Kulturális hírek

  • 2001. szeptember 27.

Trafik

INDIA: ŐSI, MODERN India két arcába nézhetünk bele e hetekben Budapesten. Az Iparművészeti Múzeumban Mítosz és erotika címmel láthatók Csortos Szabó Sándor fotói az ország középső részén, Madhja Pradesh államban található Khadzsuráho 9-11. században épült templomait díszítő erotikus szobrokról. Akkoriban vallási központ volt itt, jelenleg kis falunak számít. Nyolcvanöt templomának többségét növényzet nőtte be, de húsz ma is jó állapotban van (megtekinthető október 28-ig). Az Ernst Múzeumban Amrita Sher-Gil (1913-1941) indiai-magyar származású festőművész (Baktay Ervin unokahúga) alkotásait állították ki párizsi és magyar műterem-, illetve kortársainak munkáival, valamint unokaöccse, Vivan Sundaram róla készült fotósorozatával egyetemben (nyitva október 3-ig; tőle függetlenül október 7-ig látható ugyanitt Benczúr Gyula emlékkiállítása).

NÉPRAJZI TERVEK A néprajz hagyományos felfogásához illeszkedő kiállítások (a nyereg múltjával és készítésével, a népviseletek rejtett praktikáival vagy a szlovén párválasztási népszokásokkal foglalkozó tárlat) mellett a szakterülethez tágabb összefüggésben kapcsolódóak is szerepelnek a Néprajzi Múzeum jövő évi programján. Ilyen a Mindenki egyforma, mindenki különböző című, Párizsból indult vándorkiállítás (ez biológiai kutatások nyomán mutatja be fajunk egységét és ezen belüli eltéréseit), a Kaméleon (miként kreálunk asszociációinkban emberi tulajdonságokat az állat jellegzetességeiből), illetve a Háztörténetek (a Duna mentén élő németek legutóbbi kétszáz évéről néhány ház sorsán keresztül). 2002-ben is itt látható majd a Magyar sajtófotó és a World Press Photo.

 

DÍJ Heny Honey című munkájával - több különdíj mellett - Papp Sámuel nyerte az @¨© óriásplakát-pályázatának fődíját és a vele járó egymillió Ft-ot. A videopályázat 400 ezer Ft-tal dotált első díját Rostás Máriának ítélték Arc reggel című alkotásáért.

 

MERÉNYLET UTÁN "Az első dolgok egyike, amit megtanultam, hogy maga az iszlám szó a salamból ered, ami békét jelent. E hit távol áll az erőszaktól, pusztítástól és terrorizmustól, aminek az elmúlt napokban tanúi voltunk. Ezért is kell világossá tennünk, hogy az efféle borzalmas vérontásnak semmi köze ahhoz, amiben a legtöbb muzulmán hisz" - nyilatkozta a New York-i és washingtoni támadások nyomán az 1977-ben mohamedán hitre tért és nevét Yusuf Islamra változtató Cat Stevens, a 70-es évek első felének népszerű brit énekese.

Karlheinz Stockhausen német újságírók előtt "a világmindenség legnagyobb műalkotásának" találta nevezni a terrorakciókat, elkövetőikről pedig csodálattal beszélt, mint akik tíz éven át fanatikusan gyakorolnak egy koncertre, aztán meghalnak. A 73 éves német zeneszerző utóbb visszavonta, illetve a művészet elpusztításának kontextusába helyezte volna szavait, de már későn - a hamburgi zenei fesztivál műsoráról levették a koncertjeit.

Kairóban lefújták Verdi Aidájának hagyományos, október 12-17. közötti előadásait a gizai piramisok lábánál, mert a jegyigénylők tömegesen mondták vissza rendeléseiket.

Az MCA kiadó visszavonta a Cranberries Wake Up And Smell The Coffee című, októberben esedékes új albumának népszerűsítésére szánt első videoklipet, mert egyes jeleneteit (repülő száll magas épületek fölött, egy szereplő ellép egy holttest mellett) a válósághoz túlságosan hasonlatosnak ítélték. A két hete bemutatott klipet újravágják.

