chili & vanilia - Piros, görög

  • .
  • 2009. július 16.

Trafik

Csalóka elnevezésével ellentétben a görögdinnye egyáltalán nem görög származású. A tökfélék családjába tartozó növény Afrikában őshonos gyümölcs, termesztésének több ezer éves hagyománya van.
Az ókori Egyiptomban elterjedt, fali freskó, rajzok és fáraók sírjai tanúskodnak róla. Elsősorban magas víztartalmának köszönheti, hogy gyorsan népszerűvé vált az egész mediterrán térségben, később Ázsiában is. Európába csak a Római Birodalom hanyatlását követően érkezett, Amerikába pedig az afrikai rabszolga-kereskedők vitték a 17. század elején. Az ókori Rómában egyébként nem gyümölcsként fogyasztották, hanem salátaként, ecettel, borssal és erjesztett halszósszal ízesítve. Ma számos változatban, méretben és színben terem - a brahmanizmus bizonyos irányzatait követő legszigorúbb vegetáriánusok például nem fogyasztják a rózsaszínűt, mert túlságosan a hús színére emlékeztet. Világszerte készítik savanyítva vagy főzve is, van, ahol a magvait hasznosítják (Afrikában a magokat megsütik, darálják, majd ún. egusi levest készítenek belőle). Kínában egyik fajtáját, az ún. téli dinnyét húslevessel, gombával főzik, majd látványos, faragott dinnyehéjban tálalják. Az egyik legjobb nyári étel, frissítő, édes, lédús, ráadásul magas a C-vitamin-tartalma, rostokban gazdag és antioxidáns hatású. Két perc alatt minimális erőfeszítéssel izgalmas előételt vagy desszertet varázsolhatunk belőle. Íme két kedvenc:

Görögdinnye kecskesajttal: 4 személyre 1 kg görögdinnyét felszeletelünk, rámorzsolunk 20 dkg kecskesajtot, megszórjuk frissen őrölt borssal, bazsalikomleveleket tépkedünk rá, majd meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Végül jó minőségű balzsamecetet vagy balzsamecetkrémet csorgatunk rá. Látványos előételnek tálalhatjuk úgy, hogy a dinnyeszeletekből pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kerek szeleteket szúrunk ki, és felváltva rendezzük körbe a sajttal. Esetleg szabályos téglalapot vágunk belőle, majd a tetejére kenjük a sajtot (mint a képen).

Görögdinnye-granita: 1,5 dl vizet és 5 dkg cukrot kis lábasban összeforralunk, hogy a cukor teljesen felolvadjon (a cukor mennyisége ízléstől és a dinynye édességétől is függ). Hozzáadjuk egy citrom vagy két zöldcitrom levét, és lehűtjük. Kb. 60 dkg görögdinnyehúst magostul felkockázunk. Hozzáöntjük a kihűtött szirupot, és botmixerrel vagy turmixgépben teljesen simára pürésítjük. Szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magokat eltávolítsuk. A gyümölcspürét nagy, lapos műanyag edénybe töltjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva kivesszük, és villával jégszilánkokra, kásásra kapargatjuk. Ezt megismételjük még néhányszor, egy-két óránként.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.