Tartalom

Narancs XXI. évf. 35. szám (2009-08-27)

Publicisztika

Publicisztika

Lefogás és felfogás

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a debreceni kocsmában lefogott négy gyanúsított bizonyosan részese annak a gyilkosságsorozatnak, amelyet roma polgártársaink terhére követtek el az elmúlt hónapokban. Egyre valószínűbb az is, amit legkésőbb a nagycsécsi gyilkosság után már sokan sejtettünk: hogy a gyilkosságok mögött más indíték, mint a fajgyűlölet, nincs.

Publicisztika

Nekünk "igazunk van"

Ha létezik világcsúcs csontlerágásban, azt a hétvége óta a Sólyom-Fico magyar-szlovák páros tartja, Szent István szobrának viharos felavatása című burleszkjükkel. De nevezhetjük ezt közönségsikernek is, kedd délutánra már boldog, boldogtalan közzétette állásfoglalását, cáfolatát és fogászati adatlapját a tárgyban. Még a hajdúszoboszlói váltóőr közleményét várja izgatottan a világ, ő sajnos nem ért rá a napokban, kényszervágáson kellett részt vennie. De akár ne is strapálja magát, hisz tudjuk előre, mi áll majd leiratában: két szerencsétlen kis közép-európai állam belügye ez a kétségkívül visszás eset, sok sikert kíván a megoldásukhoz, különben hagyják őt békén, mert kolbászt füstöl. A szoboszlói bakter közleménye voltaképpen megegyezik az Európai Unióéval, még az sem kizárt, hogy egyeztettek. Talán csak annyi, hogy az EU még indoklási szakaszt sem fűzött hozzá.

Muraközy Balázs

Publicisztika

Jog a szuperbruttóhoz

Kormányunk adóreformjai közül a legrejtélyesebb talán a szuperbruttósítás. Az erről folyó vita legizgalmasabb fordulata az volt, amikor Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy az állapítsa meg az intézkedés alkotmányellenességét. De mi a szuperbruttó, és miért akarja bevezetni kormányunk? És milyen módon sérti alapvető jogainkat?

Publicisztika

"Ráállhatnánk arra is, hogy állandóan sírunk"

Magyar Narancs, 2009. augusztus 20. Sírni csak a győztesnek szabad Elismerés illeti szerzői gárdájukat azért, hogy kitartanak az olvasóik által megkedvelt, a szókimondást és radikalizmust könnyed szabadszájúsággal elegyített stílus mellett.

Egotrip

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Az interim menedzser

A Gyurcsány-korszak fő tanulsága talán az, hogy egy országot nem lehet vezérigazgatni. Volt elég ok kipróbálni, mi történik, ha az országot nem egy semmihez sem értő vagy az eredeti szakmáját már régen elhagyó politikus vezeti, hanem egy olyan ember, aki a gazdaságban már bizonyította a vezetésre való rátermettségét - és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy az illető hogyan szerezte az első millióját. Ám sajnos az derült ki, hogy ez is csak egyfajta szakmaelhagyás, neki sem ment jobban, mint másnak. Lehet, hogy valójában a politikusság is csak egy szakma, amit legjobban a szakemberek csinálnak?

K. történetei

Egotrip

Puccs. Második rész

K. egy belvárosi eszpresszóban találkozott Németh Sándorral. Meglepte, hogy a neves hitszónok milyen töredezetten beszél: keresi, elharapja, ismételgeti a szavakat. K. találkozott már karizmatikus emberekkel, olyanokkal, akik, ha egy vitában - akár ismeretlenként - megszólaltak, egyszerre csend lett, mert mindenki érezte, hogy az illető a lényeget mondja ki, a vita utolsó szavát. Találkozott olyanokkal is, akiknek meg se kellett szólalniuk: kutató, mélyreható pillantásuk azt a kínos és mégis jóleső érzést keltette, hogy ez a szempár átlát rajtad, figyel és megért. Németh Sándor azonban nem ilyen volt, nem a beszédével, nem a szellemével, nem a tekintetével hatott, de ahogy ott ült a széken, zömök, inkább nehézkes testtel, az embernek az az érzése támadt, körülveszi valami erő, aminek a fizikai erőhöz semmi köze. K. kevéssé volt fogékony az effajta férfi-kisugárzásra, de utóbb többször is érzékelte, hogy a lelkipásztornak - főként nőkre - mágneses hatása van.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Fogadatlan prókátorok

Magyar Narancs, 2009. július 23. Mihancsik Zsófia a Magyar Helsinki Bizottságnak is címzett reakcióját azzal zárja: szívesebben olvasott volna arról, miért nem számolunk be nyilvánosan arról, hogy milyen okból képviselünk ma mást, mint korábban.

Külpol

Külpol

Tejválság az unióban - Tej vagy írás?

Demonstrációbarát mesterség a mezőgazdáké, hisz látványosabb kombájnokkal vagy birkanyájjal tüntetni, mint mondjuk varrógéppel vagy sztetoszkóppal. A portékáik felvásárlási árának brutális visszaesése nyomán az unió tejtermelői még a globális válsághoz képest is szorult helyzetben találták magukat. Az utakon kiáltanak védelemért a piac ármánykodása ellen.

Külpol

Líbia - Újra a csúcson

Nagy felzúdulást keltett világszerte, hogy Líbiában valóságos rokonszenv-tüntetés fogadta a skóciai börtönéből könyörületességből hazaengedett Abdel Baszet Ali el-Megrahit, a Lockerbie-ügy egyetlen elítéltjét, közel háromszáz ember gyilkosát. Líbiai részről ezt a tágabb család, illetve nemzetség rokoni érzelmeinek természetes túlcsordulásával magyarázták, a skót kormányzat lépésével elégedetlen brit politikai körök, a döntést határozottan elítélő amerikai vezetők és az egykori áldozatok hozzátartozói viszont igazságérzetük látványos sárba taposását látták a történtekben.

Belpol

Belpol

Az úgy hagyott Magyarország 6. Mézédes és keserű hevesi

Tarnaméra és Tarnazsadány a két véglet a hevesi kistérségben. Nincs köztük egy kilométer, de mintha nem is ugyanabban az univerzumban lennének. Egyikben ismeretlen a munkanélküliség, a másikban ismeretlen a munkahely, az egyikben nincs roma lakosság, a másik előbb-utóbb roma településsé válik - akárcsak Tarnabod, ahol viszont reményteljes változások is zajlanak.

A BKV-botrányok politikai háttere

Belpol

Felsővezeték-szakadás

Százmilliós tanácsadói szerződések, elbuktatott átszervezési koncepció, több tízmilliós végkielégítések és prémiumok, vizsgálatdömping - háború dúl a BKV felügyeletéért, a közlekedési cég nagy összegű megrendeléseiért.

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Valami Amerika

Az amerikai édességek az európai ízlelőbimbókat nemigen hozzák lázba. A hatalmas vajkrémes, túl édes torták, a tömény, méretes sütemények, kekszfélék nem versenyezhetnek egy európai cukrászda kínálatával.

Trafik

étel, hordó - ÉDENKERT

A tizenötödik és tizenhatodik kerület határa, ami stílusosan a Rákospalotai határút nevet viseli, olyan, mintha Tarkovszkij és John Waters díszleteseinek közös munkája volna. Emitt zóna, amott kertváros, ám azzal, hogy Saigon is játszani fog, méghozzá a tizenhatoson belül, a Rákóczi út 162.-ben, tényleg nem számoltunk.

Trafik

rés a présen - "Lesz, ami lesz" - Réti Anna táncos

rés a présen: Szeptember 8-án a Trafó és a Műhely Alapítvány egy hármas bemutatóval kezdi az évadot, amiben te is benne vagy Miről van szó? Réti Anna: Az együttműködés a Jardin d' Europe program keretében jött létre A pályázati felhívás úgy szólt, hogy három EU-s országból három alkotó koprodukcióját támogatják Az olasz Claudio Stellatóval és az izraeli/ holland Amos Ben Tallal együtt hoztuk létre a Fregoli szindróma című mozgásszínházi előadást A színpadon velem szereplőÚjvári Milán is alkotótársként vett részt a darab összeállításában A darab zenéjét Amos BenTal szerezte Rendkívül izgalmas és inspiráló próbafolyamat volt rap: Honnan jutottál el a kortárs táncig? RA: A Pécsi Művészeti Szakközépiskola tánctagozatára, majd a hollandiai Rotterdami Táncakadémiára jártam rap: Két éve Lábán-díjat nyertél a Lélek pulóver nélkül című szólóddal, azóta a "fősodorban" vagy Kikkel dolgozol? RA: Azt követte még két saját alkotás, a Kártyavár és az Éjszakai műszak A saját munkáimon kívül jelenleg Goda Gábor Artus Társulatával dolgozom rap: Mit szeretsz a szóló műfajban? RA: A szóló mint műfaj rendkívüli szabadságot, ugyanakkor rengeteg kötöttséget is jelent, mint ahogy az egyedüllét is rap: Milyen előadásokban vagy még benne? RA: A Fregoli szindrómát követően az Artus Kakaskakaskakas című új darabjában szerepelek Mint szabadúszó alkotónak a biztos jövő elég rövid távú projekt Így nem látok túl messze Az Artussal való együttműködésen kívül természetesen a meglévő darabokat szeretném tovább játszani Aztán majd lesz, ami lesz rap: Vannak-e kedvenceid, mestereid? RA: Minden időszakban volt valaki, aki meghatározó szerepet töltött be, és irányt mutatottOlyanok, mintUhrik Dóra, Itzik Galili, Hudi László és persze sokan másokClaudio Stellato és Amos Ben Tal is olyan alkotók, akik nagy hatással vannak arra, hogyan gondolkodom a színházról, a mozgásról rap: Szerinted hol a helye ma Magyarországon a kortárs táncnak? RA: Nekem a mozgás és a színház a kommunikáció formája, melyben kifejezhetem azt, amit máshogyan nem tudok Éppen ezért rendkívül fontos szerepet tölt be az életemben De sajnos azt kell tapasztalnom, hogy elég kis réteghez jut el itthon a kortárs színház Nincsenek hiú ábrándjaim, hogy a közeljövőben ez változni fog,de remélem, hogy akikhez eljut, azok számára sokat jelent . .

Trafik

mi a kotta? - Haydn utca 2.

"A Pápa őszentsége kegyesen beleegyezett, hogy régóta táplált és most kinyilvánított óhajomra belépjek az egyházi rendbe, apostoli áldását adta ehhez, és herceg Hohenlohe érseket bízta meg hő óhajom valóra váltásával. Ma reggel óta papi ruhát viselek, és itt lakom egy fedél alatt Krisztus helytartójával. Kötelességem, hogy Kegyelmességedet, püspökömet erről értesítsem, és életemnek e vigaszt hozó eseményéhez püspöki áldását kérjem.

Trafik

kulthírek

ELKELT A JACKSON-PORTRÉ A felfokozott várakozásnak ugyan meg nem felelve, de így is millió dolláros nagyságrendű áron kelt el Andy Warhol Michael Jacksonról készített portréja: a Long Island-i Vered Gallery ennél pontosabban nem határozta meg, meddig ment fel az 1984-es mű licitje, s nem hozták nyilvánosságra a vevő kilétét sem. DAVID MAMET ANNE FRANKJA Megfilmesítik Anne Frank naplóját: a Disney-produkcióban készülő filmet David Mamet Pulitzer-díjas színműíró rendezi, saját forgatókönyvéből. VATIKÁNI NYITVA TARTÁS Szeptemberben és októberben este 7-11-ig is fogadnak látogatókat a normál esetben délután 6-kor záró vatikáni múzeumok, de este fél 10 után már nem engednek be látogatókat, mert a gyűjtemények megtekintése legalább másfél órát igényel. A különleges időben történő múzeumlátogatás csak előre foglalt jeggyel lehetséges, erre a mv.vatican.va honlap nyújt módot. TERÉZIA MORA: DÍJRA JELÖLVE A magyar származású Terézia Mora Der einzige Mann auf dem Kontinent című, nemrég megjelent regénye is szerepel a húsz mű között, amelyek egyike október 13-án, a Frankfurti Könyvvásár nyitányakor megkapja majd az idei Német Könyvdíjat.

