chili & vanilia - Piros, görög

  • .
  • 2009. július 16.

Trafik

Csalóka elnevezésével ellentétben a görögdinnye egyáltalán nem görög származású. A tökfélék családjába tartozó növény Afrikában őshonos gyümölcs, termesztésének több ezer éves hagyománya van.
Az ókori Egyiptomban elterjedt, fali freskó, rajzok és fáraók sírjai tanúskodnak róla. Elsősorban magas víztartalmának köszönheti, hogy gyorsan népszerűvé vált az egész mediterrán térségben, később Ázsiában is. Európába csak a Római Birodalom hanyatlását követően érkezett, Amerikába pedig az afrikai rabszolga-kereskedők vitték a 17. század elején. Az ókori Rómában egyébként nem gyümölcsként fogyasztották, hanem salátaként, ecettel, borssal és erjesztett halszósszal ízesítve. Ma számos változatban, méretben és színben terem - a brahmanizmus bizonyos irányzatait követő legszigorúbb vegetáriánusok például nem fogyasztják a rózsaszínűt, mert túlságosan a hús színére emlékeztet. Világszerte készítik savanyítva vagy főzve is, van, ahol a magvait hasznosítják (Afrikában a magokat megsütik, darálják, majd ún. egusi levest készítenek belőle). Kínában egyik fajtáját, az ún. téli dinnyét húslevessel, gombával főzik, majd látványos, faragott dinnyehéjban tálalják. Az egyik legjobb nyári étel, frissítő, édes, lédús, ráadásul magas a C-vitamin-tartalma, rostokban gazdag és antioxidáns hatású. Két perc alatt minimális erőfeszítéssel izgalmas előételt vagy desszertet varázsolhatunk belőle. Íme két kedvenc:

Görögdinnye kecskesajttal: 4 személyre 1 kg görögdinnyét felszeletelünk, rámorzsolunk 20 dkg kecskesajtot, megszórjuk frissen őrölt borssal, bazsalikomleveleket tépkedünk rá, majd meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Végül jó minőségű balzsamecetet vagy balzsamecetkrémet csorgatunk rá. Látványos előételnek tálalhatjuk úgy, hogy a dinnyeszeletekből pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kerek szeleteket szúrunk ki, és felváltva rendezzük körbe a sajttal. Esetleg szabályos téglalapot vágunk belőle, majd a tetejére kenjük a sajtot (mint a képen).

Görögdinnye-granita: 1,5 dl vizet és 5 dkg cukrot kis lábasban összeforralunk, hogy a cukor teljesen felolvadjon (a cukor mennyisége ízléstől és a dinynye édességétől is függ). Hozzáadjuk egy citrom vagy két zöldcitrom levét, és lehűtjük. Kb. 60 dkg görögdinnyehúst magostul felkockázunk. Hozzáöntjük a kihűtött szirupot, és botmixerrel vagy turmixgépben teljesen simára pürésítjük. Szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magokat eltávolítsuk. A gyümölcspürét nagy, lapos műanyag edénybe töltjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva kivesszük, és villával jégszilánkokra, kásásra kapargatjuk. Ezt megismételjük még néhányszor, egy-két óránként.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk