chili & vanilia - Piros, görög

  • .
  • 2009. július 16.

Trafik

Csalóka elnevezésével ellentétben a görögdinnye egyáltalán nem görög származású. A tökfélék családjába tartozó növény Afrikában őshonos gyümölcs, termesztésének több ezer éves hagyománya van.
Az ókori Egyiptomban elterjedt, fali freskó, rajzok és fáraók sírjai tanúskodnak róla. Elsősorban magas víztartalmának köszönheti, hogy gyorsan népszerűvé vált az egész mediterrán térségben, később Ázsiában is. Európába csak a Római Birodalom hanyatlását követően érkezett, Amerikába pedig az afrikai rabszolga-kereskedők vitték a 17. század elején. Az ókori Rómában egyébként nem gyümölcsként fogyasztották, hanem salátaként, ecettel, borssal és erjesztett halszósszal ízesítve. Ma számos változatban, méretben és színben terem - a brahmanizmus bizonyos irányzatait követő legszigorúbb vegetáriánusok például nem fogyasztják a rózsaszínűt, mert túlságosan a hús színére emlékeztet. Világszerte készítik savanyítva vagy főzve is, van, ahol a magvait hasznosítják (Afrikában a magokat megsütik, darálják, majd ún. egusi levest készítenek belőle). Kínában egyik fajtáját, az ún. téli dinnyét húslevessel, gombával főzik, majd látványos, faragott dinnyehéjban tálalják. Az egyik legjobb nyári étel, frissítő, édes, lédús, ráadásul magas a C-vitamin-tartalma, rostokban gazdag és antioxidáns hatású. Két perc alatt minimális erőfeszítéssel izgalmas előételt vagy desszertet varázsolhatunk belőle. Íme két kedvenc:

Görögdinnye kecskesajttal: 4 személyre 1 kg görögdinnyét felszeletelünk, rámorzsolunk 20 dkg kecskesajtot, megszórjuk frissen őrölt borssal, bazsalikomleveleket tépkedünk rá, majd meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Végül jó minőségű balzsamecetet vagy balzsamecetkrémet csorgatunk rá. Látványos előételnek tálalhatjuk úgy, hogy a dinnyeszeletekből pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kerek szeleteket szúrunk ki, és felváltva rendezzük körbe a sajttal. Esetleg szabályos téglalapot vágunk belőle, majd a tetejére kenjük a sajtot (mint a képen).

Görögdinnye-granita: 1,5 dl vizet és 5 dkg cukrot kis lábasban összeforralunk, hogy a cukor teljesen felolvadjon (a cukor mennyisége ízléstől és a dinynye édességétől is függ). Hozzáadjuk egy citrom vagy két zöldcitrom levét, és lehűtjük. Kb. 60 dkg görögdinnyehúst magostul felkockázunk. Hozzáöntjük a kihűtött szirupot, és botmixerrel vagy turmixgépben teljesen simára pürésítjük. Szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magokat eltávolítsuk. A gyümölcspürét nagy, lapos műanyag edénybe töltjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva kivesszük, és villával jégszilánkokra, kásásra kapargatjuk. Ezt megismételjük még néhányszor, egy-két óránként.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.