Zene

Zene

sziget - TURBONEGRO

Rockzenei koncerteken különösen éles fény vetülhet arra a szolidan megrendítő tényre, hogy más és más emberek az úgynevezett valóság apró és különösebben összetettnek sem tűnő szeletét is képesek teljesen különböző módokon észlelni. A Turbonegro szeánszán például a lehető legnagyobb nehézséget okozta számomra elfogadni, hogy én és a keverős szakelem ugyanazt a koncertet nézzük és - legfőképp - hallgatjuk.

Zene

Film - Lear néni, a hegyek lánya - Yesim Ustaoglu: Pandora szelencéje

Léteznek olyan szférák, ahol Törökország uniós csatlakozása nem távoli terv (illetőleg álom), hanem régen befejezett tény - hirtelen a mozgóképkultúra mellett a gyorsétkezési kultúra ugrik be. Így van ez akkor is, ha bizonyos filmfesztiválok még mindig lendületesen buknak a - gyorséttermi javakkal is szimbolizálható - könnyen elérhető és befogadható egzotikumra. Egy német filmest nyilván hazazavar a forgatókönyv-elfogadó főbizottság, ha nincs isztambuli szekvencia a benyújtott tervezetében (ezen aranyszabály alól talán csak a második világháborút feldolgozó szakág kap - indokolt esetben - mentességet); ja, nekik sem könnyű. Ha nagyságrendileg mások is az adatok, de a francia film is rendesen fárad ezen összetartozás mindennapi kondícióban tartásán. S mindez fordítva is igaz, sőt prímán működik, tulajdonképpen még jobban is. Ha tehát azt mondjuk, hogy a Pandora szelencéje simán elmenne egy francia filmnek, akkor nem csupán arra utalunk, hogy alkalmasint az is (stáb, pénz, a szokásos dolgok), de arra is, hogy ugyanazon szellemek, kísértetek nyomasztanak mindenkit Bretagne-tól a Boszporuszig (és még kicsivel azon túl is). Kedvencem a tárgyban Semir Aslanyürek Vagon című tök török filmje, ami egy Moszkvában játszódó Berlin fölött az ég-történet orosz nyelven előadva. E film születési dátumából az is világosan látszik, hogy a metódus tényleg nem mai keletű (a kilencvenes évek elején készült).

Zene

sziget - SQUAREPUSHER

Alighanem a tavalyi zseniális klubkoncertje bizonyult sikeres beharangozónak, mert Tom Jenkinson/Squarepusher idei szigetes fellépése majdhogynem arénahangulatban zajlik - jórészt eksztázisig lelkesült, meglehetős tömeg fogadja a jelentős előadót, ami már magában is elképesztő. A citromsárga esőkabátban és horgászsapkában tündöklő Squarepusher az első etapban megküzd saját laptopjával: a basszusgitár-HD párbaj nyitányaként maga alá csűr valami erősen tört ütemű, elektronikus alapot, amely jó esélylyel idézi fel a hallgatóban a boldogult emlékezetű kora kilencvenes éveket.

Zene

sziget - BRUJERIA

Mostantól fogva egyike vagyok azon keveseknek, akik pontosan tudják, hogy néz ki Juan Brujo, a Brujeria frontembere. Ez azért nagy szó, mert Brujo kínosan ügyel az álcájára, a színpadon és a zenekari fotókon az arca elé kötött kendővel szerepel, és még a backstage-ben is csak úgy volt hajlandó fotózkodni, hogy metálvillát formálva gondosan fejmagasságba emelte a kezeit, nehogy véletlenül azonosítani lehessen egy kép alapján.

