rés a présen - 9 dobverő mínusz

  • .
  • 2009. január 8.

Trafik

Mestyán Ádám esztéta, költő, zenész Rés a présen: Mit tud a Yava zenekar? Mestyán Ádám: Meg fogja váltani a világot: az érdest a lággyal, a hardcore-t a népzenévelkeveri. Meg akarjuk mutatni, hogy a népzenét nem csak magasztosan, magyarkodva vagy éppen a világzenei nagykereskedelem csatornáin lehet művelni.
De az igazi cél az, hogy adjunk valamit az embereknek;a Yava egy ajándék.

RP: Amúgy mi újság van?

MÁ: Megjelent az új lemezünk, a Folcore, frissek és dühösek vagyunk, nem engedjük magunkat bedarálni sem a magyar igénytelen sajtó, sem az igénytelen magyar zeneipar által. Szinte mindenki ellenére készült el a lemez és a borító. A Yava Folcore Punk Brigade felrobbantja a műfaji és egyéb határokat, még a punkot sem tartja tiszteletben, minthogy az is már egy kommercializált, nosztalgikus termék.

RP: Hogy sikerült a lemezbemutató?

MÁ: Állat volt, majdnem két órán át tartott. 'rjöngés, sztakisok vetítése, tánc, emberek, barátok: egyszóval, ahogy szerettük volna. Én az üvöltéstől a végére nem tudtam beszélni, Fritz (gitáros) mozogni, a dobosunk, Kristóf pedig eltört vagy 9 pár dobverőt!

RP: Mik ezek a furcsa jelmezek?

MÁ: Hogyhogy mik? Polett,a zenekar vizuális-kreatív vezetője Szűcs Edit jelmeztervezővel karöltve dolgozta ki a színpadi látványt, úgy, hogy mindenki magát is adhassa, szóval, hogy megőrizzük az egyéniségünket. Kevertük az indusztriált a népi viseletekkel, és közben elég sokat röhögtünk, de komolyan gondoljuk: így néz ki egy új világ.

RP: Hogy kezdődik az év?

MÁ: Le van kötve egy szlovák és egy lengyel turné tavaszra, aztán, ha jól tudom, négy magyar vidéki koncert is. És tárgyalunk egy mexikói lemezmegjelenésről, az eddigi lengyel és német érdeklődők mellett. Itt az ideje, hogy az egész világ kapjon egy nagy energialöketet.

(Kritikánkat a Yava lemezéről lásd az 53. oldalon.)

Figyelmébe ajánljuk