Egyértelműen egészségesebb, mint a finomított cukor, ráadásul jellegzetes, érdekes, enyhén ánizsos ízű, ami számos ételt különlegessé tehet. Hagyományosan palacsintára, gofrira csorgatják, de sült gyümölcsökre vagy gyümölcssalátára locsolva is nagyon finom. A desszerteken kívül is népszerű, kiváló például ecetes-olívaolajos salátaöntetben, vagy érdemes meglocsolni vele sütéskor a sárgarépát, gyökeret. Ha csirkeszárnyakat pácolunk juharszirupban, a végeredmény olyan finom lesz, hogy az ujjunkat is megnyaljuk utána.
Juharszirupos csirkeszárny
Hozzávalók (4 adag):
12 csirkeszárny
1 dl juharszirup
2 evőkanál semleges olaj, pl. napraforgó-
vagy szőlőmagolaj
1 fokhagymagerezd, lereszelve
ujjnyi friss reszelt gyömbér (vagy őrölt)
só, bors
A csirkeszárnyakat megmossuk, konyhai papírtörlővel teljesen szárazra töröljük. Egy kis tálkában öszszekeverjük a juharszirupot az olajjal, a lereszelt fokhagymagerezddel, a reszelt gyömbérrel. A szárnyakra ráöntjük a juharszirupos pácot, és egy éjszakára vagy legalább egy-két órára lefedve a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a pácból (a pácot megtartjuk), sózzuk, borsozzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 200 fokos sütőben 35 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk őket. A sütési idő vége előtt 10 perccel ráöntjük a húsra a pácot, és aranyszínűre, ragacsosra sütjük. Nagy adag friss zöldsalátával (esetleg egy korsó sörrel) kínáljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com