Tartalom

Narancs XXII. évf. 18. szám(2010.05.06.) (2010-05-06)

Egotrip

Öt és feles

Egotrip

Old boys

Mez, gatya, sportszár, csuka, törülköző, tusfürdő, kenőcs, indulás. Péntek délután, áll a város, a Jobbszélső, Aki Csak Szeretne Az Lenni, villamossal megy, elsőként érkezik, a csapat, szokás szerint, késik. A Kapus már itt szokott lenni, beöltözve, de az idén abbahagyta. A térde nem bírja. Minden meccs előtt úgy izgult, mintha most debütálna, és idegességében fél óráig szart. Az érkezők már messziről tudták, érezték, Kapusuk már van. Ez hiányzott most a Jobbszélsőnek, Aki, ez a szag a hozzá tartozó Kapussal. A Jobbhátvéd se jön, neki is a térde, de ő még küzd, műtik, tizenhetedszer.

Hozzáadott érték

Egotrip

Független

Ha minden jószág, szolgáltatás, termelési erőforrás - elsősorban persze a kifejtett munka - és vagyontárgy pénzben mért ára egyik pillanatról a másikra megtízszereződne, vagy akár százszorosára emelkedne, akkor ezek egymáshoz viszonyított relatív ára nem változna. Egyórai munkáért cserébe ugyanannyi káposztát adnának, mint eddig, és a havi lakbér is ugyanakkora hányadát tenné ki a nominálisan, vagyis pénzben mérve megemelkedett fizetésünknek. Miután anyagi jólétünket és jövedelemszerzési esélyeinket ezek a relatív árak határozzák meg, azokat az emberi magatartásokat, erőfeszítéseket, amelyek eredményeképpen jövedelmek keletkeznek, egy ilyen képzeletbeli változás nem érintené. Ezért is hívjuk a pénzben mért árszintet nominális árszintnek, utalva arra, hogy ez csak a neve, nem a lényege a dolgoknak. Ahhoz persze, hogy lényegi, azaz reál értelemben tényleg ne történjék semmi, még az is kellene, hogy azoknak a vagyonelemeknek is változatlan maradjon a reálértéke, amelyeknek a menynyisége természetüknél fogva csak pénzegységben mérhető - nem pedig darabban, kilóban, hektárban vagy egyéb természetes mértékegységben. Ám ha a hitelekhez, betétekhez, részvényárakhoz meg persze a forgalomban lévő pénz címleteihez is hozzáírnánk a kívánt nullákat, akkor valóban csak egyetlen dolog változna, a pénz egységének reáljavakban kifejezett értéke csökkenne.

Publicisztika

Publicisztika

A menet eleje - Emlékezetpolitika és a holokauszt

Április 18-án, vasárnap zajlott - immár nyolcadszor - a budapesti Élet Menete. Ugyanezen a napon a fővárosi Terror Háza Múzeum előtt is tartottak megemlékezést. E két rendezvényen bal- és jobboldali szónokok beszéltek a holokauszt emlékezetéről, megidézvén azokat az időket, amikor a nyilasok zsidókat gyilkoltak meg vagy deportáltak Magyarországról. A rendezvények különböző emlékezetpolitikai intencióval készültek, ami abból is következik, hogy más és más politikai tábor felvonulási terepének tekinthetők. Az Élet Menetén már évek óta a bal- és a liberális oldal, míg az Andrássy úton a mainstream jobboldal emlékezik - a tragikus eseményekre. Az, hogy a két megemlékezés végre egy napon történt, reménykeltő, hiszen arra utal, hogy ha a koncepcionális egyeztetéstől és az emlékezetpolitikai tartalmak összehangolásától még távol is állnak, de legalább az időpontról egyeztettek a felek. Meggyőződésem az is, hogy mindkét rendezvény szervezőit a jó szándék vezette. Mégis, jövendő tökéletesedésük reményében érdemes megvizsgálni, milyen politikai és történeti szerkezetben zajlottak az események.

Horn Dániel

Publicisztika

Derűs rendben végezzük a dolgunkat!

