mi a kotta? - Dalolva ment

  • .
  • 2011. június 16.

Trafik

A fenti cím persze csupán a betűhív idézet kedvéért szerepel múlt időben, hiszen valójában A walesi bárdok majd csak ezután, méghozzá éppenséggel az elkövetkező kedden fog dalolva menni. Merthogy Arany János balladájából kantátát szerzett a világhírű walesi komponista, az eredetileg a dzsessz és a dzsessz-rock művelésével érdemeket szerzett Karl Jenkins, s e kettős érdekű alkotás világpremierje június 21-én lesz a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén, hatalmas magyar-walesi vegyes kar részvételével, nem kisebb potentát, mint Károly trónörökös fővédnöksége alatt (Nemzeti Hangversenyterem, fél nyolc).
A háromnegyed órás kantáta, amely előtt az est első részét a Kiss B. Atilla szólójával felhangzó Psalmus Hungaricus tölti majd ki, A civil kurázsi dicsérete - In memoriam Arany János alcímet viseli, s ez a megfogalmazás a ballada hősies belvilágán túl alighanem a költemény megírásának ismert történetére is utalni kíván. Elvégre, amiként arról mindannyian tanultunk az iskolában, Arany János 1857-ben, a Bach-korszak sűrűjében vetette papírra e balladát, ahelyett, hogy - mint azt magas helyen nyomatékosan elvárták tőle - alkalmi köszöntőverssel szolgált volna a Magyarországra látogató császári párnak. Nagy kár, hogy mindez pusztán irodalomtörténeti legenda: a vélelmezett nyomásgyakorlás s így az arra reagáló bátor gesztus is bizonyíthatatlan, ráadásul még az 1857-es keletkeztetés sem tűnik megalapozottnak.

Ám hagyjuk a kiábrándító filologizálást, annál is inkább, hiszen a héten tovább hömpölyög a Budapesti Wagner-napok programja: a sorban harmadik Lohengrin (Nemzeti Hangversenyterem, június 18., négy óra) mellett két Parsifal-szertartással (Nemzeti Hangversenyterem, június 17. és 19., négy óra). Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra meghitten ismerős szcenírozásában idén is nagy visszatérőket üdvözölhetünk Fischer Ádám csapatzászlaja alatt: így Christian Franz és Erich F. Halfvarson társaságában elénk lép az ezúttal Kundryként vendégelt nagyszerű Waltraud Meier is.

Miskolcon mindeközben végéhez ér majd az idei operafesztivál, amelynek sajnálatosan megrövidült eseménysorozata még így is ígér pár izgalmas estét az elkötelezettek számára. Ilyen kitüntetett produkció lesz a komolyzenéhez merész kötetlenséggel közelítő lengyel kvartett, a MozART Group "komédia és kabaré vonósnégyes" koncertje (Miskolci Nemzeti Színház, június 17., hét óra), s persze az ez évi verdiánus fesztivált lezáró Verdi-gála is (Miskolci Nemzeti Színház, június 19., hét óra). Amíg Miskolcon valami véget ér a héten, addig Sopronban éppen csak elkezdődik a Régi Zenei Napok programja: szombaton Malcolm Bilson fortepiano koncertje nyitja a sorozatot (Liszt Ferenc Kulturális Központ - Liszt terem, június 18., hét óra), másnap pedig a preklasszikus művek előadásainak kanadai specialistája, a szoprán Nancy Argenta ad dalestet - Henry Purcelltől Johannes Brahmsig kalandozva (Liszt Ferenc Kulturális Központ - Petőfi terem, június 19., nyolc óra).

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.