Rigó Jancsi
Hozzávalók (6 normál méretű,
vagy 12 minikockához)
3 tojás
60 g kristálycukor
60 g liszt
20 g kakaópor
Csokoládékrém:
4 dl kemény habbá vert tejszín
100 g étcsokoládé
Csokoládébevonat:
40 g étcsokoládé
fél evőkanál napraforgóolaj
A sütőt előmelegítjük 180 ·C-ra. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral fehéredésig keverjük, félretesszük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a két habot összekeverjük. "vatosan hozzákeverjük a kakaóporral elkevert lisztet. Egy sütőlemezt sütőpapírral lefedünk, liszttel vékonyan megszórjuk, majd az elkészített piskótából 200°400 mm-es lapot formázunk kenőkéssel. 8-10 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet: az étcsokoládét apró darabokra törjük, vízgőz fölé helyezzük, folyamatosan keverve felolvasztjuk. Elkeverjük benne a tejszínhab 1/3 részét, majd finoman beleforgatjuk a többi tejszínhabot. A kihűlt piskótalapot két egyenlő részre vágjuk. Az egyik lapot tálcára tesszük, és a csokoládékrémet vastagon, egyenletesen rákenjük. Hűtőbe tesszük. A bevonathoz a darabokra vágott (40 g) csokoládét fél ek. olajjal, gőz fölött felolvasztjuk. A piskótalapra öntjük, és késsel egyenletesen elkenjük. Megvárjuk, míg a csokoládébevonat megszilárdul, 5°5 cm-es (vagy kisebb) kockákra vágjuk, és így helyezzük a csokoládékrémmel bevont másik lapra. A hűtőben hagyjuk néhány órára (vagy egy éjszakára), tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com