Az Amerikában több mint 1200 állomást működtető Clear Channel Radio, az ország legnagyobb rádióhálózata összeállított egy közel 150 dalból álló listát: ezek (az MTI által pontatlanul kiadott hírrel ellentétben) nincsenek betiltva, de azt javasolják, hogy az adók a katasztrófa nyomán gondolják meg, ne kerüljék-e a lejátszásukat. A listára került többek között az AC/DC (TNT; Highway to Hell), a Led Zeppelin (Stairway to Heaven), a Bangles (Walk Like an Egyptian), a Kansas (Dust in the Wind), John Lennon (Imagine) és Peter, Paul & Mary (Leavin´ on a Jet Plane). A bántónak érezhető szövegeket vagy képeket tartalmazó klipek sugárzásától tartózkodik az MTV és a VH1 tévéhálózat is. A VH1 például nem játssza a Foo Fighters Learning to Fly, Dido Thank You vagy a Stand nevű rockegyüttes Fade című számát (ebben összedől egy torony), viszont Jeff Buckley Hallelujah és a Live együttes Overcome című dalára a World Trade Center leomlásának képeiből összeállított, érzelmes montázsokat igen.

A párizsi Louvre biztonsági okból elhalasztotta az Afganisztán kulturális örökségéről tervezett programokat (lett volna egy konferencia, s filmvetítés a tálibok által márciusban felrobbantott bamijáni Buddha-szobrokról). Talán majd jövőre.

 

STEX PISTOLS Közzétették a Rock & Roll Hírességek Csarnokába jövőre beiktatásra esélyesek listáját. A jelöléshez 25 évnek kell eltelnie az első lemez megjelenését követően, így kerülhettek ide punk/new wave-nevek is (Sex Pistols, Ramones, Talking Heads, Patti Smith) az AC/DC, a Tom Petty and the Heartbreakers, a Black Sabbath, a Lynyrd Skynyrd, Jackson Browne, Isaac Hayes, Gram Parsons, Brenda Lee, Gene Pitney, Chantels, a Dells és a 5 Royales mellé. A punkmúlt értékét mutatja, hogy a Sotheby´s londoni árverésén 3995 fontért kelt el egy hajdan Johnny Rotten által viselt póló, 2820-ért a God Save the Queen kislemez eredeti példánya, 1175-ért pedig egy pár cipő a zenekar menedzsere és ruhatervezője, Malcolm McLaren és Vivienne Westwood londoni butikjának árukészletéből.

 

ÚJ OPERAIGAZGATÓ Megismételt pályázat után dr. Locsmándi Miklóst nevezték ki az Operaház új főigazgatójának. A középiskolai énektanári és karvezetői, fizikusi és közgazdász diplomával rendelkező főigazgató mellett a művészeti kérdésekkel Győriványi Ráth György főzeneigazgató foglalkozik. Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter kijelentette: szándéka, hogy az Operában is a Nemzeti Filharmonikusokhoz hasonló fejlesztést valósítsanak meg.

 

NYELVMÚZEUM Kazinczy Ferenc egykori lakóhelyén, Széphalmon lefektették a Magyar Nyelv Múzeumának alapkövét. A mintegy 200 millió forintból épülő múzeum alapításának gondolatát 1994-ben a Kaziczy Ferenc Társaság fogalmazta meg.

 

GYÁSZ 81 éves korában elhunyt a múlt század egyik legnagyobb hegedűművésze, Isaac Stern. Pályája csúcsán évi kétszáz koncertet adott 18. századi Guarnerijével, felvételei száznál több lemezen jelentek meg. 1920-ban született Ukrajnában, tíz hónapos volt, amikor szülei San Franciscóban telepedtek le. Zongorázni hat-, hegedülni nyolcévesen kezdett, később konzervatóriumba járt, de felsőfokú zenei tanulmányokat nem végzett. Tizenhat évesen hívta fel magára a figyelmet; hét évvel később bemutatkozott a New York-i Carnegie Hallban, amelyet az 50-es évek végén az általa kezdett kampány mentett meg egy "ingatlanfejlesztői" elképzeléstől.

Figyelmébe ajánljuk