kulthírek

  • .
  • 2011. április 14.

Trafik

AEGON-DÍJ: ESTERHÁZY A Kosztolányi Dezső Esti Kornéljától ihletett Esti című kötete elismeréseként Esterházy Péternek ítélték az idei Aegon Művészeti Díjat. Ettől független nyilatkozatában, a bécsi Der Standard kérdéseire válaszolva az író "védhetetlennek" nevezte a készülő alkotmány preambulumát. VOLT + SZIGET A június 28-án kezdődő VOLT Fesztivál lesz a magyar EU-elnökség hivatalos záróbulija.
29-én a hazánk által kiemelten kezelt nemzetközi romastratégiához kapcsolódóan European Gipsy Rocks! címmel rendeznek itt koncertet (Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Asian Dub Foundation, Mahala Rai Banda, Lo'Jo, DelaDap, Figli di madre Ignota és itthoni zenekarok). A napijegy április 30-ig 7900, június 17-ig 8900, utána és a helyszínen 9990 Ft, és adnak kedvezményt a bérletre is.

Az augusztus 10-15. között rendezendő Sziget Fesztivál megállapodásra jutott a fővárossal: 50 millió forint + áfát fizetnek a közterület használatáért - e többletteherrel is összefüggésben lehet, hogy idén semmilyen árkedvezményhez nem jut az, aki elővételben rendel napijegyet: ugyanúgy 12 ezret fizet, mint a helyszínen. A hazamenős és ottalvós bérletek ára viszont április 30-ig egyaránt 8 ezer forintos kedvezményt tartalmaz.

DRÁMAPÁLYÁZAT Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából drámapályázatot hirdetett a nevét viselő színház: 40 éves életkor alatt bárki indulhat, a fölött csak már dokumentálható szépirodalmi, illetve drámaírói munkásságot felmutatni képes szerző; a pályaművek beküldési határideje december 31., jeligével. Minden egyebet az Örkény Színház honlapjáról.

GYÁSZ 93 éves korában elhunyt Komlós Juci: hosszú pályája során Szegeden, Miskolcon és a főváros több társulatában (Operett, Művész, Vidám, József Attila, Thália) és számos filmben szerepelt. Időskori legnépszerűbb alakítása a Magyar Televízió Szomszédok című sorozatához fűződik.

MÛVÉSZET A SZEMÉTBőL Miközben Silvio Berlusconi perének tárgyalását percek alatt május 31-re napolták el a milánói bíróságon, a szintén milánói Edward Cutler Galériában kiállították Dodi Reifenberg aktuális alkotását, amelyre május 8-ig lehet licitálni: a Berlinben élő, 50 éves izraeli művész nejlonszatyrokból és ragasztószalagokból készítette el a 74 éves olasz miniszterelnök és a 18 éves, marokkói származású, Ruby Rubacuori művésznéven dolgozó táncosnő portréját. A politikust azzal vádolják, hogy pénzért vette igénybe Ruby szexuális szolgáltatásait, amikor az még fiatalkorú volt. Reifenberg - aki nyilatkozata szerint felhőtlen boldogságban úszó királyi párként kívánta ábrázolni őket - virtuóz szintre fejlesztette sajátos képalkotói technikáját: a színes zacskókat szétvagdossa és kifejezetten festői hatást keltve ragasztja fel a darabkákat. Portrék (Barack Obama, Aung San Suu Kyi, Virginia Woolf, Walter Benjamin és mások), művészettörténeti utalások (Mona Lisa, Vízililiomok) és nonfiguratív kompozíciók - képek és szobrok - sorát készítette így, előszeretettel nyúlva az alapanyaghoz illő környezetvédelmi témákhoz is.

EUROPA NOSTRA Brüsszelben kihirdették a kontinens kulturális örökségének megőrzését elismerő Europa Nostra-díjak idei nyerteseinek listáját. A 31 ország 140 pályázójából kiválasztott 27 projekt és személyiség sorában több belga, spanyol, holland és lengyel akad, magyar ezúttal nincs közöttük. A ceremóniát júniusban tartják Amszterdamban, itt derül majd ki, hogy a 10 ezer eurót hozó nagydíjat melyik hat nyertesnek ítélték oda. A képen látható épület a kutatás kategória győztesének munkáját mutatja: cseh szerzők két kötetben tárták fel és dokumentálták Európa közel 2000 fatemplomát és több mint 3000 harangtornyát.

ELHUNYT SIDNEY LUMET A múlt század második felének egyik legbiztosabb kezű mestere távozott az élők sorából: az amerikai rendező nevéhez olyan izgalmas, igényes és népszerű filmek fűződnek, mint a Tizenkét dühös ember, A hálózat, Serpico, Az Anderson-magnószalagok vagy a Gyilkosság az Orient expresszen 1974-es verziója, de vállalkozott dráma (Equus) és musical (A Wiz) rendezésére is. Olyan sztárokkal dolgozott, mint Henry Fonda, Paul Newman, Al Pacino, Faye Dunaway, Michael Jackson vagy Diana Ross. Szereplőit tizenhétszer jelölték Oscarra, őt magát rendezőként és forgatókönyvíróként ötször, de nyernie egyszer sem sikerült. Viszont életművéért tiszteletbeli Oscart vehetett át 2005-ben. 86 éves volt.

AI WEIWEI LETARTÓZTATÁSBAN A londoni Tate Modern tetején nagyméretű feliratot helyeztek el Ai Weiwei szabadon bocsátását követelve: a kínai művészt, akinek korábbi házi őrizetéről és a Tate turbinatermében májusig látható porcelán napraforgómag-mezőjéről már hírt adtunk (Magyar Narancs, 2010. november 11.), gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt vették őrizetbe Pekingben, amikor Hongkongba akart repülni. Ott aláírásgyűjtés indult az érdekében. A hivatalos hivatkozásban szereplő gazdasági bűncselekmény esetleg a stúdiójában foglalkoztatott némelyik asszisztens külföldi állampolgárságával függhet össze, azonban nem hangzik túl hitelesen annak fényében, hogy Ai Weiwei a rendszer éles kritikusaként ismert világszerte - zaklatták is eleget emiatt a hatóságok. A külügyminisztérium más ügyben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján a kérdések nagyobb fele az ő ügyére vonatkozott, de érdemi válasz nem hangzott el, s a sajtótájékoztatónak a minisztérium honlapjára kitett változatából ki is hagyták e szövegrészeket. Az utóbbi hetekben számos kínai ellenzékit vettek őrizetbe - a Human Rights Watch emberjogi szervezet szerint az arab világ forrongásának hatását megelőzendő.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.