kulthírek

  • .
  • 2009. november 12.

Trafik

RESTAURÁLT KENTAUR A Ludwig Múzeum és az ACAX kortárs művészeti csereügynökség együttműködésében digitálisan felújították Szentjóby Tamás 1973-75-ös művét, a Kentaurt, melynek vetítését annak idején betiltották. A Balázs Béla Stúdió titkára, Durst György 1983-ban biztonsági másolatot készített a 39 perces film munkakópiájáról, ezt mutatják be - felújítva - november 12-én 20 és 21 órakor, a Toldi moziban. A HURRIKÁN HÁZA E címmel gyűjtötte össze új és válogatott verseit Tábor Ádám, aki költeményeivel, esszéivel és szervezőtevékenységével négy évtizede aktív résztvevője az irodalmi életnek.
A Kalligram által megjelentetett kötetet Margócsy István mutatja be november 16-án 17 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A költővel Mészáros Sándor beszélget.

GYÁSZ 101 éves korában elhunyt Claude Lévi-Strauss francia szociológus, etnológus. Főbb művei közül magyarul is olvasható az önéletrajzi ihletésű Szomorú trópusok, illetve a Strukturális antropológia I-II.

MAGYAR FILMEK L. A.-BEN November 5-15. között rendezik meg Los Angelesben a Bunyik Béla szervezte 9. Magyar Filmfesztivált. A Goda Krisztina Kaméleonjával indult programban helyet kapott Forgács Péter Hunky Bluesa, Almási Tamás Puskás Hungaryja (Valladolid győztes dokuja), Fonyó Gergely Made in Hungáriája (Granada közönségdíjasa) és Csupó Gábor egész estés animációja, az Immigrants - Jóska menni Amerika.

MÉDICIS-DÍJ A haiti születésű kanadai Dany Laferriére L'enigme du retour című regénye nyerte az idei Médicis-díjat, az egyik legrangosabb francia irodalmi elismerést. A legjobb külföldi regénynek az amerikai Dave Eggers műve találtatott: What is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng.

ANTIK KINCSEK A VÍZ ALÓL Különleges kiállítás nyílt az Antik Arles Múzeumában: Caesar - Le Rhone pour memoire címmel azokat a római kori leleteket mutatják be a jövő év szeptemberéig, melyeket a Rhoöne folyó medréből hoztak fel az elmúlt húsz év során. A több mint ötszáz kincs közül kiemelkedik Julius Caesar mellszobra, mely a szakértők szerint i. e. 46-ban, még a császár életében készült, s így a legrégebbi ismert Caesar-ábrázolás. A másik két felvételen egy 1,8 m magas Neptun-szobor látható az időszámítás szerinti harmadik század elejéről, valamint egy Júnó-fej, ahogy még a víz alatt megörökítették. A felszínre került tárgyak tanúsága szerint a város a Római Birodalom fontos kikötője, a földközi-tengeri kereskedelem egyik központja volt.

ELHUNYT LOSSONCZY TAMÁS A festőművész, aki 105. születésnapját augusztusban, a Nemzeti Galériában megrendezett kiállításával ünnepelhette, ahol élete utolsó öt évének munkáit mutatta be, az 1930-as években a Szocialista Képzőművészek Csoportjában, a világháború után az Európai Iskola tagjaként, majd 1946-48 között az Elvont Művészek Társaságában alkotott. Művészetét - egy rövid szocreál szakasz kivételével - a nonfigurativitás jellemezte. A Képzőművészeti Főiskolán Vaszary János, az Iparművészetin, ahol belsőépítészetet tanult, Kaesz Gyula volt a mestere - e két terület találkozásának is tekinthető a római földalatti vasút egyik állomására tervezett 1997-es mozaikja. Tavaly márciusban a New York-i magyar kulturális központban állították ki Soros György magángyűjteményében lévő műveit. (Illusztrációink a Kieselbach Galéria honlapjáról valók.)

JELÖLTEK AZ EURÓPAI FILMDÍJRA Hat kategóriában is jelölt a francia Jacques Audiard alkotása, A próféta: a forgatókönyvet is (Thomas Bidegain társaságában) jegyző rendező mellett főszereplője, Tahar Rahim is reménykedve várhatja a december 12-i bochumi gálaestet. Három brit és egy-egy svéd és oszrák rendező munkája is megkaphatja a legjobb filmnek járó elismerést: Andrea Arnold: Fish Tank; Stephen Daldry: A felolvasó; Danny Boyle: Gettómilliomos; Tomas Alfredson: Lct den rätte komma in; Michael Haneke: Das weisse Band. Öt kategóriában érdekelt a Gettómilliomos, benne a rendező mellett a legjobb férfi főszereplő, Dev Patel. Érdekelt továbbá Pedro Almodóvar és Lars von Trier, a színésznők közül pedig Penélope Cruz. A legjobb első filmes díja néz ki Peter Strickland Katalin Varga című brit-román-magyar filmjének - a mi titkos favoritunknak.

ROSZTROPOVICS EMLÉKE A közelmúlt történelmi eseményeit rekonstruáló rendezvényeinek sorában annak a koncertnek a felidézésére vállalkozott az OSA Archívum, melyet épp húsz évvel ezelőtt, a berlini fal leomlásának hírére adott a fal tövénél Msztyiszlav Rosztropovics. Az 1974 óta Nyugaton élt szovjet művész három Bach-szvitet játszott, s most, november 11-én, 19 órakor ezeket szólaltatja/szólaltatta meg Rohman Ditta csellóművész is.

A 2007-ben elhunyt Rosztropovics nevét őrző csellóversenyt a 23 éves japán Dai Miyata nyerte Párizsban. A lengyel Krzysztof Penderecki vezette zsűri a 26 éves svéd Jakob Koranyinak ítélte a második díjat.

Figyelmébe ajánljuk