rés a présen - Szeretem feszegetni - Áron "Apey" András énekes

  • .
  • 2011. június 16.

Trafik

rés a présen: Mi a fontossági sorrend a bandáid között? Áron András: Első a saját zeném, aztán az Apey and the Pea és a Neck Sprain - bár az most nem aktív, de nem oszlott fel a zenekar. Ezek mellett van még a Trillion is, ami Szabó Laciékkal (Grand Mexican Warlock) közös trió. rap: Hogy viseli a közönség, hogy jelentős különbségek vannak a zenéid stílusában? ÁA: Az egyik pillanatban hosszú rasztahajjal üvöltök, mint egy állat, miközben három tasmán szakállas ördög bólogat rá a legsúlyosabb, legnehezebb zenére, ami itthon létezik - a következő pillanatban melankolikus zenét játszom, összehúzódva egy akusztikus gitár mögött.
Nyilván óriási szakadék van a kettő között, de nem azért csinálom, hogy mindenkinek minden tetsszen, hanem mert szeretem feszegetni a határaimat.

rap: Miért kell ez a határfeszegetés?

ÁA: Szeretem a küzdelmet, hogy látom a határokat magam előtt, de úgy érzem, át tudom lépni őket. Jó kipróbálni magamat új dolgokban, mert ez segít, épít bennem, megváltoztatja a gondolkodásomat, új dolgokat tudok írni. Például életem első zenekarába, a Kelly Hits The Blue Skyba úgy kerültem, hogy előtte gitároztam, zongoráztam, doboltam, de a világon semmi közöm nem volt az énekléshez. 'k énekest kerestek - nagyon szerettem volna zenekarba kerülni, lementem a próbára, és hirtelen kiderült, hogy tudok énekelni. A most készülő második szólónagylemezemen szeretnék valamilyen egyszerűbb, folkosabb vonalon elindulni a hangommal, de még fogalmam sincs, hogy ez hogy sülne el.

rap: Lesznek még magyar számok, mint a legutóbbi albumon az Amfetamin?

ÁA: Az is határfeszegetés volt, ki akartam próbálni, mert sokan kérdezték, hogy miért nem énekelek magyarul. Egy új dimenziót nyitott meg bennem, de nem tervezek már újra magyar számot írni, ehhez a zenéhez angol szövegeket akarok hallani.

rap: Ezt az albumot is otthon fogod felvenni?

ÁA: Én a szobámban veszek fel mindent, csak ott, nem megyek stúdióba. Nem tetszik, hogy mindennek kristálytisztán kell szólnia - ha megnézed, ott a Rolling Stones, a Zeppelin vagy a Sabbath, az összes ősalapzene úgy szól, mint a kátrány, mintha egy pohárban vették volna fel az egészet, és mégis, nekem ez tökéletes.

rap: A legutóbbi fellépésen elhangzott, hogy ez volt az utolsó koncerted Pesten.

ÁA: Az volt az utolsó akusztikus bulim Pesten, vidéken fogok most játszani sokat, és külföldön. Az elmúlt két évben a szólóval ezt teljesen kihagytam, de most voltam pár helyen - például Kiskőrösön is -, ami kibaszott jó volt. Mindig ugyanazokon a helyeken játszani, mindig ugyanazoknak az embereknek... - jólesik, hogy egyre többen jönnek le, de nincsenek olyan kocsmák, ahol tényleg megköveteli a hely az emberektől azt, hogy ne legyen hangos beszéd. Oda, ahol meg el tudnám képzelni, nem hívnak.

rap: Hol fogsz játszani legközelebb?

ÁA: Az Apey and the Pea-vel június 18-án koncertezem az R33-ban és később az EFOTT-on. Június 23-án pedig először játszom Londonban a saját Apey-anyagommal.

Figyelmébe ajánljuk