A bukásról, az osztályozásról és egyéb oktatási kérdésekről

E pillanatban úgy tűnik, a következő években dr. Hoffmann Rózsa, a KDNP politikusa lesz a magyar oktatási szféra legfontosabb embere - államtitkári rangban. Minthogy a Fidesznek nincs külön oktatáspolitikai programja (a párt programja említést is alig tesz közoktatási kérdésekről), ha valaki a közoktatás jövőjéről akar megtudni valamit, kénytelen az ő nyilatkozataira hagyatkozni.

Publicisztika

Nyolc

Minden tiszta és világos: Orbán Viktor bemutatta kabinetjét. Nyolc minisztérium lesz, a karcsúsítás deklarált oka a takarékosság - legalábbis "a kevesebb minisztérium egyenlő kevesebb hivatalnok" formállogikai okoskodás szerint. Mindazonáltal a nyolcból hat akkor is csúcsminisztériumnak számít, ha hivatalosan nem annak nevezik.

Publicisztika

A halotti maszk

Előbb a Magyar Szocialista Párt elnöksége egyhangúlag, majd az új, immár 59 tagot számláló frakció látványos többséggel (59-ből 50 igen) választotta meg Mesterházy Attilát frakcióvezetőnek. A párt arcának. Magyarul minden úgy pompás, ahogy van, illetve ahogy volt, kábé a választási kampány felkészülési időszakától kezdve. Mesterházy a mi emberünk! Oké. Kié is?

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Néha fűrész, néha kalapács

Magyar Narancs, 2010. január 17. A cikk vitathatatlan érdeme, hogy bár az elején kiemeli: "a hagyományos kínai orvoslás (hko) helyzete Magyarországon mindazonáltal csaknem teljesen szabályozatlan, s a kevés létező törvény sem túl kedvező", erre később maga cáfol rá, sőt idéz a szabályozásra vonatkozó 40/1997-es kormányrendeletből is.

Belpol

Belpol

Bukdácsoló zöldség- és gyümölcstermesztés - Málna habbal

A bagodi hűtőház alapanyag hiányában nem tudja ellátni külföldi megrendelőit. A környékbeliek viszont nem szívesen fognak a fertődi zamatos málna termesztésébe, amihez pedig minden adott: föld, szaporítóanyag, támogatás és stabil felvásárlópiac. Az egyedi eset a zöldség- és gyümölcságazat stratégiai problémáira is rávilágít.

Belpol

A Fidesz-kormány és a közbiztonság - Tüneti kezelés

Orbán Viktor a legsürgetőbb feladatok között jelölte meg a közrendvédelem helyreállítását, már a kampányban ígéretet tett 3000-3200 új rendőr szolgálatba helyezésére és új rendőrőrsök azonnali felállítására. Két hét alatt érzékelhető változást lehet elérni, mondta többször, és ezt ismételte meg hétfői bemutatkozásakor Pintér Sándor leendő belügyminiszter is.

Belpol

Németország és a görög válság - Félszívvel

"Már-már elvesztettem a türelmemet" - mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, a közös valuta ügyében politikai ellenőrzést gyakorló pénzügyminiszteri tanácskozások, az Euró Csoport elnöke. Arra utalt, hogy miután az euróövezet tagországai már február 11-én kiadtak egy szolidaritási nyilatkozatot, segítő szándékukról biztosítva Görögországot, a német kormány kétségei és habozása miatt a mentőcsomagot csak mostanra hozták tető alá.

Belpol

A görög válság és az euró jövője - Védett bacilus

Görögországnak a következő egy hónapon belül 11 milliárd euróra van szüksége, egy éven belül pedig összesen 45-re, hogy törleszthesse adósságát, és fizetni tudja a kamatterheit. Három éven belül összesen mintegy 100-120 milliárd eurót kell kifizetnie a hitelezőinek. Ez a pénz nemcsak soknak tűnik, az is - Magyarország éves GDP-jének úgy 60 százaléka.

Interjú

Belpol

"A csendes forradalmat kell továbbvinnünk"

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke, országgyűlési képviselője

Egyelőre a meglévő szavazóbázis egyben tartására kell koncentrálnia az LMP-nek, de később akár a szocialisták korábbi területére is betörhetnek - véli Karácsony Gergely. A kampányfőnököt az alakuló pártszervezetről, az LMP lehetséges parlamenti politikájáról és a többi ellenzéki párthoz való viszonyáról is kérdeztük.

