tévésmaci - A sül megoldja a raktározási gondokat

  • .
  • 2008. október 9.

Trafik

Miután a Szőnyeges nevű kerthelyiségben (Kiss János altábornagy utca; XXI. kerület; XX.
század; nyár) végeztek, Sztupa és Troché a Tanácsház tér felé vették útjukat. Éppenséggel nem állíthatjuk, hogy Kese hosszan integetett volna utánuk egy hatalmas, könnyáztatta fehér zsebkendővel. Hőseink elhaladtak a buszvégállomás mellett, s megszámláltak 1 db 38-as, 2 db 48-as, 1 db 152-es buszt, érkezett és továbbment egy 59-es, kiindult egy 51-es, akik futottak utána, lemaradtak, a vezető az orruk előtt csukta be az ajtót. A 71-es járatot évekkel később vezették be. Kesétől nézeteltérések közt váltak el. Elhaladtak a pártház előtt. Tanácsházán kinn volt egy fekete zászló, de ez sehogyan sem függött össze avval, hogy óvatos feltételezéseink szerint Kesének nem is volt fehér zsebkendője. Egyáltalán semmiféle zsebkendője nem volt, Pityutól szokott kölcsönkérni - általában hiába (a papír zsebkendő még nem országosan elterjedt). A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolával szemben a trafik melletti korlátot Betonnak hívták, a Striczki Jancsi támaszkodott neki, orkánkabátban. Sztupáék nem ismerték őt. Átmentek a HÉV-megállóba. A HÉV 10 percenként jár, így nekünk maradt időnk arra, hogy megbeszéljük, mi lesz a tévében.

Pénteken (10-én) három híres rendezőhöz és egy híres filmcsillaghoz lesz szerencsénk, amit jó aránynak is lehetne nevezni, ha a dolgozatokat nem épp ezredszer kellene újranéznünk. 17.35-kor kezdtek az HBO-n, Menzel finoman szólva kései Hrabal-adaptációjával, az Õfelsége pincére voltammal, este hétkor Jules és Jim (egy majdnem nézhető, bár mélyen nyálas Truffaut-film), nyolckor lehet lehasadni a Filmműzeóra, ahol Alain Delon lesz A fekete tulipán. 22.35-kor ismét a Dunán Andrej Tarkovszkij Áldozathozatala. Tőlem ne várjanak hasonlót.

Szombaton a kötelező programot mutatják be a versenyzők, amiben az a jó, hogy én már visszavonultam. Konkrétan aludni, hiszen Altman Kansas Cityje a Dunán 22.50-kor kezdődik, a Biciklitolvajok (de Sica émelyítő giccse) 23.25-kor az m2-n, de evvel egyszerre indul az m1-en a Tűz van, babám! (Valami Milos Forman és Carlo Ponti.) Az nagyon ciki vicc, hogy Nősténysas Cici? Szerintem is. Spongyát rá!

Vasárnap ebédre végre bebizonyosodik, hogy westernnél kevés kínosabb dolgot lehet elképzelni, legfeljebb az üzemi kosztot (vasárnap). Az m1-en 12.40-kor Mackenna aranya (1969; Gregory Peckory; Omár Sheriff és a Telly Szavalókör). 15.10-kor alighanem Soós Imréhez lesz szerencsénk a Filmműzeón, az 1949-es Lúdas Matyiban. Látták már a pornóváltozatát? Este tízkor a tv2-n Eminem barátotok lép fel egy teljesen szokványos amerikai karriertörténetben, amit azonban Mekhi Phiferrel Fjúcsör szerepében a közelgő ER (századik évad) előzetesének is tekinthetünk (8 mérföld).

Hétfőn vissza a komcsiba: adásszünet.

Kedden előre a komcsiba.

Szerdán vissza a komcsiba: az RTL klubon 21.30-kor Pokoli torony. Ez az 1974-es, több mint két és fél órás csoda volt az első ún. "katasztrófafilm", ami áttörte a vasfüggönyt (úgy értem, mifelénk). Olyan helyes szereplők voltak benne, mint Paul Newman, Steve McQueen vagy Fred Astaire - már mind halott, és nem a torony dőlt rájuk. Az történt akkor, hogy a gonosz kivitelező spórolni akart a felhőkarcoló elektromos vezetékein, minek következtében az átadásnapi parti ideje alatt rövidzárlat és tűz keletkezett, számos áldozattal és izgalmas tűzoltósági mentőakcióval. 23.45-kor kezdődik az m1-en Jim Jarmusch filmje, a Hervadó virágok, Bill Murray-vel a főszerepben. Sokan szerették, amikor moziban ment.

Csütörtökre még kijut nekünk egy Allen Ginsberg-adaptáció a magyar származású Földes Lászlóval a főszerepben, akit a stáblistán Hobo néven tüntettek fel az alkotók. Senkit ne tévesszen meg, hogy a rádióújság horrornak nevezi a filmet, biztos hallották már nevezettet megzenésített Ginsberg-verseket előadni. Most szólnak a kollégák, hogy az Üvöltés 4. - A vérfarkasklán lehet, hogy nem is Ginsberg-adaptáció. Mindegy, se így, se úgy nem ajánlom. Mint ahogy a tévézést sem.

Figyelmébe ajánljuk