Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 39. szám, (2001.09.27. (2001-09-27)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

A The Economist szeptember hetedikén megjelent száma megfogalmazta a kérdést: szereti-e a magyar kormány a piacgazdaságot? A cikkíró végigpásztázott azokon a jelenségeken, amelyek okot adhatnak a gyanúra, hogy kormányunk nem mindig és nem mindenhol szereti a piacot, és vázolta vízióját arról, hogy a választások közeledtével felerősödhet a kormányzati törekvés az állam gazdasági szerepének továbberősítésére. Végül megnyugtatta az olvasót, hogy aggodalomra igen, de kétségbeesésre nincs ok, hiszen a magyar gazdaság már kellően liberalizált.

Publicisztika

Publicisztika

Nádasdy Ádám: Rechstre perdül (Gondolatok a reklámnyelv-törvény tervezetéről)

Akormány törvényt kíván beterjeszteni, mely kimondaná, hogy a reklámokat és üzletfeliratokat magyar nyelven kell bemondani, ill. kiírni, vagy legalábbis az idegen nyelvű szöveg mellett - ugyanolyan méretben - magyarul is meg kell jeleníteni. Mint azt már megírtam (Modern Talking, V. 17.), magával a kívánalommal általában egyetértek: a jóízlés, az emberi figyelmesség diktálja, hogy ahol nagy számban élnek magyarok (litvánok, vizigótok), ott írjuk ki és mondjuk be a dolgokat magyarul (litvánul, vizigótul) is. Ahol pedig a magyar az állam nyelve, természetes, hogy a hivatalok, intézmények közleményei e nyelven (is) szerepeljenek. A kereskedelemben és reklámiparban - azaz a magánszférában - azonban nem tartom szerencsésnek az ilyen udvariassági, sőt végső soron erkölcsi kívánalmak törvénybe foglalását. Kívánatos, hogy mindenki szeresse a feleségét? Igen. Hozzunk tehát törvényt arról, hogy mindenki köteles szeretni a feleségét (vagy ha van is más nő az életében, a feleségét is legalább ugyanolyan terjedelemben kell szeretnie)? Ne hozzunk. Nem szerencsés a jog korlátozó hatalmát (és az esetleges büntetéseket) az élet újabb és újabb területeire kiterjeszteni, mert a túlszabályozás, a polgárok nyaggatása demoralizáló, és előbb-utóbb apátiát, passzív ellenállást, gúnyos távolságtartást szülhet.

Publicisztika

Tiszta légteret!

Az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén - amelyen hozzájárult ahhoz, hogy az esetleges ellencsapás idején az Egyesült Államok hadserege használhassa a magyar légteret - két fontos belpolitikai esemény történt.

Publicisztika

Kérjek engedélyt zsidózni?

Már akkor gyanút fogtunk, amikor valamelyik nyári este épp A hét című izé kezdte kavarni az egyházak átvilágítása körüli szutykot. Az ötlet újnak korántsem mondható, mégis meglepő volt, hogy épp a MIÉP és a kormány agitpropja dobja be megint a témát: ha a jelenlegi kormányzat oly nagyon szívén viselte volna az egyházak vezetőinek ez irányú feddhetetlenségét, akkor az ügynöktörvény legutóbbi, egy évvel ezelőtti módosításakor simán belevehette volna a jelentős közvélemény-formáló erők közé az egyházi vezetőket (a vezető beosztású újságírók, bírák, ügyészek mellé). Ezt akkoriban épp az SZDSZ szorgalmazta, nulla foganattal: a történelmi egyházak vezetői úgy érveltek, hogy a megtisztulást bízzák rájuk, és jobb lenne, ha a politika nem ugatna bele az egyházak autonómiájába.

Belpol

Belpol

Bush háborúja: A felhúzott kakas

a kongresszus mindkét háza megadta a felhatalmazást, immár nem más, mint az Egyesült Államok 43. elnöke dönt arról, hogy országa - élve a megtámadott országok önvédelmi jogával, amit egy ENSZ biztonsági tanácsi határozat ismert el az Egyesült Államok számára - kit mikor és mennyire fog megtámadni. A perspektíva hátborzongató:

Belpol

Bush háborúja: Hív a régi csatatér

- viszont az ország vallási vezetője bejelentette, hogy országa megtámadása esetén szent háborút hirdet. Közben folytatódik a nyugati világ hadigépezetének felvonulása a térségben. Az első körből, úgy tűnik, a tálibok kerültek ki győztesen: a Pentagon ugyan nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy egy kémrepülőgépét lelőtték Afganisztán fölött.