Zene

Zene

"Legyünk mi!" - Szabó Attila, Csík zenekar

Május 11-én tartja Szívest Örömest című DVD-jének a bemutatóját a huszonkét éves Csík zenekar a Fonóban. Lesz ott minden, autentika és borkóstoló, a könnyűzenész kollégák közül pedig Kiss Tibor és Presser Gábor. Hogy az autentikus népzenélés szakmai köréből milyen út vezetett a jobbára csak popegyütteseknek kijáró népszerűségig, azt térképeztük fel Szabó Attilával.

Zene

Film - Tóvégi elszámolás - Götz Spielmann: Revans

A gemütlichkeitnak nyilván már rég annyi, de eddig nem nagyon volt mit a helyére pakolni. A fejlődés viszont feltartóztathatatlan, a kültelki kupleráj Bécsben közel negyed század szívós mozimunkájával lassan, de biztosan küzdötte fel magát világlátásunk egyik útmutatójává. Tudjuk, hogy dagadt és borotválatlan a főnök, hogy erőszakos tahók a kuncsaftok, tudjuk, hogy ukránok a lányok (vagy magyarok, szlovákok, bolgárok, szerbek és valahány nép a naptárban). Tudjuk, hogy innen már nincs hová, ismerjük a színésznőket, akik eljátsszák a szerencsétlen párákat, tudjuk, hogy mindenki meghal már az elején vagy a közepén, a film végét csak a hátramaradottak várhatják ki, mert bele kell mondaniuk a kamerába a másodlagos frissességű és harmadlagos fontosságú (semmire se jó) tanulságot - a könyökünkön jön ki az egész Westbahnhof. Bécs nem a Nyugat, hanem a Pokol kapuja - kelet-európai mozilakóknak fenntartva. S a kelet-európai mozikat már régen mások lakják, mint akik látogatják, nincs is semmi közük egymáshoz, talán kétfajta közös örömük, ha létezik még, sokat mondok. Az egyik nyilván abban áll, hogy én - nyilván, mert heti rendszerességgel leszurkolom a jegyet - még mindig nem vagyok ennyire lent, s abban is van valami megnyugtató, hogy ezúttal nem képességeim, hanem szándékaim híján nem tudok azonosulni a hősökkel. Így lesz például Gryllus Dorkából, a posztszovjet körzetből szalajtott elesett kis cafka gyakorlott megformálójaként földönkívüli, szuperhős és egy személyben a nyolcadik utas. S pontosan annyi közünk is van hozzá - és kizsákmányolóihoz -, mint nevezettekhez. Semmi.

Zene

színház - E.T.

- ez a címe annak a produkciónak, amely az AKKU Kulturális Egyesület és a Thália Színház együttműködéséből született, és valójában Madách Az ember tragédiája című művéről jutott az alkotók eszébe. Dömötör András rendező és Horgas Péter látványtervező vezetésével állt össze zenészekből és színészekből az a csapat, amely jeleneteket kerekített Madách veretes szentenciái köré. Persze, hogy ezek a szentenciák milyen veretesek, hogy ne mondjam, emelkedetten fellengzősek, az éppen e jelenetekből derül ki, noha az alkotók szándéka semmiképpen sem Madách égetése volt. Nem is ég, csak kissé lepucérodik, akárcsak a különféle Ádámok, akik kezükkel takarva szemérmüket szerencsétlenkednek a színpadon, hogy elérjék valahogy a felülről belógatott almát, hátha megváltozik a világ folyása, amely egyébként még el sem kezdődött. Éva bekavar, Lucifer bekavar - sokáig hezitálnak, harapjanak-e, vagy sem, aztán harapnak, és az Úr nem is dühös, inkább kárörvendő - könnyű neki.