Interjú

Zene

"Azt gondoltam: most vagy soha"

Leonard Cohen

2005-ben Leonard Cohen beperelte akkori menedzserét, Kelley Linchet, aki állítása szerint nagyjából az egész vagyonát elsikkasztotta a dalaira vonatkozó kiadási jogokkal együtt. A polgári pert Cohen 2006-ban megnyerte, pénzét azonban sem akkor, sem azóta nem sikerült visszaszereznie Linchtől. Az anyagilag padlóra került énekes-gitáros 2008-ban hetvennégy évesen, tizennégy csendesebb év után terjedelmes világ körüli turnéra indult; az idei évbe is átkígyózó koncertkörút augusztus 31-én Budapestet is eléri. A sajtónak ritkán nyilatkozó művésszel a kanadai Maclean's Magazine 2008 nyarán, a turné indulásakor készíthetett interjút.

Zene

kiállítás - KONKOLY GYULA

kiállítása csaknem tíz év anyagából mutat be festményeket. Ha értelmezhető a kizárólag a technikára kiterjedő zsenialitás, akkor Konkoly ennek kétségkívül a birtokában van - de a katarzis elmarad: a szó legtriviálisabb értelmében "szép" képeket látunk.

Zene

kiállítás - KONKOLY GYULA

kiállítása csaknem tíz év anyagából mutat be festményeket. Ha értelmezhető a kizárólag a technikára kiterjedő zsenialitás, akkor Konkoly ennek kétségkívül a birtokában van - de a katarzis elmarad: a szó legtriviálisabb értelmében "szép" képeket látunk.

Zene

film - FÉRJ ÉS FELESÉG

Uma Thurman többször volt már szuperhősnő, most sem adja alább. Menő rádiós műsorvezetőt játszik, akiről - bár kimondva ez így nincs - meszsziről lerí a földöntúli eredet: egyetlen emberi tulajdonsága sincs neki ugyanis.

Zene

kiállítás - SCHWÄNE UND FEUERVÖGEL

Az Orosz Balett első párizsi fellépésének századik évfordulója tiszteletére nyílt meg Bécsben a világhírű tánctársulat történetét bemutató kiállítás. A tárlat felidézi a legjelentősebb előadások hangulatát, és azt is vizsgálja, hogyan hatottak a nyugat-európai és tengerentúli turnék a társulat stílusára.

Zene

Koncert - Madonna köpönyegei - A pop királynője Budapesten

Gyertek ki! Gyertek ki! - skandálta néhány félmeztelen partiarc, amikor Madonna Louise Ciccone(51) a beígért nyolcórás kezdés helyett tízre sem került elő a backstage-ből. Ribanc! - kontrázott a hátam mögülegyvidám fiatalember, akinek láthatólag fogalma sem volt arról, mennyit dolgozott azért a pop királynője, hogy ő 2009-ben Budapesten ilyen simán lekurvázhassa. Madonna még akkor sem lazított, amikor 1990-ben II. János Pál aBlond Ambition Tourbojkottjára szólította fel híveit, mivel a Like A Virgin c. zeneszám alatt a művésznő - a színpadon - félreérthetetlen helyen dörzsölte aJean-Paul Gaultier tervezte aranyszín alsóneműjét. Pedig akkoriban sokan gondolták úgy, hogy mindent elért, amit egy michigani olasz-amerikai lány elérhet. Õ viszont olyannyira másképpen gondolkodott a kérdésről, hogy tavaly Rómában - lesz, ami lesz - a nyugodtabb vérmérsékletű német pápával is bepróbálkozott, de hiába ajánlotta neki ugyanazt a dalt, ami elődjének olyanynyira nem tetszett, XVI. Benedek nem reagált a gesztusra.

