mi a kotta? - Jönnek az etiópok!

  • .
  • 2009. július 16.

Trafik

A múlt héten a talán leghíresebb óegyiptomi fiktív hadvezérnél, az etiópok felett győzedelmeskedő Radamesnél hagytuk el a szót, s most vele is folytatjuk, hiszen Eötvös Péter kamaraoperájának nyomában pénteken a Verdi-féle alapmű is felhangzik, méghozzá a fővárosban: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon (július 17., fél kilenc). "...Verdi, mielőtt ez operája vezérkönyvének írásához fogott, kétségkívül szorgalmasan és nagy figyelemmel átlapozta mind ama mesterek partitúráit, kiket sokáig fölöslegesnek tartott szép múzsájának bemutatni, s akik nélkül is építtetett palotákat Genuában, Flórencben és Milanoban.
Sőt, ha szívére teszi kezét, még azt is be kell vallania, hogy Liszt 'Erzsébet oratórium'-át is hallotta, Lohengrin, Afrikai nő, Faust s más egyéb vezérkönyvek mellett. Azt nem is említve, hogy a saját maga operáival feküdt le mindig pihenni, s az azokban már egyszer kilőtt nyilakat álomlátásai után ismét kihegyezte s aztán messzebbre lőtt velük" - írta az 1875-ös pesti bemutató után a Zenészeti Lapok, ám hiába volt az elismerést kísérő fanyalgó tenor, az Aida nálunk is az egyik legnépszerűbb dalművé vált, és az is maradt mindmáig. A nagy egyiptológus, Auguste Mariette (Mariette bej - képünkön fezben) novellavázlatán alapuló opera hazai előadásaiban nemzetközi csillagok egész sora fellépett már, Carusótól Domingóig - hogy hamarjában csak két korszakos Radamest említsünk. A Margit-szigeten most Kocsár Balázs és a debreceniek produkciójában, s néhány, már ismerős vendégművész (így például az Amnerisként fellépő Francesca Provvisionato) főszereplésével találkozhatunk sokadjára az élve eltemetett szerelmespár történetével.

A héten aztán egy másik híres romántulajdonos, a málé Nemorino is elénk lép a Szerelmi bájital szcenírozott, kerti előadásán ("budai Társaskör, június 22. és 23., nyolc óra). Elnyűhetetlen, garantált sikerű darab, akárcsak a lefejezett Lamoraal, Gavere hercege és Egmont grófja alakját idéző Egmont-nyitány, mely forradalmas koncertszámmal a MÁV Szimfonikus Zenekar indítja majd szabadtéri Beethoven-hangversenyét (Vajdahunyad vára, július 16., fél kilenc). Beethoven éppenséggel 1809-ben látott hozzá a Goethe színművéhez tervezett kísérőzene megírásához, abban az évben tehát, amikor Haydn elhunyt és Mendelssohn megszületett. Az idén okkal-móddal ünnepelt két komponista két vonószenekari koncerten jut majd szerephez az előttünk álló héten: a Fertődről visszatérő Budapesti Vonósok a Budavári Városházán köszöntik Haydnt, s egyszersmind a "Búcsú" szimfóniával rövid időre könnyed nyári búcsút is vesznek tőle (július 20., hét óra), míg a Liszt Ferenc Kamarazenekar Mendelssohn 10. h-moll vonósszimfóniájával fogja indítani a kiscelli romtemplomba kihelyezett estjét (július 19., nyolc óra). Ez utóbbi hangulatos színhelyen azután még két további koncertet is tartanak majd Rolla Jánosék a nyár folyamán, mely eseményekről idejekorán híradással leszünk.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.