Zene

koncert - PENNYWISE

Húsz évnek kellett eltelnie, hogy a kultikus kaliforniai punkbagázs végre betegye hozzánk a lábát, és ebben nem kis szerepe lehetett a zenekar új énekesének, aki nem más, mint Téglás Zoltán, az Ignite frontembere, aki Csihar Attila mellett a legismertebb magyar figura a nemzetközi rockszakmában. A Dürert megtöltő embertömeg egy része ebből következően láthatóan nem azok közül a ma már késő húszas, kora harmincas arcok közül került ki, akik a kilencvenes évek közepén a Green Day és az Offspring MTV-s nyomatásának köszönhetően kattantak rá a műfajra, és ástak tovább az olyan második generációs, ma már szintén veteránnak számító punkbrigádok irányába, mint az MxPx, a NOFX, a Rancid vagy éppen a Pennywise. Ezen az estén gyorsan kiderült, hogy a Dürerben még mindig nem sikerül egészséges koncerthangzást összehozni, és ez a nyitó A Wilhelm Scream után a sorban második, egyébként csodálnivalóan okos new school hardcore-punkot nyomató Strike Anywhere-től is elvette a kedvet - és a Pennywise is csak úgy tudott megszólalni, mintha háromcentis plexifal mögül szűrődne elő halkan, tompán és erőtlenül a muzsika.

Zene

színház - RÁKMESÉK

A rotterdami Hotel Modern társulat előadása hihetetlen érzékenységgel összerakott filmes, animációs, színházi portré az emberiségről, amelyben kifli formájú kis összeaszott rákokként nézünk vissza magunkra, miközben nem tudjuk, hogy szánalomra méltó, vicces lények vagy túlélő gigantikus hősök vagyunk-e inkább. A magát színházi kollektívaként definiáló csapat két éve mutatta be ugyanitt Tábor című, saját készítésű, apró díszletei között bábokkal helyben felvett, meghökkentő haláltábori riportját (lásd: Az ajtók záródnak, Magyar Narancs, 2008.

Zene

Operett - Pom-Pom-Pompadour - Leo Fall: Madame Pompadour

Kezdjük a szikár ténnyel: Leo Fall 1922-es nagyoperettje hamisítatlan remekmű, a műfaj ezüstkorának egyik legértékesebb alkotása. E megállapításnak már csak azért is méltán kijár a sietős nyomaték, mert Lehár Ferenc és Kálmán Imre egykorú munkáival szemben az olmützi születésű osztrák komponista operettje eddigelé nem épült be tartósan a hazai repertoárba, s így bizony még a vájtfülűekkel is legfeljebb a hatvanas években rögzített rádiófelvétel részletei érzékeltethették a Madame Pompadour zenéjének kedélyesen könynyed svungját, franciás kolorittal és változatos zeneirodalmi reminiszcenciákkal átszínezett frivol derűjét. Így volt ez egészen mostanáig, amikor is az Operettszínház kiváló zenekara - élén a bemutató estéjén mindvégig lendületesen irányító Balassa Krisztiánnal - már a potpourri-nyitány megszólaltatásával meghitt közelségbe hozta Fall delikát muzsikáját.

Zene

lemez - JOANNA NEWSOM: HAVE ONE ON ME

A február végén megjelent lemez 2006-os elődjéhez (Ys) hasonlóan elrugaszkodik a legtöbb, Joannával általában egy kalap alá vett kortárs dalszerző-énekesnő (Regina Spektor, Nellie McKay, Joan As Policewoman) világától. Zenéje valószínűtlen és időtlen - hősnőnk a saját maga által teremtett tündérvilágban kalandozik, amely távol van a poptól, és közel a komolyzenéhez meg a folkhoz.

Zene

Színház - Kedélyes vérszomj - Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból

Új helyszínen mutatták be a Nemzeti Színházban Martin Sperr darabját: a festőműhelyben, amely eddig nem volt nyilvános, "közönségforgalmi" terület. Pedig kiváló tér: a nagy terem és magas falai, valamint fejünk fölött a tetőablak meglehetősen teátrális. Ráadásul a terem közepén ülünk, pontosabban kuporgunk tömött zsákokon, menekülési útvonal zéró, körbe vagyunk véve. A falon keskeny erkély húzódik végig - kiváló lőállás.

Zene

Kiállítás - Jelentésvágy - Czimra Gyula; Halász András

Ha a csendnek hallhatók hangjai, miért ne láthatnánk az üresség képeit? A kérdés a giccshatáron mozog, de talán nem értelmetlen. Sőt abban a pillanatban ravasszá is válik, ha oldalvást még a semmire is rásandítunk - megbonyolítva a helyzetet a semmi és az üresség viszonyának ellentmondásosságával.

