rés a présen - Csak fröccsöntött karikás ostort - Victora Zsolt galerista, képzőművész

  • .
  • 2009. szeptember 17.

Trafik

rap: No gulyás, no puszta, just art - valami ilyesmi galériád, a Boulevardésbrezsnyev ars poeticája. Ez mit jelent? VZS: A nogoulasch projektet alapítványunk rossz gazdasági helyzete hívta életre, valamint az a tény, hogy csak fröccsöntött karikásostort vagy matrjoskababát (!) lehet a turistaboltokban kapni, tehát a hazánkba látogatók olyan "magyarságképekkel" térnek haza, melyek teljesen rosszul írják le a kultúránkat.
Ezzel szemben ideiglenes art shopunkban eredeti, javarészt kisméretű alkotásokat (festmény, rajz, szobor, fotó) kínálunk. Az esztétikai élmény mellett aműalkotás jó befektetés. Az eladásokból származó bevétel felét az alkotók kapják, felét pedig a Boulevardésbrezsnyev Közép-európai Kortárs Társadalomművészetet Támogató Közhasznú Alapítvány, és ha van bevételünk, akkor folytatni tudjuk a három éve megkezdett munkát, nevezetesen megjelenési lehetőséget adunk fiatal, pályakezdő művészeknek, illetve azokat az embereket próbáljuk bevonni, akik korábban nem voltak érintve a művészetek által. Az elmúlt három évben több mint háromszáz művész mutatkozott be nálunk. Három éve nyitottunk, és három éve nyitott a Sirály. Szükség van ma alulról szerveződő, politikai befolyásoktól mentes, a kultúrát előtérbe helyező kezdeményezésekre.

rap: Szeptembertől Sport Exhibition a Barakkban! Mi az a Barakk, valami mutáció? És mi nektek a sport?

VZS: A Barakk egy galéria, ami a Boulevardésbrezsnyev sportgalériája is egyben. Puhányok a mai fiatalok, a mozgás csak a számítógép egerét mozgató kézben és az azt követő szemben testesül meg. Lassúak vagyunk. A sport tartást ad, a művészet pedig hittel él, a kettő ötvözete szerencsés dolog. A galériába látogatók műalkotások között sportolhatnak (pingpong), és ez tényleg működik, azt hiszem, ezt hívják a közgazdászok win-win helyzetnek (barakkgaleria.blogspot.com/).

rap: A Király utcai részlegben mivel telik majd az ősz?

VZS: Reményeink szerint folytatjuk a munkát, kiállításokat és egész estés programokat fogunk szervezni, továbbá október 2-tól Zalaegerszegen, a COLORARTS fesztiválon idén a B&B-t kérték fel egy kiállítás szervezésére.

Figyelmébe ajánljuk