rés a présen - Csak fröccsöntött karikás ostort - Victora Zsolt galerista, képzőművész

  • .
  • 2009. szeptember 17.

Trafik

rap: No gulyás, no puszta, just art - valami ilyesmi galériád, a Boulevardésbrezsnyev ars poeticája. Ez mit jelent? VZS: A nogoulasch projektet alapítványunk rossz gazdasági helyzete hívta életre, valamint az a tény, hogy csak fröccsöntött karikásostort vagy matrjoskababát (!) lehet a turistaboltokban kapni, tehát a hazánkba látogatók olyan "magyarságképekkel" térnek haza, melyek teljesen rosszul írják le a kultúránkat.
Ezzel szemben ideiglenes art shopunkban eredeti, javarészt kisméretű alkotásokat (festmény, rajz, szobor, fotó) kínálunk. Az esztétikai élmény mellett aműalkotás jó befektetés. Az eladásokból származó bevétel felét az alkotók kapják, felét pedig a Boulevardésbrezsnyev Közép-európai Kortárs Társadalomművészetet Támogató Közhasznú Alapítvány, és ha van bevételünk, akkor folytatni tudjuk a három éve megkezdett munkát, nevezetesen megjelenési lehetőséget adunk fiatal, pályakezdő művészeknek, illetve azokat az embereket próbáljuk bevonni, akik korábban nem voltak érintve a művészetek által. Az elmúlt három évben több mint háromszáz művész mutatkozott be nálunk. Három éve nyitottunk, és három éve nyitott a Sirály. Szükség van ma alulról szerveződő, politikai befolyásoktól mentes, a kultúrát előtérbe helyező kezdeményezésekre.

rap: Szeptembertől Sport Exhibition a Barakkban! Mi az a Barakk, valami mutáció? És mi nektek a sport?

VZS: A Barakk egy galéria, ami a Boulevardésbrezsnyev sportgalériája is egyben. Puhányok a mai fiatalok, a mozgás csak a számítógép egerét mozgató kézben és az azt követő szemben testesül meg. Lassúak vagyunk. A sport tartást ad, a művészet pedig hittel él, a kettő ötvözete szerencsés dolog. A galériába látogatók műalkotások között sportolhatnak (pingpong), és ez tényleg működik, azt hiszem, ezt hívják a közgazdászok win-win helyzetnek (barakkgaleria.blogspot.com/).

rap: A Király utcai részlegben mivel telik majd az ősz?

VZS: Reményeink szerint folytatjuk a munkát, kiállításokat és egész estés programokat fogunk szervezni, továbbá október 2-tól Zalaegerszegen, a COLORARTS fesztiválon idén a B&B-t kérték fel egy kiállítás szervezésére.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.