül. A serpenyőben ismét olajat forrósítunk, majd visszacsúsztatjuk a tortillát, a sületlen felével lefelé. 3-4 percig sütjük, amíg megszilárdul, de a közepe még lágy, enyhén folyós. Kissé lehűtjük, langyosan tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com