Zene

könyv - PETER JAMES: UTOLSÓ ESÉLY

A magyarul ötödik könyvével jelentkező Peter James regénye az elmúlt évtizedekben főleg a skandináv szerzők által divatba hozott családi krimik sorába tartozik. Ezekben a rendőrség tagjai amolyan kis famíliát alkotnak, a munka során belelátnak egymás magánéletébe, megismerik társaik valódi családjának életét, míg a munka virtuális famíliája egy másfajta, olykor az előbbinél nagyobb szolidaritást jelent.

Zene

film - HAVASI SYMPHONIC RED CONCERT SHOW

Legyen bármilyen randa dolog az előítéletesség, azért ha egy filmajánlóból arról értesül a verzátus mozi- és zenebarát, hogy a megtekintendő koncertfilm kellős közepén szem- és fültanúja lehet egy vadonatúj Guinness-világrekord felállításának ("ugyanazon zongorabillentyű 498 alkalommal történő leütése 60 másodpercen belül"), hát nagyjából már tudja, mire is számítson. Persze Havasi Balázs nevének hallatán már amúgy is felidéződhet bennünk néhány megszilárdult képzet a gondosan kiművelt pianistáról, aki Richard Clayderman és Szentpéteri Csilla nyomdokait odahagyva a crossovert felcserélte saját leleményére, a world classical music elnevezésű műfajra, ahol ilyesformán "a teljes HAVASI zenei világ" megmutatkozhat számunkra.

Film

Film

"Híres hősök sorába emelni" - Murry Sidlin karmester

A Washingtoni Katolikus Egyetem zenei igazgatója, az Aspeni Zenei Fesztivál vezetője és az ottani Karmester-akadémia alapítója. 2002-ben mutatták be az Oregoni Szimfonikusok közreműködésével az ő elképzelései alapján készült multimédiás produkciót, a Lázadó Requiemet, amely a terezíni koncentrációs táborba deportált, majd többségükben Auschwitzban megsemmisített zsidó művészek helytállását idézi fel. A világ és a Vöröskereszt felé kirakatként mutogatott táborban 1943-44-ben tizenhat alkalommal adták elő Rafael Schaechter karmester vezényletével Verdi Requiemjét. A terezíni tábor százötven fős kórusa túlélőinek visszaemlékezéseit narratív módon felhasználó előadás május 9-én Budapesten is megtekinthető lesz a Vasúttörténeti Múzeum Orient Csarnokában. A hatvanöt éves karmesterrel ennek apropóján beszéltünk.

Film

Idegen az oldboyok között

Francis Ford Coppola: Tetro

Ha csak annyit súgok meg, hogy a Csillagok háborújának (A birodalom visszavág c. fejezetében elhangzó) kulcsmondata szinte szó szerint megegyezik a Tetro döntő közlésével, nos, a napnál is világosabb, hogy miféle kalandok várnak itt ránk. Erről sajnos többet nem mondhatok, nyilván az önök biztonsága érdekében.

Film

"Verjük a Frigyládát"

Francis Ford Coppola filmrendező

Mostanában a teljes művészi szabadságot és a kisebb filmeket favorizálja. Új filmje, a Tetro személyes hangvételű darab, mely a "semmi sem így történt, de minden igaz" művészi ars poetica jegyében született. Francis Ford Coppola e-mailen válaszolt a Narancs kérdéseire.

Trafik

Trafik

tévésmaci - Bigorre, a rettenetes baszk fekete disznó

Amikor Sztupa és Troché tiki-takit csempésztek olaszból és olykor spanyolból is hazánkba, nagy körültekintésre és elsősorban jó időre volt szükség. A hetvenes évek elején jártunk, nem volt még kimondottan szokásban, hogy magyar rendszámú magán-személygépkocsik kalézoltak volna nyakra-főre Nyugat-Európa országútjain.

Trafik

chili&vanília - Spárga, spárga

Ha időmilliomos lennék, azonnal indulnék Tengelicre. A Szekszárdtól 25 kilométerre fekvő település érdekes történelmi múlttal bír: a környéken elterülő homokos pusztákat hadi szállításaiknak ellenértékeként Gindly Orbán Fülöp és Gindly Balázs Ferdinánd győri tőzsérek kapták meg Lipót császártól, a területen több családi birtok és kastély is épült, többségük ma ilyen-olyan formában üzemel.

