kulthírek

  • .
  • 2009.08.27 00:00

Trafik

ELKELT A JACKSON-PORTRÉ A felfokozott várakozásnak ugyan meg nem felelve, de így is millió dolláros nagyságrendű áron kelt el Andy Warhol Michael Jacksonról készített portréja: a Long Island-i Vered Gallery ennél pontosabban nem határozta meg, meddig ment fel az 1984-es mű licitje, s nem hozták nyilvánosságra a vevő kilétét sem. DAVID MAMET ANNE FRANKJA Megfilmesítik Anne Frank naplóját: a Disney-produkcióban készülő filmet David Mamet Pulitzer-díjas színműíró rendezi, saját forgatókönyvéből. VATIKÁNI NYITVA TARTÁS Szeptemberben és októberben este 7-11-ig is fogadnak látogatókat a normál esetben délután 6-kor záró vatikáni múzeumok, de este fél 10 után már nem engednek be látogatókat, mert a gyűjtemények megtekintése legalább másfél órát igényel. A különleges időben történő múzeumlátogatás csak előre foglalt jeggyel lehetséges, erre a mv.vatican.va honlap nyújt módot. TERÉZIA MORA: DÍJRA JELÖLVE A magyar származású Terézia Mora Der einzige Mann auf dem Kontinent című, nemrég megjelent regénye is szerepel a húsz mű között, amelyek egyike október 13-án, a Frankfurti Könyvvásár nyitányakor megkapja majd az idei Német Könyvdíjat.
A húsz regényt egy 154 címet tartalmazó listáról választotta ki a zsűri.

BEZÁRT A PICASSO MÚZEUM Két évre bezárt a párizsi Picasso Múzeum: az 1985 óta működő, évente félmillió érdeklődőt vonzó intézmény felújítása 30 millió euróba kerül majd. Ennek fedezetét az ötezer alkotást tartalmazó kollekcióból összeállított kiállítások utaztatásával teremtették elő. A zárva tartás idején nemcsak az épületben rendelkezésre álló, jelenleg ezer négyzetméteres kiállítási teret duplázzák meg, hanem egyúttal a gyűjteményt is digitalizálják. Az utolsó napon csaknem hatezren éltek a kivételesen ingyenes látogatás lehetőségével.

PERSEPOLIS 2.0 Az iráni elnökválasztást követő tiltakozási hullám erőszakos megállítására reflektálva két külföldön - állítólag Sanghajban - élő fiatal iráni hozzálátott, hogy a maga módján mesélje el a történteket. A maga módján, de világszerte ismert keretbe helyezkedve: a Cannes-ban sikert aratott, s Oscar-díjra is jelölt Persepolis című animációs film eredeti képregényváltozatát használták fel, a Franciaországban élő alkotó, Marjane Satrapi engedélyével. A Sina és a Payman nevet használó fiatalok a mai helyzetet bemutató szövegeket írtak az ismert képekhez, s az így létrehozott Persepolis 2.0-t közzétették a spreadpersepolis.com címen, egyúttal felszólítván az olvasót, hogy töltse le és terjessze. Ezt tesszük.

ELLES@CENTREPOMPIDOU Gyűjteményének női oldalát állítja előtérbe idei nagy kiállításainak egyikén a párizsi Pompidou Központ: elles@centrepompidou címmel a 20. század kezdetétől napjainkig több mint kétszáz női művész ötszáznál is több alkotását mutatják be szeptember 7-ig, tematikus és kronologikus elrendezésben. Olyan művészek szerepelnek együtt, mint Sonia Delaunay, Natalia Goncsarova, Frida Kahlo, Tamara de Lempicka, Suzanne Valadon, Diane Arbus, Dora Maar, Niki de Saint Phalle, Orlan, Yoko Ono, Louise Bourgeois, Agnes Martin, Eva Hesse, Dorothea Tanning, Valie Export, Marina Abramovic, Magdalena Abakanowicz, Tatiana Trouvé, Sophie Calle, Kiki Smith, Jenny Holzer, Barbara Kruger és mások. Az absztrakt és a figuratív, az organikus és a szisztematikus, a konceptuális és a szenzuális közötti távolságot áthidaló alkotók csoportjában kapott helyet Vera Molnar, aki 1946-ban 20 évesen, ösztöndíjasként került ki Rómába, s annak lejárta, 1947 után a hazautazás kockázata helyett Párizst választotta. Geometrikus indulás után számítógépes művészettel kezdett foglalkozni, s 1979-ben a Pompidou Központban működő Atelier de Recherches des Techniques Avancées-ben dolgozott. Illusztrációinkon a kiállítás katalógusa, egy részlet az enteriőrből, híres férfi művészek neveit feminizáló jelvényekkel, valamint a saját testét plasztikai alapanyagként használó és műtétekkel időről időre átalakíttató Orlan Le baiser de l'artiste című munkája.

LOPOTT MÛTÁRGYAK, ONLINE Az Interpol az interneten hozzáférhetővé tette az ellopott műtárgyak adatbázisát: ily módon is megpróbálják megnehezíteni az illegális műkincs-kereskedelmet. A folyamatosan frissített adatbázis mintegy 34 ezer tétel fényképét és leírását tartalmazza, az ügynökség 187 tagállamából - ez lép az eddig DVD-n kapható adatbázis helyére. Az interpol.int címen elérhető információk iránt érdeklődők egy űrlap kitöltése után, jelszóval férhetnek hozzá a tényleges tartalomhoz.

SZIGETI GYORSMÉRLEG A Tankcsapda mínusz egyedik napja és a fesztivál öt napja összesen 390 ezer embert vonzott a Szigetre, így ötezerrel megdőlt a legutóbbi rekord. A szervezők közlése szerint ebben nincsen benne a rasszizmus elleni nulladik nap, aminek a nyeresége jótékony célra ment volna, nem pedig a fesztivál bevételeit gyarapította volna, de veszteséges lett. A 2,65 milliárd forint költségvetésű rendezvény nyeresége meghaladja a tavalyi százmilliót. A terület helyreállítása folyamatban van.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.