kulthírek

  • .
  • 2010. szeptember 9.

Trafik

GRASS ÚJ MÛVE A Göttingeni Egyetemen részleteket olvasott fel új regényéből Günter Grass: a Grimms Wörter, mint a címe is mutatja, Jacob és Wilhelm Grimm meséire utal, pontosabban arra a hatásra, melyet a szerzőre gyakoroltak. Ily módon ez Günter Grass önéletrajzi trilógiájának harmadik része, s egyúttal, ha hinni lehet a nyilatkozatának, a dolgok pillanatnyi állása szerint a 82 éves, Nobel-díjas író utolsónak szánt regénye. GYÁSZ 88 éves korában elhunyt Corneille.
A Guillaume Cornelis Beverloo néven született holland festő a COBRA elnevezésű avantgárd csoport egyik alapítója volt - a rövidítés arra utal, hogy az 1949-52 között működő társaságban koppenhágai, brüsszeli és amszterdami művészek vettek részt.

SZÍRIAI SZAPPAN A szíriai állami televízió a ramadán idejére időzítette új sorozatát: a Ma Malakat Aymanukum címe a Koránból vett idézet (kb. Amit jobb kezed birtokol), a történet pedig a hímsoviniszta társadalom és az iszlám hagyományai által elnyomott fiatal nők életén és halálán keresztül foglalkozik tabunak számító kérdésekkel.

JOHN WOO: ARANY OROSZLÁN A Velencei Filmfesztivál a hét végén zárul, de a 64 éves hongkongi John Woo már átvehette az életművéért neki ítélt Arany Oroszlánt. Aznap mutatták be új filmjét, a Su Chao-Pinnel együtt rendezett Reign of Assassinst.

HÁTRÁNYOS HELYZET, ROMA IDENTITÁS Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége hátrányos helyzetű, leginkább 35 év alatti diplomások, illetve leendő diplomások jelentkezését várja Követségi Szakmai Képzési Programjára (a fellowship [at] usembassy [dot] hu címen szeptember 20-ig).

A Bhim Rao Egyesület a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) Roma Kulturális Programjának támogatásával pályázatot hirdetett: a Roma Mentor Projekt a művészeten és kultúrán keresztül törekszik a roma identitás megismertetésére és megerősítésére a kisiskolás korosztály körében (részletek: bhimrao.hu).

ARS ELECTRONICA Klímaválság, mindent átható elektronikus megfigyelés, a pénzügyi szektor csődje, túlnépesedés, környezetszennyezés - afféle apokalipszis előtti utolsó figyelmeztetésként, az emberi hibák, bűnök, tévedések, stb. kijavítására felszólító mottóval (Repair - Ready to pull the lifeline. Repair - Sind wir noch zu retten.) rendezték meg Linzben az idei Ars Electronica fesztivált. A reparálás a dolgok újragondolásával, önmagunk, gondolkodásmódunk megváltoztatásával kezdődik - e folyamat erősítésében, az innováció ösztönzésében és bemutatásában vállal szerepet az 1979-ben alapított fesztivál, ennek jegyében rendezték az idei kiállításokat és osztották ki a díjakat is. Noha maga a fesztivál csak szeptember 2-tól 9-ig tartott, de a hozzá kapcsolódó, Raise your Voice című kiállítás szeptember 26-ig hívja fel a figyelmet a problémákra - a panaszkórusok énekétől kezdve a fák ágaira akadó nejlonzacskók ihlette animációs filmekig, a legváltozatosabb módokon.

Az itt látható egyik fotó a Plastiki elnevezésű, 20 méteres katamaránt mutatja, melyet 12 500 műanyag palackból állított össze a brit David de Rotchild, aki ötfős legénységével három hónap alatt ezzel szelte át a Csendes-óceánt. Akciója éppúgy a tengert veszélyeztető műanyag szemétre irányítja a figyelmet, mint Chris Jordan fotósorozata: ő a Midway-szigeteken örökítette meg azoknak az albatroszfiókáknak a pusztulását, melyeket szüleik - hal helyett - a tenger felszínén lebegő színes műanyagokkal tápláltak halálra. Orvosi jellegű felvételeinken az Ars Electronica idei díjazottjai közül látható kettő: egy ausztrál művész, Stelarc Ear on Arm című projektje keretében fülkagyló alakú, mikrofonnal és beépített adó-vevővel ellátott berendezést ültettetett a karjába, olyan protézisként, ami nem valamiféle hiányosságot pótol, hanem az emberi test normális működésébe történő mesterséges beavatkozások eluralkodásának a szimbólumaként értelmezhető. A The EyeWriter viszont épp ellenkezőleg arra szolgál, hogy az ún. Gehrig-kórban szenvedők, akik idegrendszeri megbetegedésük következtében csak a szemizmaikat tudják mozgatni, e technológia segítségével képessé váljanak az írásra, rajzolásra. A díjat egy amerikai-brit vegyes csapat kapta.

Az Ars Electronicán mutatták be a Honda új robotját, ASIMO-t is - az Advanced Step in Innovative Mobility rövidítés szerint ez (vagy inkább: ő?) képviseli jelenleg az innovatív mobilitás élenjáró technológiáját.

DAL A LOVEPARADE ÁLDOZATAIÉRT Három világhírű dj, az angol Paul Oakenfold, a holland Armin van Buuren és a német Paul van Dyk lemezt készített a júliusi duisburgi Loveparade alatt kitört tömegpánik nyomán elhunytak emlékére: DJs United néven, Remember Love címmel, szeptember 11-én megjelenő lemezük bevételét egy észak-rajna-vesztfáliai jótékony szervezetnek utalják át, mely a több mint ötszáz sérültet és a huszonegy halálos áldozat családját támogatja.

ELHUNYT BÁNFFY GYÖRGY A Hunyadi-Buzás György néven született Kossuth-díjas művész 1971 óta dolgozott a József Attila Színház társulatának tagjaként. Színpadi, filmes és televíziós alakításai mellett saját példája erejével igyekezett népszerűsíteni a szép magyar beszédet, a tiszta artikulációt. Közéleti szerepet is vállalt: képviselőként, az utolsó pártállami parlamentben, de már az MDF nevében felszólalva javasolta, hogy a szabad választások érdekében az Országgyűlés oszlassa fel önmagát. 1990-94 között az MDF-frakció tagja volt. 84 évet élt.

Figyelmébe ajánljuk