chili&vanília - Szusi, rizs

  • .
  • 2010. szeptember 9.

Trafik

Született a hetvenes években, Los Angelesben, neve Kalifornia-tekercs, az "új hullámos műszusi", aminek köszönhetően világszerte elszaporodtak a szusibárok. A tekercset a gasztronómia történészeinek nagy része szerint 1973-ban egy Ishiro Mashita nevű szusiséf kreálta az angyalok városában.
Az ízesített rizsbe tekert avokádó, uborka és szurimi,azaz (halból és adalék anyagokból készült) rák-imitáció alighanem jobban megfelelt az amerikai ízlésnek, mint a nyers hal. Így lett a szusi hagyományos japán ételből a világon mindenütt elterjedt, divatos ínyencség. New York legdrágább étterme ma egy elegáns szusibár, ahol egy vacsora úgy 500 USD körül mozog. Két sarokkal odébb egy McSzusi típusú gyorsétteremben kábé 5 dollárért árulnak egy tálca szusit.

A jó szusi drága. Az igazi minőségét alapvetően a felhasznált nyers hal minősége határozza meg, ez pedig nem olcsó mulatság, főleg tengermentes övezetben. A siker egyik fontos kulcsa a megfelelően elkészített rizs, amihez kizárólag speciális japán szusirizs jöhet szóba. Bambuszgyékény segítségével tekerhetünk belőle tekercseket, de néha jólesik magában is (esetleg falatnyi eltett gyömbérrel).

Szusirizs főzése

Hozzávalók (4 adag)

20 dkg szusirizs

0,6 dl rizsecet

2,5 dkg cukor

2 tk. só

A rizsszemeket először alaposan átmossuk; többször, legalább ötször-hatszor, annyira, hogyha vízbe áztatjuk és kézzel megkavarjuk, akkor a víz teljesen tiszta maradjon. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Majd lábosba tesszük, s ráöntünk 3,5 dl vizet. Nagy lángon felforraljuk, és egy-két percig forraljuk. Ekkor levesszük takarékra, és a rizst fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Közben egy kis lábosban összemelegítjük a rizsecetet, a sót és a cukrot, hogy felolvadjon. Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az ecetet, majd - ugyancsak fedő alatt - 15 percig pihentetjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.