A jó szusi drága. Az igazi minőségét alapvetően a felhasznált nyers hal minősége határozza meg, ez pedig nem olcsó mulatság, főleg tengermentes övezetben. A siker egyik fontos kulcsa a megfelelően elkészített rizs, amihez kizárólag speciális japán szusirizs jöhet szóba. Bambuszgyékény segítségével tekerhetünk belőle tekercseket, de néha jólesik magában is (esetleg falatnyi eltett gyömbérrel).
Szusirizs főzése
Hozzávalók (4 adag)
20 dkg szusirizs
0,6 dl rizsecet
2,5 dkg cukor
2 tk. só
A rizsszemeket először alaposan átmossuk; többször, legalább ötször-hatszor, annyira, hogyha vízbe áztatjuk és kézzel megkavarjuk, akkor a víz teljesen tiszta maradjon. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Majd lábosba tesszük, s ráöntünk 3,5 dl vizet. Nagy lángon felforraljuk, és egy-két percig forraljuk. Ekkor levesszük takarékra, és a rizst fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Közben egy kis lábosban összemelegítjük a rizsecetet, a sót és a cukrot, hogy felolvadjon. Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az ecetet, majd - ugyancsak fedő alatt - 15 percig pihentetjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com