kulthírek

  • .
  • 2011. április 14.

Trafik

AEGON-DÍJ: ESTERHÁZY A Kosztolányi Dezső Esti Kornéljától ihletett Esti című kötete elismeréseként Esterházy Péternek ítélték az idei Aegon Művészeti Díjat. Ettől független nyilatkozatában, a bécsi Der Standard kérdéseire válaszolva az író "védhetetlennek" nevezte a készülő alkotmány preambulumát. VOLT + SZIGET A június 28-án kezdődő VOLT Fesztivál lesz a magyar EU-elnökség hivatalos záróbulija.
29-én a hazánk által kiemelten kezelt nemzetközi romastratégiához kapcsolódóan European Gipsy Rocks! címmel rendeznek itt koncertet (Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Asian Dub Foundation, Mahala Rai Banda, Lo'Jo, DelaDap, Figli di madre Ignota és itthoni zenekarok). A napijegy április 30-ig 7900, június 17-ig 8900, utána és a helyszínen 9990 Ft, és adnak kedvezményt a bérletre is.

Az augusztus 10-15. között rendezendő Sziget Fesztivál megállapodásra jutott a fővárossal: 50 millió forint + áfát fizetnek a közterület használatáért - e többletteherrel is összefüggésben lehet, hogy idén semmilyen árkedvezményhez nem jut az, aki elővételben rendel napijegyet: ugyanúgy 12 ezret fizet, mint a helyszínen. A hazamenős és ottalvós bérletek ára viszont április 30-ig egyaránt 8 ezer forintos kedvezményt tartalmaz.

DRÁMAPÁLYÁZAT Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából drámapályázatot hirdetett a nevét viselő színház: 40 éves életkor alatt bárki indulhat, a fölött csak már dokumentálható szépirodalmi, illetve drámaírói munkásságot felmutatni képes szerző; a pályaművek beküldési határideje december 31., jeligével. Minden egyebet az Örkény Színház honlapjáról.

GYÁSZ 93 éves korában elhunyt Komlós Juci: hosszú pályája során Szegeden, Miskolcon és a főváros több társulatában (Operett, Művész, Vidám, József Attila, Thália) és számos filmben szerepelt. Időskori legnépszerűbb alakítása a Magyar Televízió Szomszédok című sorozatához fűződik.

MÛVÉSZET A SZEMÉTBőL Miközben Silvio Berlusconi perének tárgyalását percek alatt május 31-re napolták el a milánói bíróságon, a szintén milánói Edward Cutler Galériában kiállították Dodi Reifenberg aktuális alkotását, amelyre május 8-ig lehet licitálni: a Berlinben élő, 50 éves izraeli művész nejlonszatyrokból és ragasztószalagokból készítette el a 74 éves olasz miniszterelnök és a 18 éves, marokkói származású, Ruby Rubacuori művésznéven dolgozó táncosnő portréját. A politikust azzal vádolják, hogy pénzért vette igénybe Ruby szexuális szolgáltatásait, amikor az még fiatalkorú volt. Reifenberg - aki nyilatkozata szerint felhőtlen boldogságban úszó királyi párként kívánta ábrázolni őket - virtuóz szintre fejlesztette sajátos képalkotói technikáját: a színes zacskókat szétvagdossa és kifejezetten festői hatást keltve ragasztja fel a darabkákat. Portrék (Barack Obama, Aung San Suu Kyi, Virginia Woolf, Walter Benjamin és mások), művészettörténeti utalások (Mona Lisa, Vízililiomok) és nonfiguratív kompozíciók - képek és szobrok - sorát készítette így, előszeretettel nyúlva az alapanyaghoz illő környezetvédelmi témákhoz is.

EUROPA NOSTRA Brüsszelben kihirdették a kontinens kulturális örökségének megőrzését elismerő Europa Nostra-díjak idei nyerteseinek listáját. A 31 ország 140 pályázójából kiválasztott 27 projekt és személyiség sorában több belga, spanyol, holland és lengyel akad, magyar ezúttal nincs közöttük. A ceremóniát júniusban tartják Amszterdamban, itt derül majd ki, hogy a 10 ezer eurót hozó nagydíjat melyik hat nyertesnek ítélték oda. A képen látható épület a kutatás kategória győztesének munkáját mutatja: cseh szerzők két kötetben tárták fel és dokumentálták Európa közel 2000 fatemplomát és több mint 3000 harangtornyát.

ELHUNYT SIDNEY LUMET A múlt század második felének egyik legbiztosabb kezű mestere távozott az élők sorából: az amerikai rendező nevéhez olyan izgalmas, igényes és népszerű filmek fűződnek, mint a Tizenkét dühös ember, A hálózat, Serpico, Az Anderson-magnószalagok vagy a Gyilkosság az Orient expresszen 1974-es verziója, de vállalkozott dráma (Equus) és musical (A Wiz) rendezésére is. Olyan sztárokkal dolgozott, mint Henry Fonda, Paul Newman, Al Pacino, Faye Dunaway, Michael Jackson vagy Diana Ross. Szereplőit tizenhétszer jelölték Oscarra, őt magát rendezőként és forgatókönyvíróként ötször, de nyernie egyszer sem sikerült. Viszont életművéért tiszteletbeli Oscart vehetett át 2005-ben. 86 éves volt.

AI WEIWEI LETARTÓZTATÁSBAN A londoni Tate Modern tetején nagyméretű feliratot helyeztek el Ai Weiwei szabadon bocsátását követelve: a kínai művészt, akinek korábbi házi őrizetéről és a Tate turbinatermében májusig látható porcelán napraforgómag-mezőjéről már hírt adtunk (Magyar Narancs, 2010. november 11.), gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt vették őrizetbe Pekingben, amikor Hongkongba akart repülni. Ott aláírásgyűjtés indult az érdekében. A hivatalos hivatkozásban szereplő gazdasági bűncselekmény esetleg a stúdiójában foglalkoztatott némelyik asszisztens külföldi állampolgárságával függhet össze, azonban nem hangzik túl hitelesen annak fényében, hogy Ai Weiwei a rendszer éles kritikusaként ismert világszerte - zaklatták is eleget emiatt a hatóságok. A külügyminisztérium más ügyben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján a kérdések nagyobb fele az ő ügyére vonatkozott, de érdemi válasz nem hangzott el, s a sajtótájékoztatónak a minisztérium honlapjára kitett változatából ki is hagyták e szövegrészeket. Az utóbbi hetekben számos kínai ellenzékit vettek őrizetbe - a Human Rights Watch emberjogi szervezet szerint az arab világ forrongásának hatását megelőzendő.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.