tévésmaci - Kutyák és holdak

  • .
  • 2011. április 14.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché befogták az egyszarvút, megmondom őszintén, hogy az nagy kínnal-keservvel sikerült csak. "mafa fényes délelőtt lélekszakadva rohant be a györkönyi úton, és torkaszakadtából óbégatta, hogy "itt az unicornis, itt az unicornis, láttam az egyszarvút, láttam az egyszarvút".
Szerencsétlenségére a főszegen nem volt egy kocsma sem, így el kellett rohannia egészen a Napsugár kisvendéglőig, kábé a falu közepére, de addig bezörgetett a házak ablakán, beszólt Kispál harangozónak és Sundinak is, hogy verjék félre mindkét templom harangját. A kisvendéglőben épp a hátsó udvarba rakták ki a székeket, ma úgy mondanák, hogy a teraszra, röhej. Meg ebédet is főztek, mert délre várták az ebédjegyeseket. Miután fellármázta a fél falut, és leöblítette az ijedt hangszálait kadarkával, "mafa Sztupa és Troché keresésére indult - szokott sikerülni neki az efféle operáció, ekkor sem volt máshogyan. Vonyarchoz kell fordulni, úgyis van vaj elég a fején a hundkutyák miatt (Magyar Narancs, 2010. november 11.). ' tudhatja, hol fészkel el ilyenkor az egyszarvú. Vaddisznókkal dagonyázik? Sertésekkel citerázik? Erdő mélyén megpihen? Nos, valóban nem ártana jól képen nyalni a kis Vonyarcot - mélázott el pillanatra Troché. S Sztupa is készülődni kezdett a maga körülményes módján. Nem történt meglepetés, Vonyarc ott ült félig a Gyurka-tóban - az ilyen lápos-sásos, ingoványos vizeknek ugyanis nincsen partjuk.

Partja a tévének sincs, azért ülünk mi is előtte mindig.

Pénteken (15-én) este negyed tizenegykor lesz egy francia film az m2-n, Se ördög, se angyal a címe, arról szól, hogy egy fotós csaj, mert a csajok ilyenek, odavannak a rosszfiúkért, rágyógyul valami pszichopata bankrablóra, és ebből mindenkinek nehézségei támadnak - elsősorban a nézőknek. Nem fűznék nagyobb reményeket a Dunán tizenegy előtt kezdődő Nővérek című arg-braz-spany filmhez; egy apakereső, múltba túró túró lehet. S Oliver Stone útszéli jófejfesztiváljával, a Halálkanyarral sem lesz kisegítve senki, pedig tele van kisebb-nagyobb sztárokkal - tizenegykor lesz a Filmmúzeumon.

Szombaton elmegyünk kirándulni, s visszafelé fröccsözünk a HÉV-megállóban.

Vasárnap megint negyed tizenegykor kezdünk. A király táncol című, Dunán nyomott műremekről azt hittem, hogy A király beszédének a folytatása, de valami napkirályos rettenet franszia-belga kiszerelésben. Akkor inkább a tizenegy előtt az m2-n tolt ausztrál krimi, a Vízbe fojtott bűnök. Gabriel Bryne és a haverjai elmennek pecázni, s egy cseppet sem zavartatják magukat egy ifjú hölgy közeli hullájától.

Hétfőn adásszünet.

Kedden este a Dunán vetítenek egy 1976-os szovjet filmet. Nyikita Mihalkov polgárháborúban játszódó, kevéssé emlékezetes megnyilatkozása már csak témájánál fogva is kikapcsolódást jelenthet, hisz tegye már föl a kezét az, aki privátban nagy figyelmet pazarol a filmkészítés ruszkovics úttörőinek viselt dolgaira - itt egy fehér (vesd össze: partvidékét) kézen lévő városban dolgoznak azok a mesés férfiak kurblival, és a sztárocska beleszeret a vörös operatőrbe. Ha nem jön be, húsz perc múlva kezdődik a tv2-n az Orvlövész, abban is vannak ruszkik, maffiózók és hokijátékosok, de lelövöldözi őket egy apró termetű sztárocska, Mark Wallenberg, ha jól tudom a nevit. 23.55-től a Filmmúzeumon Marlon Brando izzadt atlétatrikóban sanyargatja Vivien Leigh-t, Karl Malden őszinte sajnálatára. Egyszer azt álmodtam, hogy alszom, de az ágyam ezerrel dzsal a körúton, ez volt Az ágy villamosa, próbálják ki.

Szerdán egy alpesi árvaházban hangokat hall valaki, már ha éjjeli negyed tizenkettőkor a film+-ra kapcsol, hogy megnézze a Saint Ange c. francia horrort.

Csütörtökön matiné: 12.30-kor a tv2-n a Készen áll, Mr. McGill? a tv2-n egy tévésorozat kulisszatitkaiba avat be - minő véletlen. Volt egyszer egy Magyarországon McGill címen adott tévésorozat, konkrétan a televíziózás hajnalán. Az volt az eredeti címe, hogy Man in a Suitcase - rajtam kívül senki nem emlékszik rá. Akarnak ilyenek lenni? Csak tévézzenek, minél többet!

Figyelmébe ajánljuk