tévésmaci - A sül egyre hü(lyü - az olvszerk.)l

  • .
  • 2009. január 8.

Trafik

Termékszerkezet megjegyezte az oldalszámot: 67., becsukta a könyvét, és a Mester utcánál leszállt a sárga villamosról. Míg várta, hogy a lámpa zöldre váltson, elhúzott előtte egy citromsárga Zsiguli, az volt nagy betűkkel kiírva rá: Csepel Island Fighters.
Termékszerkezet tudta, hogy megy ez a szigeten: ezek a gyorsuló arcok a pláza előtt lazulnak a verdáikkal esténként. Sorolni kezdte magában, hogy: Erőmű utca, Munkásőr utca, Rézmű utca, Rézmű térség, Alumíniumhenger utca, Könnyűfém formaöntő utca, Traktor térség. Mozdony utca, Csőgyár utca, Csőgyár köz. Szövetség ábécé! És egy nagy ugrás: Béke tér. Mikor Troché és Sztupa kiadták a parancsot, a következőket kapta útravalóul: "Termékszerkezet, gyár egyes kapujánál a Döbbenet presszóban 101 HUF a korsó 'sör'. Éjjel-nappali üzemegység. Oda csak akkor menj, ha szólnak." - mondta Sztupa. "Sokkal jobb a Rizmájer sörfőzde 'mintaboltja'" - Termékszerkezet kihallotta Troché szavából a komoly figyelmeztetést: "A sör jó és olcsó. Pontos árat nem tudok, mer' elfelejtettem, de egy fél szilva ajánlott előtte, nehogy kiríjál az őslakosok közül. És ha megéheznél: csak Szántó kenyeret vegyél, az helyi sütésű." A veteránok tanácsai hasznosnak bizonyultak, Termékszerkezet azonban hamar megfeledkezett az egészről cakkumpakk. A sárga Zsiguli láttán mégis úgy érzi, hogy újra meg kellene látogatnia az Olvasó Munkás Szobrát. ' a HÉV-megálló felé indul, mi meg tévézni.

Pénteken (9-én) este héttől a Dunán a Hiúság vására 137 percben Reese Witherspoonnal mint Becky Sharp és Romola Garaival mint Amelia. Az irodalmi adaptációktól szokott szintet is alulmúlja, hiába igyekeznek a kislányok. A Cinemaxon valaki elnézhette a napokat a naptárban, 21.45-kor a Szombat esti lázat adják. Travolta antréját megnézzük, aztán 22.00-kor átkapcsolunk az m2-re, ahol John Leguizamo miatt kell megnézni A por c. színes amerikai-svéd vígjátékot. Konkurense az m1-en 22.45-től az eurócikit 100 százalékig megtestesítő Kísértetház: Jeremy Irons, Meryl Streep és Glenn Close, fellép továbbá Winona Ryder, Antonio Banderas, Vanessa Redgrave és Armin Mueller-Stahl. 00.35-kor az m2-n még vetünk egy pillantást Lillian Gish mosolyára (in Memoriam Mándy Iván) a Letört bimbók c. 1919-es filmben, ahol a művésznő az őt bántalmazó ökölvívó atyja elől "a" kínaihoz menekül.

Szombaton az m2-n az ellenfél már 14.05-kor bemondja, hogy Sakk, Kempelen úr! A 3 részes tévéfilmben Sinkovits Imre és Darvas Iván tolja, a folytatás egy hét múlva ugyanakkor, ugyanott. Később (19.17-kor!) szintén az m2-n Indul a bakterház. Csak azért szólok, hogy időben kapcsolják ki a tv-t. Az m1-en 22.00-től újra Darvas Iván, a Szerelem c. méltán híres filmdrámában.

Vasárnap reggel 10.20-tól az m2-n az Alice Csodaországban egy 1951-es szín. am. rajzfilmen. Az m2-n 21.50-től Édes fiam, Jack, életrajzi film Rudyard Kipling családjáról. A Dunán 23.05-től látható Zazie a metróban, végül 02.05-kor egy 1928-as angol vígjáték Alfred Hitchcock rendezésében: A farmer felesége.

Hétfőn a Filmmúzeumon különböző halálnemekből válogathatunk: 10.05-kor Fejlövés Kovács Katival 1968-ból, ja és persze Charlie-val, akit akkor még valamiért Horváth Károlynak hívtak; 17.35-kor ellenben megáll az ész: Egy szív megáll Karády Katalinnal, 1942-ből. Desszertként az m2-n 23.20-kor Bette Davies A kis rókákban (1941).

Keddre elég lesz egy film is, m2-n, 23.15-kor a német Halott ember, a nyomasztás bajnoka, Christian Petzold rendezésében, a főszerepben - mint mindig - a faarcú szenvedés bajnoknője, Nina Hoss.

Szerdán a Cinemaxon 15.50-kor Lolita, ff. angol rom. drám. (1962), 21.20-tól az RTL-en Államérdek Clint Eastwooddal és Gene Hackmannel - szerintem simán le akarják lőni benne az elnököt.

Csütörtökön szerecsendióval és gyömbérrel vadítom a sütőtököm, és dettó beérem egyetlen filmmel: a Filmmúzenbergen este nyolctól A varieté csillagai, fekete-fehér magyar játékfilm 1939-ből, a kulisszák mögött Jávor Pállal és Páger Antallal. Maguk is menjenek jobb cirkuszokba, és ne tévézzenek!

Figyelmébe ajánljuk