Trafik

mi a kotta? - Muzsikális akadémia

Lesz még egyszer ünnep - idéztük Vörösmarty Mihály megcsonkított sorát a múlt héten, s a költői vátesz ismét diadalmaskodott, hiszen ez a hét újfent az ünnepé, helyesebben az ünnepeké. Mert bár zenei jubileumokban eddig is bővelkedett a 2010-es esztendő, május 7-én egy újabb nagyjából kerek dátumhoz érünk: Beethoven budai fellépésének 210.

Trafik

kulthírek

LOPOTT CSÓKOK BERGAMÓBAN Május 17-én, a nemzetközi homofóbiaellenes napon rendezendő konferencia alkalmából egy szabadtéri fotókiállítás figyelmeztetett volna arra, hogy érzelmi megnyilvánulások terén nincs különbség heterók és homók között, azonban a városi tanács jobboldali többsége a gyermekek és idősek érzékenységére hivatkozva csak a Piazza della Liberta auditóriumában engedélyezte közszemlére tenni a Baci rubati című kiállítás egyébként decens felvételeit, rajtuk egy- és kétnemű párok, szülők és gyerekek ölelése és csókjai. PETÍCIÓ PANAHI ÉRDEKÉBEN Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert De Niro, Robert Redford, Francis Ford Coppola, Ang Lee, Michael Moore, Oliver Stone, Joel és Ethan Coen is aláírta a petíciót, mely Dzsafar Panahi azonnali szabadon engedését követeli a teheráni kormányzattól. A számos nemzetközi fesztiválsikert jegyző iráni rendezőt március elsején vették őrizetbe, a hivatalos magyarázat szerint egy rendszerellenes film készítése miatt. ÉHES EMBER, FOGD A KÖNYVET, EZ FEGYVER! E címmel rendezett kiállítást az Artpool a New York-i Printed Matter könyvesbolttal és a zágrábi What, How & for Whom nonprofit kulturális szervezettel együttműködve: az egykori Kelet-Közép-Európa egyedi művészkönyvterméséből nyújtanak válogatást május 22-ig. TÜRKMÉN CIRKUSZ Az AFP jelentése szerint Ashabatban tíz év után újra cirkuszi előadást rendeztek: a tevékkel, elefántokkal, kígyókkal, bohócokkal és egyéb mutatványosokkal teljes műsort Türkmenisztán elnöke, Berdimukhamedov is megtekintette.

Színház

Performansz

Színház

Krétakör-majális

Évszázaddal ezelőtt kezdődött meg egy Pécs melletti bányában egy titokzatos, "transzhumán" gép felépítése, amely azonban öntudatra ébredt, és elkezdett beépülni a város lakóinak tudatába. A gépet építő Utópia Kollégium tagjainak leszármazottai most érezték megfelelőnek az időt arra, hogy megkíséreljék kilökni a kollektív tudatból a gépet, mégpedig "kritikus mennyiségű kreativitás" latba vetésével - ez Schilling Árpád helyspecifikus performanszának a lényege.

Könyv

Könyv

Lukács György levelei

Az állambiztonsági szolgálat mint a filozófus postása

Születésének 125. évfordulója alkalmából konferenciát tartottak Budapesten, és kötetbe gyűjtötték Dosztojevszkij-tanulmányait - az alábbiakban 1957-től kezdődő megfigyeléséről olvashatnak.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Molekulaprocesszor Japán és amerikai kutatók olyan molekuláris processzort építettek, amelynek működését az emberi agyról mintázták, a gép fejlődőképes, és ha megsérül, kijavítja magát. Adatvédelem Négy amerikai szenátor a Facebookhoz intézett nyílt levélben sürgette, hogy a közösségi szolgáltató tegye lehetővé 400 millió felhasználója számára a magánadatoknak az eddiginél egyszerűbb megvédését. Mikroszkóp A világ legkisebb és legkönnyebb, lencse nélküli, távgyógyászatban használható mikroszkópját fejlesztette ki egy amerikai mérnök. Az új képalkotó technológia holográfiás felvételeket készít a testnedvekben található mikrorészecskékről és sejtekről. Vízjég A Mars és a Hold után a 24 Themis jelű aszteroidán találtak a NASA csillagászai vízjeget.

Lokál
Lélek