mi a kotta? - Haydn utca 2.

  • .
  • 2009. augusztus 27.

Trafik

"A Pápa őszentsége kegyesen beleegyezett, hogy régóta táplált és most kinyilvánított óhajomra belépjek az egyházi rendbe, apostoli áldását adta ehhez, és herceg Hohenlohe érseket bízta meg hő óhajom valóra váltásával. Ma reggel óta papi ruhát viselek, és itt lakom egy fedél alatt Krisztus helytartójával. Kötelességem, hogy Kegyelmességedet, püspökömet erről értesítsem, és életemnek e vigaszt hozó eseményéhez püspöki áldását kérjem.
Biztos vagyok benne, hogy Kegyelmességed nem tagadja ezt meg tőlem, s egyúttal lesz oly jó, és elküldi nekem az elbocsátó iratot." 1865 áprilisában a Vatikánból kelt levelével ekképp tudósította Liszt Ferenc (képünk egy angol karikatúrán mutatja) a szülőhelye, Doborján felett illetékes győri püspököt abbévá válásának első lépéséről, és Simor János nem is késett megküldeni áldását, valamint a püspöki fennhatósága alól elbocsátó szép üzenetet. Liszt régente táplált vallásos devóciójának művészi bizonyságait e héten Esztergomban vehetjük, ahol immár nagyban zajlik a második Liszt-hét. Az 1867-től majd' negyedszázadon át Simor érseksége alatt viruló városban szombaton például A ferencesek Liszt muzsikájában című program hangzik majd fel: mások mellett a Szent Efrém Férfikar közreműködésével, Bubnó Tamás és Philipp György irányítása alatt (Ferences Szent Anna-templom, augusztus 29., hét óra). Vasárnap pedig kevéssé meglepő módon, ám annál természetesebben az Esztergomi mise Tardy László vezényelte előadásával fog zárulni a hét (Bazilika, augusztus 30., hét óra).

Mindeközben Fertőd-Eszterházán, a Joseph Haydn utca kettes szám alatt egymás sarkára hágnak a világnagyságok. Pénteken Roger Norrington hozza majd el az Esterházy-kastélyba A Felvilágosodás korának Zenekarát, hogy a Szenvedély és a Mária Terézia melléknevű szimfóniák között a régi barát, Anton Weidinger számára dedikált Esz-dúr trombitaversenyt is megszólaltassák (augusztus 28., fél nyolc). Másnap a szonáták és angol canzonetták mellett az Ariadne Naxosban című kantátát is műsorára tűző koncerten Malcolm Bilson és Hamvasi Szilvia együttműködésének lehetünk szem- és fültanúi (augusztus 29., fél nyolc). Kedden azután a Végh Kvartett szellemiségétől inspirált osztrák csodaalakulat, a Quatuor Mosa•ques vezet majd elő három Haydn-vonósnégyest: egyet a Nap, egyet az Orosz, s egyet - a híres Császár melléknevűt - az Erdődy kvartettek sorából (szeptember 1., fél nyolc).

S végezetül a hétvégén magunkhoz vehetünk három opera-előadást is - még ha csak konzervből, a televíziók révén is. Az M1 a szép emlékű Zenés TV Színház 32 év előtti Szöktetését sugározza majd: Fischer Ivánnal, Gregor Józseffel, Pászthy Júliával, valamint Kállai Ferenccel Szelim pasa prózai szerepében (augusztus 30., negyed tizenegy). A Mezzo immáron többedszerre a Sevillai borbély madridi előadását adja, Almaviva gróf szólamában Juan Diego Flórez sztártenorral (augusztus 29., fél kilenc), míg a 3SAT a múlt héten már emlegetett bregenzi tószínpad tavalyi programjáról egy igazi operai ritkaságot kínál: Ernst Krenek V. Károlyát (augusztus 29., negyed kilenc). Ínyenceknek való különlegesség az 1930-as évekből, a Húzd rá, Johnny! jeles, ám ekkortájt épp elfajzottnak bélyegzett szerzőjétől.

Figyelmébe ajánljuk