chili&vanília - Szusi, rizs

  • .
  • 2010. szeptember 9.

Trafik

Született a hetvenes években, Los Angelesben, neve Kalifornia-tekercs, az "új hullámos műszusi", aminek köszönhetően világszerte elszaporodtak a szusibárok. A tekercset a gasztronómia történészeinek nagy része szerint 1973-ban egy Ishiro Mashita nevű szusiséf kreálta az angyalok városában.
Az ízesített rizsbe tekert avokádó, uborka és szurimi,azaz (halból és adalék anyagokból készült) rák-imitáció alighanem jobban megfelelt az amerikai ízlésnek, mint a nyers hal. Így lett a szusi hagyományos japán ételből a világon mindenütt elterjedt, divatos ínyencség. New York legdrágább étterme ma egy elegáns szusibár, ahol egy vacsora úgy 500 USD körül mozog. Két sarokkal odébb egy McSzusi típusú gyorsétteremben kábé 5 dollárért árulnak egy tálca szusit.

A jó szusi drága. Az igazi minőségét alapvetően a felhasznált nyers hal minősége határozza meg, ez pedig nem olcsó mulatság, főleg tengermentes övezetben. A siker egyik fontos kulcsa a megfelelően elkészített rizs, amihez kizárólag speciális japán szusirizs jöhet szóba. Bambuszgyékény segítségével tekerhetünk belőle tekercseket, de néha jólesik magában is (esetleg falatnyi eltett gyömbérrel).

Szusirizs főzése

Hozzávalók (4 adag)

20 dkg szusirizs

0,6 dl rizsecet

2,5 dkg cukor

2 tk. só

A rizsszemeket először alaposan átmossuk; többször, legalább ötször-hatszor, annyira, hogyha vízbe áztatjuk és kézzel megkavarjuk, akkor a víz teljesen tiszta maradjon. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Majd lábosba tesszük, s ráöntünk 3,5 dl vizet. Nagy lángon felforraljuk, és egy-két percig forraljuk. Ekkor levesszük takarékra, és a rizst fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Közben egy kis lábosban összemelegítjük a rizsecetet, a sót és a cukrot, hogy felolvadjon. Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az ecetet, majd - ugyancsak fedő alatt - 15 percig pihentetjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk