chili&vanília - Édes, nem cukor

  • .
  • 2011. április 14.

Trafik

A juharszirup az egyik legrégibb édesítőszer. Valójában nem más, mint a juharfa gyantája, amit hosszan, alacsony hőmérsékleten főznek sűrű sziruposra - elsőként az észak-amerikai őslakosok éltek vele.
A kereskedelemben alapvetően amarikai, ill. kanadai termékként található meg, szinte kivétel nélkül kitűnő minőségben.

Egyértelműen egészségesebb, mint a finomított cukor, ráadásul jellegzetes, érdekes, enyhén ánizsos ízű, ami számos ételt különlegessé tehet. Hagyományosan palacsintára, gofrira csorgatják, de sült gyümölcsökre vagy gyümölcssalátára locsolva is nagyon finom. A desszerteken kívül is népszerű, kiváló például ecetes-olívaolajos salátaöntetben, vagy érdemes meglocsolni vele sütéskor a sárgarépát, gyökeret. Ha csirkeszárnyakat pácolunk juharszirupban, a végeredmény olyan finom lesz, hogy az ujjunkat is megnyaljuk utána.

Juharszirupos csirkeszárny

Hozzávalók (4 adag):

12 csirkeszárny

1 dl juharszirup

2 evőkanál semleges olaj, pl. napraforgó-

vagy szőlőmagolaj

1 fokhagymagerezd, lereszelve

ujjnyi friss reszelt gyömbér (vagy őrölt)

só, bors

A csirkeszárnyakat megmossuk, konyhai papírtörlővel teljesen szárazra töröljük. Egy kis tálkában öszszekeverjük a juharszirupot az olajjal, a lereszelt fokhagymagerezddel, a reszelt gyömbérrel. A szárnyakra ráöntjük a juharszirupos pácot, és egy éjszakára vagy legalább egy-két órára lefedve a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a pácból (a pácot megtartjuk), sózzuk, borsozzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 200 fokos sütőben 35 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk őket. A sütési idő vége előtt 10 perccel ráöntjük a húsra a pácot, és aranyszínűre, ragacsosra sütjük. Nagy adag friss zöldsalátával (esetleg egy korsó sörrel) kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk