Rigó Jancsi

  • .
  • 2008. október 9.

Trafik

Nem is tudom, szegény Rigó Jancsi tulajdonképpen (a kispórolt alapanyagoknak köszönhetően) olyan ehetetlenné vált-e vajon a cukrászdáinkban, hogy nem vesszük, vagy csak megfeledkeztünk róla, esetleg retróvá lett? Annak ellenére, hogy csokoládéból készül, ami nem mondható kifejezetten a magyar cukrászat legfontosabb alapanyagának, az egyik legjellegzetesebb süteményünk, van is mindenütt, csak talán régimódinak véljük. A csokoládékrémmel töltött, csokimázzal bevont kakaós piskóta a legenda szerint a híres magyar cigányprímásról kapta a nevét.
Egyszer Bécsben (vagy más források szerint Párizsban) játszott, ahol Chimay belga herceg gyönyörű fiatal feleségével a vacsoráját költötte. A hercegnőt teljesen elbűvölte Jancsi zenéje, de még inkább csillogó fekete szeme. Azonnal egymásba szerettek, a hercegnő elhagyta gazdag férjét, és Rigó Jancsival élt tovább, hóttáig. Rokona elmesélése szerint egyébként Jancsi csúnya volt és ragyás, ellenben nagyon értett a nők nyelvén. A sütemény igencsak munkaigényes, de a végeredmény kárpótol. Előző este érdemes elkészíteni, hogy a krém megszilárduljon, és szép kockákat lehessen vágni.

Rigó Jancsi

Hozzávalók (6 normál méretű,

vagy 12 minikockához)

3 tojás

60 g kristálycukor

60 g liszt

20 g kakaópor

Csokoládékrém:

4 dl kemény habbá vert tejszín

100 g étcsokoládé

Csokoládébevonat:

40 g étcsokoládé

fél evőkanál napraforgóolaj

A sütőt előmelegítjük 180 ·C-ra. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral fehéredésig keverjük, félretesszük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a két habot összekeverjük. "vatosan hozzákeverjük a kakaóporral elkevert lisztet. Egy sütőlemezt sütőpapírral lefedünk, liszttel vékonyan megszórjuk, majd az elkészített piskótából 200°400 mm-es lapot formázunk kenőkéssel. 8-10 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet: az étcsokoládét apró darabokra törjük, vízgőz fölé helyezzük, folyamatosan keverve felolvasztjuk. Elkeverjük benne a tejszínhab 1/3 részét, majd finoman beleforgatjuk a többi tejszínhabot. A kihűlt piskótalapot két egyenlő részre vágjuk. Az egyik lapot tálcára tesszük, és a csokoládékrémet vastagon, egyenletesen rákenjük. Hűtőbe tesszük. A bevonathoz a darabokra vágott (40 g) csokoládét fél ek. olajjal, gőz fölött felolvasztjuk. A piskótalapra öntjük, és késsel egyenletesen elkenjük. Megvárjuk, míg a csokoládébevonat megszilárdul, 5°5 cm-es (vagy kisebb) kockákra vágjuk, és így helyezzük a csokoládékrémmel bevont másik lapra. A hűtőben hagyjuk néhány órára (vagy egy éjszakára), tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Újra ingyenes egyetemi kurzusokat kínál a Bibó István Szabadegyetem, nem csak egyetemistáknak

  • narancs.hu

Négy izgalmas, mindenki számára elérhető közéleti, politikai és társadalmi kurzussal indul a CEU Bibó István Szabadegyetem idei szemesztere. Boncasztalra kerülnek a balatoni infrastrukturális beruházásokat övező dilemmák, a választások apropóján az orbáni rendszer leváltásának lehetőségei és veszélyei, a szegénység sokszínű magyar arca és a gyerekvállalási, gyereknevelési kérdések az állami beavatkozások függvényében.

Mit reméljünk az áfacsökkentéstől?

A nyugdíjasok a magas áfa miatt kapják a 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt a miniszterelnök szerint. Ez azonban azt is jelentené, hogy alacsonyabb forgalmi adó esetén csökkennének az árak, ami viszont így nem állja ki a tapasztalat próbáját. A tíz évvel ezelőtti hazai és egyéb külföldi áfamérséklések hatásai vegyes képet mutatnak.

Konzultáció kamu adóról, nem kamu adóból

Kibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök bevallotta, amit eddig is tudtunk, miszerint a nemzeti konzultáció a Fidesz érdekeit szolgálja, mozgósítani lehet vele. A legújabbat egy senki által nem hitelesített, állítólagos Tisza-adóemelésről szóló sajtpapírra hivatkozva indítják el. 

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.