chili&vanília - Édes, nem cukor

  • .
  • 2011. április 14.

Trafik

A juharszirup az egyik legrégibb édesítőszer. Valójában nem más, mint a juharfa gyantája, amit hosszan, alacsony hőmérsékleten főznek sűrű sziruposra - elsőként az észak-amerikai őslakosok éltek vele.
A kereskedelemben alapvetően amarikai, ill. kanadai termékként található meg, szinte kivétel nélkül kitűnő minőségben.

Egyértelműen egészségesebb, mint a finomított cukor, ráadásul jellegzetes, érdekes, enyhén ánizsos ízű, ami számos ételt különlegessé tehet. Hagyományosan palacsintára, gofrira csorgatják, de sült gyümölcsökre vagy gyümölcssalátára locsolva is nagyon finom. A desszerteken kívül is népszerű, kiváló például ecetes-olívaolajos salátaöntetben, vagy érdemes meglocsolni vele sütéskor a sárgarépát, gyökeret. Ha csirkeszárnyakat pácolunk juharszirupban, a végeredmény olyan finom lesz, hogy az ujjunkat is megnyaljuk utána.

Juharszirupos csirkeszárny

Hozzávalók (4 adag):

12 csirkeszárny

1 dl juharszirup

2 evőkanál semleges olaj, pl. napraforgó-

vagy szőlőmagolaj

1 fokhagymagerezd, lereszelve

ujjnyi friss reszelt gyömbér (vagy őrölt)

só, bors

A csirkeszárnyakat megmossuk, konyhai papírtörlővel teljesen szárazra töröljük. Egy kis tálkában öszszekeverjük a juharszirupot az olajjal, a lereszelt fokhagymagerezddel, a reszelt gyömbérrel. A szárnyakra ráöntjük a juharszirupos pácot, és egy éjszakára vagy legalább egy-két órára lefedve a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a pácból (a pácot megtartjuk), sózzuk, borsozzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 200 fokos sütőben 35 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk őket. A sütési idő vége előtt 10 perccel ráöntjük a húsra a pácot, és aranyszínűre, ragacsosra sütjük. Nagy adag friss zöldsalátával (esetleg egy korsó sörrel) kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A gépben feszít az erő

  • - minek -
A kanadai performer-zenész-költő, Marie Davidson jó másfél évtizede olyan szereplője az elektronikus tánczene kísérletező vonulatának, aki sosem habozott reflektálni saját közegére és a rideg, technológia-központú világra.

A bogiság és a bogizmus

  • Forgách András

bogi – így, kisbetűvel. Ez a kiállítás címe. Titokzatos cím. Kire vonatkozik? Arra, akit a képek ábrázolnak, vagy aki a képeket készítette?

Az igazi fájdalom

Reziliencia – az eredetileg a fizikában, a fémek ellenállására használt kifejezés a pszichológia egyik sűrűn használt fogalmává vált a 20. század második felében.

Ezt kellett nézni

Lehet szeretni vagy sem – mi is megtettük már mindkettőt ezeken az oldalakon –, de nem nagyon lehet elvitatni Kadarkai Endrétől, hogy elképesztő szorgalommal és kitartással építi műsorvezetői pályáját.

Sohaország

Az európai civilizáció magasrendűségéről alkotott képet végleg a lövészárkok sarába taposó I. világháború utolsó évében járunk, az olasz fronton. Az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregének egy katonája megszökik a századától, dezertál.

Hol nem volt Amerika

A mese akkor jó, ha minél inkább az olvasóról szól, és persze mindig kell bele főgonosz, akibe az elaludni képtelen néző a lappangó félelmeit projektálhatja, hogy a hős kardját kivonva leszámolhasson vele.

Kiágyazódás az autokráciából

  • Fleck Zoltán

Királyi út nincs. A sötét és büdös autokrá­ciából szűk, bizonytalan ösvények, apró lépé­sek vezetnek ki. Bármennyire is türelmetlenek vagyunk, meg kell becsülnünk ezeket; sok kis elmozdulás adhat lendületet a demokratikus fordulathoz.