Zene

Sziget - Maximális dózisban - Danko Jones, Faith No More, Life Of Agony

Négy, sőt négy és fél koncertet végignézni egy nap komoly erőnlétet igényel, pláne akkor, ha három közülük úgy következik egymás után, hogy az embernek nagyjából annyi ideje van szusszanni egyet, amíg a Nagyszínpadtól átér a részben a boldogult Hammer-színpadból alakult MTV Headbangers Ball - Rock Színpadig. Ezen a vasárnapon mindazonáltal minden majdnem tökéletesen alakult - kivéve talán a félkoncertes értékkel bíró Offspringet, amibe mint egykori, kölyökkori MTV-kedvencbe csupán becsületből kellett belenézni, és legyen is elég róluk annyi, hogy igen, eljátszották a Self Esteemet -, úgyhogy a Sziget Fesztiválok történetébe ez a nap valószínűleg minden idők egyik legerősebbjeként vonul majd be - legalábbis rockszempontból mindenképpen.

Zene

Film - Táncolj, Giulio! - Paolo Sorrentino: Il divo - A megfoghatatlan

Ha a moziba menet arról kell trécselni, hogy ki az ördög is az a Giulio Andreotti, az elég reménytelen helyzet. Mi lehet? Feltámadt a hetvenes évek végének jellegzetesen olasz politikai krimije, melyben a film elején vagy a végén motorról megölik az államügyészt? A közepén pedig a vizsgálóbírót (A rendőrség megköszöni; Mint a bagoly nappal; Egy rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek). Az - hála istennek - nem lehet, hiszen már úgy két-három éve feltámadt egyszer (Michele Placido Bűnügyi regény című filmjével). Akkor?

Zene

Kiállítás - Felturbózott Trabant - Kis magyar pornográfia

Noha a debreceni kiállítás vállalt célkitűzése, hogy huszonegy művész alkotásain keresztül "az elmúlt húsz év egy-egy meghatározó rendszerspecifikus jelenségére reflektáljon", ezt a szándékot a "létező szocializmust" ironikusan lefestő művel, Esterházy Péter "orwelli időpontban" megjelent könyvével dúcolja alá, sőt a gyengébbek kedvéért még meg is támogatja számos, a könyvből vett idézettel. Tekinthetnénk ezt habkönnyű, reflexív tréfának is, hiszen Esterházy éppen a jelölt vagy jelöletlen citátumok posztmodern halmozásával és kifacsarásával lehelt életet a kiüresedett és jelentést vesztett szavakba, közhelyszerűen belénk égett mondatokba - de a MODEM-ben nem erről van szó.

Zene

Kiállítás - Mint egy találkozás - A Szolidaritás tíz éve

Megyek a könyvespolchoz, le akarom venni Timothy Garton Ash A lengyel forradalom című művét, nincs, nem találom. Mikor volt utoljára a kezemben? Húsz éve? Ha jól emlékszem, ez volt az utolsó szamizdat könyv, kritikát már a legális Beszélőbe írtam róla. Ha egyáltalán. Mert azt se találom. Turkálok a papírjaim, a kézirataim, régi folyóiratszámok között, semmi. Fejetlenség, kupleráj. Hát mindennek nyoma vész? Miközben úgy tűnik, tegnap történt az egész, az augusztusi sztrájk, a hadiállapot, a rendszerváltás.