Belpol

Repülőtéri biztonság: Szükségállapot

Amerikai légügyi szakértők szerint a kritikán aluli repülőtéri biztonsági helyzet miatt régóta lógott a levegőben egy ehhez hasonló tragédia. Iparági szakértők és fogyasztóvédő szervezetek az elmúlt években több ízben felhívták a figyelmet a belföldi légi közlekedés biztonsági hiányosságaira: az amerikai légügyi hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) ellenőrei 1998-1999-ben minden ötödik próbálkozásra sikeresen csempésztek fegyvert vagy robbanóanyagot a járatok fedélzetére, és a repülőterek többségén találtak valamiféle kiskaput a biztonsági vizsgálat megkerülésére. Megállapításaik között szerepelt, hogy a légitársaságok biztonsági szolgálatai alulfizetett, gyakran cserélődő munkaerővel dolgoznak, a nemrégiben szabványosított, egymillió dollár értékű, robbanóanyag-detektoros röntgengépeken csak a gyanús csomagokat futtatják át, ezért gyakran kihasználatlanul állnak. Az ország mintegy száz nagy repterén megforduló évi 670 millió utas mozgását azonban olyannyira megnehezítették - és megdrágították - volna a szigorúbb ellenőrzések, hogy a nagy légitársaságok még a több százezer dolláros bírságok ellenére is kifejezetten ellenérdekeltek voltak a szabályok betartatásában.

Belpol

Nyelvtörvény-tervezet: Sok hűhó a semmiért

Vajon kitől és miért kell megvédeni a magyar nyelvet? Egyáltalán: védelemre szorul-e? Szakértők szerint téves és idejétmúlt az a képzet, miszerint a statikus nyelvet akár véráldozat árán is óvni kell azoktól, akik úgymond a vesztére törnek; a múlt századi romantikus nemzetszemléletet idézi az a felfogás, hogy a globalizáció egyik lehetséges következménye a nyelv- és a nemzethalál. Kétségtelenül vannak ugyan folyamatok, amelyek károsan befolyásolják a hétköznapi nyelvhasználatot, ám ezek okai csak részben keresendők a nyelvet ért idegen hatásokban. A pontatlan, pongyola, figyelmetlen használat szintén negatívan befolyásolja a nyelvminőséget. Önkényesnek tetszik ezenkívül a reklámnyelv bűnbakként való megjelölése is: "a nemkívánatos idegen nyelvi hatások a legerőteljesebben a gazdasági életben, elsősorban a reklámtevékenységben mutatkoznak meg, e területen indokolt az állami szabályozás eszközeit alkalmazni az említett hatásokat ellensúlyozása érdekében (sic!)" - olvasható a törvénytervezet általános indoklásában. (A törvénytervezet hat kurta paragrafusát egyébként terjengős, a pátoszt sem mellőző bevezetés és indoklás díszíti.) Felvetődhet az is, hogy valóban károsabb-e a reklám, mint a média vagy éppen a politika nyelvezete? Inkább arról lehet szó, hogy a törvényalkotók igyekeztek olyan területet találni, ami a jogi szabályozás eszközeivel viszonylag könnyen megragadható.

Belpol

Szociáldemokrata Unió: A rózsa neve

Új Baloldal néven egy választási szövetség jön létre, amely a jövő évi derbin már bevetésre indul. Alapjait az a Szociáldemokrata Unió (SZDU) adja, amelynek létét többen kétségbe vonják. Az SZDU néhány megnevezett tagja ugyanis nem biztos abban, hogy tagja volna az uniónak, ami elég képtelen helyzet, és ha még azt is ideírjuk,

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Átirányított kémműholdak Az amerikai kémműholdak pályáját úgy módosították, hogy Afganisztánra koncentráljanak, Bin Ládin és terroristacsoportja után kutatva. A rádió- és mobiltelefon-lehallgatásra specializálódott Sigint kémműholdakat éppúgy átirányították, mint a nagy felbontású képeket készítő Big Bird típusokat.

Trafik

Trafik

Kulturális hírek

INDIA: ŐSI, MODERN India két arcába nézhetünk bele e hetekben Budapesten. Az Iparművészeti Múzeumban Mítosz és erotika címmel láthatók Csortos Szabó Sándor fotói az ország középső részén, Madhja Pradesh államban található Khadzsuráho 9-11. században épült templomait díszítő erotikus szobrokról. Akkoriban vallási központ volt itt, jelenleg kis falunak számít. Nyolcvanöt templomának többségét növényzet nőtte be, de húsz ma is jó állapotban van (megtekinthető október 28-ig). Az Ernst Múzeumban Amrita Sher-Gil (1913-1941) indiai-magyar származású festőművész (Baktay Ervin unokahúga) alkotásait állították ki párizsi és magyar műterem-, illetve kortársainak munkáival, valamint unokaöccse, Vivan Sundaram róla készült fotósorozatával egyetemben (nyitva október 3-ig; tőle függetlenül október 7-ig látható ugyanitt Benczúr Gyula emlékkiállítása).

Film
Könyv
Zene

Zene

Film: Tiszta Aperika (Tim Burton: A majmok bolygója)

Ha már úgyis túl vagyunk rajta, kezdjük a gyakorlati tudnivalókkal. Ajánlatom a közös nevezőre: mondott rendező jelzett opusa nem egy vasziszdasz, de nem kellemetlen végignézni. ´szintén, mi a manót lehetne mást várni egy remake-től, nem? Az olyan remake-től sem lehet mást várni, amire az alkotója azt mondja, hogy nem is remake. Miért mondja?

