tévésmaci - Bigorre, a rettenetes baszk fekete disznó

  • .
  • 2010. május 6.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché tiki-takit csempésztek olaszból és olykor spanyolból is hazánkba, nagy körültekintésre és elsősorban jó időre volt szükség. A hetvenes évek elején jártunk, nem volt még kimondottan szokásban, hogy magyar rendszámú magán-személygépkocsik kalézoltak volna nyakra-főre Nyugat-Európa országútjain.
Szerencsére segítség érkezett a külügyből, a Péter János miniszterségére hosszú ideje gyúró Puja Frigyes dobta be az ötletet, miszerint a bécsi emigrációba beépített... nos, úgy mondta, hogy elemek. Persze, az elvtársak kifejezés használata nyilvánvaló aránytévesztés lett volna, tehát: az elemek közül valaki egyszerűen adja kölcsön a kocsiját, a reménybeli busás haszon tudatában még csurranthatunk is neki valami alamizsnát, de mégis jobb, ha inkább egyszerűen, szép szóval érjük el nála. Sztupának megvolt a véleménye, hogy mit érthet az igyekvő funkci a szép szó alatt, Trochénak meg pláne, de az egész lényege az volt, hogy nagy hirtelen várta őket egy Opel Kapitän Klosterneuburgban, ami akkoriban különösen nem számított semminek. Troché ötlete egyszerű volt, mint a kerék, s legalább annyira zseniális, ha lett volna Magyarországon csempészeti szabadalmi hivatal, a párt azonnal levédette volna. Felmerül persze a kérdés, hogy ki elől?

Előlünk biztos nem, mert mi már akkor is vadul bámultuk a tévét, hát még most.

Pénteken (7-én) az RTL Klub egy 2000-es Koldus és királyfi adaptációval próbálkozik bele a délutánba, 14.35-kor. Az este tíz után öt perccel az m2-n startoló Ben X c. 2007-es belga-holland csapatmunka egy süvölvény gyilkossági és csajozási kísérleteibe enged bepillantást, amúgy meg arra jó, hogy kihúzzuk vele éjfélig, amikor a Dunán elkezdődik a Kispálya c. angol mű 1996-ból, melyben pitlák vidéki arcok és csajaik kavarják nagy rössel és rengeteg hülyeséggel a szelet. Ismeretlen színészek, értelmetlen élet - meg kell szakadni.

Szombaton széttévézzük az agyunkat, simán, de csak délután négy után, konkrétan öt perccel Én és a gengszter a Filmmúzeumon: nyilván Pitkin a valaha élt legnagyobb színész. Este kilenckor a dunai Good Will Hunting megküzd a muzeális Cartouche-sal, és nálam veszít. Valami kiárusítás lehetett a kofisoppban, mert 23.45-kor a Duna is lezavar egy 2004-es holland menetet: a 05. 06. - Az összeesküvés a Fortuyn-merénylet köré rittyentett thriller állítólag. 0.50-kor a tv2-n a Tökéletes másolattal zárjuk a napot, ami azért elég kifinomult program.

Vasárnap ismét páros verseny. Andrej Koncsalovszkijnak, a nagy Nikita kisöccsének tán első hollywoodi szárnypróbája, a Mária szerelmei indul este kilenckor az m1-en Nastassja Kinskivel és John Savage-dzsel, akikről akkor még okkal hihettük, hogy igazi sztárok lesznek. Ruszkovics barátunk antréja amúgy egész jól sikerült, a Maria szerelmei egy végig stílben tartott, szépen fotografált, könnyfacsaró giccs - a folytatás azonban nem alakult jól még ennyire sem. Ellenfele az m2-n lökött "klasszikus", az Egy maréknyi dollárért - esetleg el kéne jól gondolkodnunk a rádiózás lehetőségén. Bár ugyebár a kettesen 22.35-kor lesz egy eléggé ígéretes című svéd darab 2007-ből, az Éva drága. A Dunán pedig 23.30-kor a 2000-es olasz Közös múltunk. Az előbbi egy látszólag össze nem illő pár szerencsétlenkedéseiről, az utóbbi pedig veterán+ korú partizánok bosszúvágyáról szól.

Hétfőn előkerül egy Montalbano újszerű állapotban (2008-as) az m1-en. Fél tízkot találkozunk Vigatában.

Kedden a tv2 21.25-kor a Gladiátor vagy a Radiátor című filmet adja a nézők telefonjai alapján. Az 1.30-as Kisvilma - Az utolsó napló kapcsán már nem kell betelefonálni, hisz azt úgyis jelentős tömegek nézik, ahogy mondani szokták: a kései időpont ellenére. 0.50-kor a Filmműzlin Céllövölde - szintén zenész. Az m2-n azonban 23.40-kor volt Az ifjabb gőzös 1928-ból, remélem, megnézték.

Csütörtökön Égő pajták, Simone Signoret és Alain Delon nagy duettje 1973-ból a Filmmúzeumban 22.40-kor - szerintem ezt nézzed meg, de különben ne tévézzél, mert az égő, pajtás!

Figyelmébe ajánljuk