Film

Film

"Nem szabad félni" - Miki Espuna, a La Fura dels Baus vezetője

Utcaszínházi vándortársulatként kezdték 1979-ben, furcsa artistamutatványaikkal bejárták Katalóniát, majd 1984-től radikális és rituális akciószínházként telepedtek le Barcelonában. Ekkor alakították ki stílusukat, amelyet a közönséggel való interakciók, a provokáció, a szokatlan helyszínek kiválasztása és az előadások helyszínre szabása jellemez. 1992-ben felkérést kaptak a barcelonai olimpiai játékok megnyitójának megrendezésére: ez hozta el számukra a világhírt. A társulat ettől fogva több csapattal dolgozik, és más előadói területeket is felfedez. Valóságos nagyüzem lettek: az operától a show-műsoron és a szöveges drámaelőadáson át a performanszig és filmkészítésig mindenfélével nagy sikerrel foglalkoznak. Alternatív katalánokból a spanyolok nemzeti büszkeségei lettek, valóságos színházi konglomerátum, amely úszó művészeti központtal, egy Naumon névre hallgató tengerjáró hajóval is rendelkezik. Tavaly színre vitték a Borisz Godunovot, idén pedig Ligeti György Le Grand Macabre című operáját mutatták be Brüsszelben. Nálunk először a Szigeten lépett fel a La Fura dels Baus, és nem kispályáztak: itt ünnepelték harmincéves fennállásukat a The Beat Of The Forest című monumentális technórevüvel. Volt benne minden, amitől tátva maradt a közönség szája: fára mászás, fényeffektek, daru, óriáskerék, embertornyok és tűzijáték. A Miki Espuna művésznévre hallgató alapítóval és jelenlegi művészeti vezetővel az utolsó előadás előtt, augusztus 16-án beszélgettünk a színházi réten, a Faith No More koncertje alatt.

Film

Az alja - "Náci-sexploitation" filmek

A Becstelen Brigantykban Quentin Tarantino nemcsak előbbre hozza, de alaposan át is írja a Harmadik Birodalom végóráit. A nácik, noha újdonságnak számítanak a Tarantino-háztájiban, visszatérő szereplői voltak a rendező által is nagyra becsült, hetvenes években dívó grindhouse-mozgalomnak. Legelvetemültebb filmes példányaik saját műfaji címkét is kaptak: a horogkeresztek árnyékában elkövetett kegyetlenkedések, orgiák és emberkísérletek aktáira az utókor a "náci-sexploitation" filmek pecsétjét nyomta.

Könyv

Elsüllyedt szerzők XXI.

Könyv

Úr ír

Herczeg Ferenc (1863-1954)

Volt Nobel-díjra felterjesztett írófejedelem, Európa-szerte ünnepelt színpadi szerző és örökös díszelnök, ám sokan már életében őskövületnek ítélték, s halálát mindössze rövid hír tudatta a hazai közönséggel. Noha maga Mikszáth szánta utódjául, s tán nem is csak az Adria Biztosító Társulat igazgatótanácsi tagságában.

Lélek

Lélek

"Mindent elmagyarázok" - Széles Sándor mesteredző

Széchy Tamásnál lett úszó, majd edző is. A mester nyomán, de módszereit nem mindenben követve találta meg saját edzői útját, időnként épp az Öreggel harcban állva tanítványaiért. Akik közül a már kölyökként a jövő világklasszisának beharangozott Gyurta Dániel Athénban 15 évesen olimpiai ezüstérmes lett, majd - hullámvölgyek után - néhány hete Rómában világbajnok.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

X-akták A brit hadügyminisztérium nyilvánosságra hozta az 1981-1996-os ufómegfigyelések titkos aktáit. A 4000 oldalas dokumentumgyűjtemény az interneten is elérhető a brit nemzeti archívumban. Wikipedia Egy norvég színésznőről szóló hétfői bejegyzés a hárommilliomodik szócikk a Wikipedia online lexikon angol változatában.

Tudomány

Búvármúzeum - A bányató kincse

"És akkor a számítógépasztal alól előúszott egy harcsa." E mondat nem valamelyik Douglas Adams-regényből származik, és még csak nem is tudatmódosító szerek ihlették. Tartalma tökéletesen fedi a valóságot - legfeljebb a valóság néha kissé abszurd.

Lokál

Lokál

A Milgram-kísérlet - Az engedelmesség pokolba vezető útja

Adolf Eichmann náci háborús bűnös 1961-es jeruzsálemi pere furcsa szociálpszichológiai kísérletet inspirált. A Yale Egyetem ifjú kutatója, Stanley Milgram arra lett kíváncsi, vajon képes lehet-e az átlagember arra, hogy parancsra olyan cselekedeteket hajtson végre, amelyek legalapvetőbb erkölcsi meggyőződésének mondanak ellent. Az eredmény hátborzongató lett.

Szex