tévésmaci - Kutyák és holdak

  • .
  • 2011. április 14.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché befogták az egyszarvút, megmondom őszintén, hogy az nagy kínnal-keservvel sikerült csak. "mafa fényes délelőtt lélekszakadva rohant be a györkönyi úton, és torkaszakadtából óbégatta, hogy "itt az unicornis, itt az unicornis, láttam az egyszarvút, láttam az egyszarvút".
Szerencsétlenségére a főszegen nem volt egy kocsma sem, így el kellett rohannia egészen a Napsugár kisvendéglőig, kábé a falu közepére, de addig bezörgetett a házak ablakán, beszólt Kispál harangozónak és Sundinak is, hogy verjék félre mindkét templom harangját. A kisvendéglőben épp a hátsó udvarba rakták ki a székeket, ma úgy mondanák, hogy a teraszra, röhej. Meg ebédet is főztek, mert délre várták az ebédjegyeseket. Miután fellármázta a fél falut, és leöblítette az ijedt hangszálait kadarkával, "mafa Sztupa és Troché keresésére indult - szokott sikerülni neki az efféle operáció, ekkor sem volt máshogyan. Vonyarchoz kell fordulni, úgyis van vaj elég a fején a hundkutyák miatt (Magyar Narancs, 2010. november 11.). ' tudhatja, hol fészkel el ilyenkor az egyszarvú. Vaddisznókkal dagonyázik? Sertésekkel citerázik? Erdő mélyén megpihen? Nos, valóban nem ártana jól képen nyalni a kis Vonyarcot - mélázott el pillanatra Troché. S Sztupa is készülődni kezdett a maga körülményes módján. Nem történt meglepetés, Vonyarc ott ült félig a Gyurka-tóban - az ilyen lápos-sásos, ingoványos vizeknek ugyanis nincsen partjuk.

Partja a tévének sincs, azért ülünk mi is előtte mindig.

Pénteken (15-én) este negyed tizenegykor lesz egy francia film az m2-n, Se ördög, se angyal a címe, arról szól, hogy egy fotós csaj, mert a csajok ilyenek, odavannak a rosszfiúkért, rágyógyul valami pszichopata bankrablóra, és ebből mindenkinek nehézségei támadnak - elsősorban a nézőknek. Nem fűznék nagyobb reményeket a Dunán tizenegy előtt kezdődő Nővérek című arg-braz-spany filmhez; egy apakereső, múltba túró túró lehet. S Oliver Stone útszéli jófejfesztiváljával, a Halálkanyarral sem lesz kisegítve senki, pedig tele van kisebb-nagyobb sztárokkal - tizenegykor lesz a Filmmúzeumon.

Szombaton elmegyünk kirándulni, s visszafelé fröccsözünk a HÉV-megállóban.

Vasárnap megint negyed tizenegykor kezdünk. A király táncol című, Dunán nyomott műremekről azt hittem, hogy A király beszédének a folytatása, de valami napkirályos rettenet franszia-belga kiszerelésben. Akkor inkább a tizenegy előtt az m2-n tolt ausztrál krimi, a Vízbe fojtott bűnök. Gabriel Bryne és a haverjai elmennek pecázni, s egy cseppet sem zavartatják magukat egy ifjú hölgy közeli hullájától.

Hétfőn adásszünet.

Kedden este a Dunán vetítenek egy 1976-os szovjet filmet. Nyikita Mihalkov polgárháborúban játszódó, kevéssé emlékezetes megnyilatkozása már csak témájánál fogva is kikapcsolódást jelenthet, hisz tegye már föl a kezét az, aki privátban nagy figyelmet pazarol a filmkészítés ruszkovics úttörőinek viselt dolgaira - itt egy fehér (vesd össze: partvidékét) kézen lévő városban dolgoznak azok a mesés férfiak kurblival, és a sztárocska beleszeret a vörös operatőrbe. Ha nem jön be, húsz perc múlva kezdődik a tv2-n az Orvlövész, abban is vannak ruszkik, maffiózók és hokijátékosok, de lelövöldözi őket egy apró termetű sztárocska, Mark Wallenberg, ha jól tudom a nevit. 23.55-től a Filmmúzeumon Marlon Brando izzadt atlétatrikóban sanyargatja Vivien Leigh-t, Karl Malden őszinte sajnálatára. Egyszer azt álmodtam, hogy alszom, de az ágyam ezerrel dzsal a körúton, ez volt Az ágy villamosa, próbálják ki.

Szerdán egy alpesi árvaházban hangokat hall valaki, már ha éjjeli negyed tizenkettőkor a film+-ra kapcsol, hogy megnézze a Saint Ange c. francia horrort.

Csütörtökön matiné: 12.30-kor a tv2-n a Készen áll, Mr. McGill? a tv2-n egy tévésorozat kulisszatitkaiba avat be - minő véletlen. Volt egyszer egy Magyarországon McGill címen adott tévésorozat, konkrétan a televíziózás hajnalán. Az volt az eredeti címe, hogy Man in a Suitcase - rajtam kívül senki nem emlékszik rá. Akarnak ilyenek lenni? Csak tévézzenek, minél többet!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.