Zene

Film: Szegény kis robicsek (Steven Spielberg: A. I. -Mesterséges értelem)

Akárhogy is nézem, az utolsó hiteles robot Mikrobi volt, amikor még csak a rádióban intézkedett. Lehet, hogy elfogult vagyok. Ám kardomra mondom, a kereskedelmi tévék kínos félóráiban fellépő háztartási (jön egy vörös törpe, kék ing, piros hózentráger, és üvölt, hogy a répát, retket, mogyorót egyszerre aprítja miszlikbe) robotok is több izgalmat csempésznek az emberiség életébe, mint fikciók szülte szaktársaik túlnyomó része.

Zene

Videó: Az elnök némbere (A manipulátor)

Nem akarjuk mindenáron a szerkesztettség látszatát kelteni, de látták már a címlapunkat? Tény, ami tény, itt tárgyalt filmművünk videopremierje megjelenésünk napjára esik.

Zene

Színház: Show-biz anno 1832 (Szikora-hakni a Tivoliban)

Ilyenkor, évad elején az ember még teli van energiával, a bemutatók is lassan csordogálnak, ezért aztán jut este olyasmire is, amire egy hónap múlva, a torlódás idején már nem. Persze ha egy előadást Szikora János rendez a Tivoliban, ráadásul Cserhalmi játssza a főszerepet, azt akkor is meg kell nézni, ha Eric-Emmanuel Schmittnek, az írónak a nevét sem hallottam soha.

Zene

Lemez: Újfent magára (James: Pleased to Meet You)

Lépj ki a keretből, tanulj meg teljesen idegenként nézni önmagadra! - hallhatjuk az új James-album nyitó nótájában, és a lemezborítóra tekintve is egy zenekar-idegen figura bámul ránk. A füzetet végiglapozva viszont rögvest kiderül, hogy az ismeretlen arc az együttes hét tagjának a vonásaiból lett (számítógépileg) összegyúrva. Teljes a design, a tartalom és a muzsika egysége: a James sosem volt még ennyire együtt. Mondhatom, igencsak örülök a találkozásnak.

Lemez

Zene

Új időknek új dalaival

Chi Glassic vol. 1. - Dub Local

Míg a megbolondult világ egyre vadabbul pörög a szintetikus/elektronikus tánczenékre, addig számosan teszik fel a jogos kérdést: hol vagytok véreink, magyarok?

Zene

Lemez: Új barázdát szánt (Lajkó Félix és bandája játszik)

Lajkó Félixről eddig nem igazán tudtam eldönteni, hogy akar-e, képes-e "közösen", társakkal muzsikálni. Meglehet, biztosan most sem tudom, de hogy az új lemezén úgy kísérik heten-nyolcan, hogy cseppet sem maradoznak el mögötte, az mint a pinty, leírható. Elvégre Lajkó ezúttal nemcsak figyelmes partner, hanem már-már egészen visszafogott - nem lepne meg, ha rajongói hiányolnák is majd vonójának messze-messze rugaszkodott szárnyalásait. Pedig nem kéne, szerintem. Hiszen e lemez bármennyire is a "másságával" tűnik ki, Lajkó szenvedélyessége végig mögötte van, vagyis egyáltalán nem hinném, hogy kevésbé volna személyes a korábbiaknál. Inkább úgy vélem, hogy bebizonyosodott: képes kiemelkedni stílusának csapdáiból, arról nem beszélve, hogy ebben az új bandában amúgy helyet kaptak mindazok, akik kiállták a korábbi nekigyürkőzések próbáit (így az ütős Varga Tibor, a brácsás Kelemen Zsolt és Varga Károly, a bőgős Kurina Ferenc és a cimbalmos Kurina Mihály).

Sport

Sport

Derűre borulás (Kőváry Barna és a rali)

Neki is volt iskolája. Kis Romet, Babetta, Simson és MZ. A szokásos kelet-európai boxutca a rendszerváltás előtt. Aztán egy csúnya motorbaleset. Frissen szerzett B kategóriás jogosítványát egy Trabant volánjánál ülve veszítette el - a tizennyolcadik születésnapi buli volt élete első igazi lerészegedése. Mire visszakapta a vezetői engedélyét, már a ralifutamok törzsvendégének számított. 1993-ban ült először navigátorként egy versenyautóba, hogy aztán egy évvel később már maga vezessen egy Trabant 601-est.

Tudomány

Tudomány

Nagyvárosi természetbúvár: Muslinca

Hivatalosan természetesen muslica, de az elég affektálósan hangzik. Hívják gyümölcslégynek, ami az angol fruitfly fordítása, de magyarban a gyümölcslégy alatt sokan szúrólegyeket értenek (az Uránia állatvilág is), és a muslicákat harmatlégynek hívják. A lényeg: Drosophila. Világhírűvé Thomas Hunt Morgan tette, és viszont: Morgan 1933-ban a gyümölcslégy-kísérleti eredményeiért kapott orvosi Nobel-díjat.